Tibo Kurtoa (©Reuters)
Tibo Kurtoa (©Reuters)

Doktor Oktopus: Tibo Kurtoa – 19 odbrana i nijedan primljen gol u četiri Uefina i španska finala

Vreme čitanja: 2min | čet. 11.08.22. | 10:11

Hobotnica među stativama

Odbrane su se očekivale. Stigao je sa Zlatnom rukavicom ugrabljenom na Mundijalu 2018. godine. I plaćen je fino – 35.000.000 evra. U to vreme odličan novac za golmana. Nije Real kriv što je Čelsi posle podigrao granicu istresavši 80.000.000 za Kepu Arizabalagu. Za te pare dobio je samo glavobolje. Kraljevski klub je za ovih 35.000.000 dobio – rođenog šampiona. Jer iako jesu očekivali da bude dobar, ovakav učinak Tiba Kurtoe u Madridu niko nije mogao da predvidi.

Belgijanac je naime sa ovim Superkupom protiv Ajntrahta u Helsinkiju odigrao i svoje peto finale u Realovom dresu i na tih pet primio je jedan jedini gol! I to na Svetskom klupskom prvenstvu 2018. godine, protiv Al Aina, kada je španski titan već vodio sa 3:0. Na kraju je slavio sa 4:1.

Izabrane vesti

Ako računamo samo finala u Španiji i Uefinim takmičenjima, a tu su protivnici ipak izazovniji, Kurtoa – bezgrešan: 19 udaraca ka njegovom golu i nestvarnih 19 odbrana!

Počelo je sa Superkupom Španije iz 2018. godine kada su Real i Atletiko odigrali bez golova, ali je Kraljevski klub osvojio pehar u penal seriji u kojoj je Kurtoa skinuo jedanaesterac Tomasu Partiju pre no što je Serhio Ramos pogodio za trijumf. Tu odbranu mu čak i ne računamo u ovih 19.

Januara ove godine Real je još jednom podigao španski Superkup savladavši Atletik Bilbao sa 2:0. Kurtoa nesavladan opet.

Zatim maj, utakmica protiv Liverpula, gol Vinisijusa Žuniora za 1:0 i čudesnih devet odbrana Kurtoe, rekord u finalima Lige šampiona otkako je u sezoni 2003/2004 statistička agencija Opta počela da meri podatke. U celoj toj sezoni sve skupa 59 odbrane Kurtoe u Ligi šampiona, još jedan Optin rekord.

Na kraju taj Ajntraht u borbi za evropski Superkup, Real uverljiv, sve vreme je kontrolisao meč, ali nije baš da rival iz Frankfurta nije imao svoje šanse. Samo nije imao rešenje za hobotnicu među Realovim stativama. Pamtiće se ona jedan na jedan situacija sa Daičijem Kamadom.

Bio je sam ispred mene, ali sam se potrudio sa ga smirim stopalom... Ovo nam je treće uzastopno finale na kome nismo primili gol. Kada Real igra finale obično ga i dobije. To je u genetskom kodu ovog kluba, zato je najveći... Možda smo mogli da damo još neki gol“, miran je bio Kurtoa posle meča.

Navikao je već na trofeje. Ceo klub je. Otkako je 2014. počela nova zlatna era na stadionu “Santjago Bernabeu“ Real je dobio 17 od svojih 19 finala.

Možete da ih ne volite. Morate da ih poštujete.

Isto važi i za Kurtou. Za Realove navijače on je obožavani junak, spasilac, savršeni svetac. Za sve ostale on je zlotvor, košmar, fudbalski pandam čuvenom Doktoru Oktopusu, Spajdermenovom arhineprijatelju iz Marvelovih stripova.

I nekad zaista izgleda kao da ima četiri dodatne ruke.


tagovi

Tibo KurtoaReal Madrid

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara