Jirgen Klop i Maurisio Poketino (©Reuters)
Jirgen Klop i Maurisio Poketino (©Reuters)

Dobar je Čelsi, ali je Liverpul bolji

Vreme čitanja: 5min | sre. 31.01.24. | 13:39

Jirgen Klop juri 200. pobedu u Premijer ligi, a Plavci četvrti vezani ligaški trijumf prvi put od ere Tomasa Tuhela

Manje od sedam dana pošto je Jirgen Klop najavio da će se povući sa svoje pozicije u Liverpulu na leto 2024. godine, već je pokrenuta burna diskusija o nasledniku. Jedan od glavnih kandidata je naravno

Ćabi Alonso

Izabrane vesti

, koji trenutno radi izvanredan posao u Leverkuzenu i uživa legendarni status na Enfild Roudu. Sa toliko problema koji trenutno okružuju Crvene, nije tako lako zadržati fokus na onome što je važno. Međutim, upravo to će biti potrebno da bi se u sredu uveče osvojila naredna tri boda u Premijer ligi protiv Čelsija na Enfildu (

21.15

).

Osvajač Lige šampiona 2021. u najmanju ruku je veoma sposoban protivnik, koji ove sezone još nije ispunio sopstvena očekivanja i trenutno je zabrinut u borbi za pridruživanje međunarodnim rangovima. Na papiru, LFC je očigledno favorit.

Jirgen Klop se 317 puta pojavio kraj aut-linije u trenerci fudbalskog kluba Liverpul u prvenstvu. U 199 slučajeva mogao je da čestita svom timu na tri boda. Kao tek sedmi trener u engleskoj eliti, bivši kormilar Borusije Dortmund mogao bi u sredu uveče da dostigne prekretnicu od 200 pobeda. Samo je izvesnom Pepu Gvardioli bilo potrebno manje utakmica za ovoliki broj uspeha - 269. Klop će zauvek biti usko vezan za veoma uspešnu eru Redsa.

Nemački trener je želja većine Nemaca, koji bi voleli da ga vide kao naslednika Julijana Nagelsmana u reprezentaciji Pancera, i trenutno se previše priča o njegovom skorom odlasku. Liverpul je, u međuvremenu, u dobroj situaciju da osvoji pehar u četiri takmičenja. Zapravo, Crveni imaju velike šanse da Klopu pruže nezaboravan kraj devetogodišnjeg mandata. LFC želi da napravi sledeći korak ka drugoj nacionalnoj tituli posle 2020. godine tokom nedelje.


21.15: (1,63) Liverpul (4,20) Čelsi (5,70)

Skauzeri u svim takmičenjima nisu izgubili nijednom na proteklih 10 utakmica, uz sedam pobeda, i tri remija. U ligi su doživeli samo jedan poraz tokom cele sezone, i to krajem septembra protiv Totenhema sa 1:2. Tim sa Enfilda je takođe nedavno slavio tri pobede u Premijer ligi zaredom, postigavši po četiri gola u trijumfima protiv Njukasla od 4:2 i Bornmuta od 4:0. Prepreka u FA kupu u vidu Noriča, sa Klopovim kumom Davidom Vagnerom kao trenerom, takođe je lako preskočena rezultatom 5:2 za vikend.

U postavi su se pojavili i omladinci poput Džejmsa Mekonela, Konora Bredlija i Džerela Kvansa. Klop je posebno izdvojio desnog beka iz Severne Irske, jer je Bredli pored defanzivnih obaveza imao i ofanzivnu nadgradnju u vidu dve asistencije. Uz mnogo izostanaka ključnih igrača u kombinaciji sa borbom na sva četiri fronta, širina tima je veoma važna i igrači iz akademije će sigurno dobiti više prilika do kraja sezone.


Posle 21 odigranog kola, Liverpul je na prvom mestu prvenstvene tabele, ali nekoliko takmičara mu diše u leđa. Redsi moraju posebno da obrate pažnju na Mančester Siti, koji zaostaje pet bodova za Redsima, ali ima jednu utakmicu manje. Arsenal se primakao na dva koraka, ali ima duel više.

Afrički kup nacija i Azijski kup, koji su u toku, takođe će uticati na meč u sredu. Domaćima će nedostajati japanski vezista

Endo

, a zbog povreda na raspolaganju neće biti ključnog krila

Mohameda Salaha

, zatim Matipa, Cimikasa, Bajčetića i Tijaga.

Naprotiv, Čelsi je u potpuno drugačijem stanju duha. Euforiju posle dolaska trenera Maurisija Poketina zamenilo je razočaranje posle teškog okršaja sa realnošću, pošto su se Plavci dugo mučili i pali u drugu polovinu prvenstvene tabele. Trenutno pak izgleda kao da je Čelsi počeo sezonu. Londonski tim je stigao do finala Liga kupa pobedom od 6:1 u revanšu protiv drugoligaša Midlsbroa, gde će se krajem februara boriti za pehar baš protiv Liverpula na Vembliju.

U Premijer ligi, Plavci su ostvarili tri pobede u nizu. Prvi put od ere

Tomasa

Tuhela, Čelsi je u situaciji da ostvari četiri slavlja zaredom u prvenstvu. Međutim, ovaj poduhvat će se verovatno pokazati mnogo komplikovanijim od prethodnih zadataka.

Ovo je, između ostalog, povezano sa zanimljivom statistikom. Zapravo, Čelsi je u Premijer ligi tim koji je najčešće - 18 puta - savladao Redse. Ipak, u poslednja četiri sukoba sa LFC-om, Plavci su otišli ​​praznih ruku - jedan remi, tri poraza. Londonski tim inače nije izgubio na Enfildu već tri i po godine.


Međutim, verovatnoća da će ova impresivna serija potrajati u sredu nije velika. Čelsi je slavio samo u četiri od 10 gostovanja u ligi ove sezone. Izuzev pobede nad Totenhemom od 4:1,

Poketinovi

momci su gubili komplikovana gostovanja kod Njukasla sa 1:4, Mančester Junajteda sa 1:2 i Vest Hema sa 1:3.

Prošle nedelje Plavci su odigrali ne baš atraktivnu utakmicu sa Aston Vilom u šesnaestini finala FA kupa, koja je završena nerešenim rezultatom 0:0. Blistao je srpski golman

Đorđe Petrović, trenutno nezamenjiv na golu tima sa Stamford Bridža, pa Čelsi može da bude zadovoljan konačnim rezultatom. Da nije bilo nekoliko njegovih važnih intervencija, Čelsi bi sigurno ispao iz najstarijeg fudbalskog takmičenja na svetu. Ali na ovaj način i dalje ima šansu da poboljša učinak u reprizi.

Trener Poketino će zbog reprezentativnih obaveza ostati bez napadača

Džeksona, čiji je Senegal nedavno ispao sa Afričkog kupa nacija. Neće biti ni Kolvila, Kukurelje, Fofane, Džejmsa, Lavije i golmana Sančeza.

PREMIJER LIGA - 22. KOLO

Utorak

Notingem Forest - Arsenal 1:2 (0:0)

/Avonji 89 - Žezus 65, Saka 72/

Fulam - Everton 0:0

Luton - Brajton 4:0 (3:0)

/Adebajo 1, 42, 56, Ogbene 3/

Kristal Palas - Šefild 3:2 (2:2)

/Eze 17, 27, Olise 67 – Brereton Dijaz 1, Mekati 20/

Aston Vila - Njukasl 1:3 (0:2)

/Votkins 71 – Šar 32, 36, Moreno 52ag/

Sreda

20.30: (1,10) Mančester Siti (11,0) Barnli (18,0)

20.30: (1,70) Totenhem (3,90) Brentford (4,90)

21.15: (1,63) Liverpul (4,20) Čelsi (5,70)

Četvrtak

20.30: (2,50) Vest Hem (3,50) Bornmut (2,95)

21.15: (2,85) Vulverhempton (3,50) Mančester Junajted (2,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer ligaLiverpulČelsiJirgen Klop

Obaveštavaj me

Liverpul
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara