Reprezentativci Mađarske (©Reuters)
Reprezentativci Mađarske (©Reuters)

Došlo vreme da Mađarska bude A divizija evropskog fudbala…

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.06.22. | 12:56

Engleze uvredilo to što će na početku Lige nacija (subota, 18) da ih dočeka preko 30.000 navijača u Budimpešti, iako je naš severni komšija kažnjen

Ne tako davno, pre samo dve i po decenije, Mađari su bili samo dno evropskog fudbala. Pamti se dobro pobeda naše reprezentacije nad Mađarskom sa 7:1, kojom smo se plasirali na Mundijal 1998. godine u Francuskoj. Međutim, komšije su drastično napredovale u međuvremenu, pogotovo u poslednjih nekoliko godina, pa su sada došli u situaciju da igraju u A diviziji Lige nacija, najmlađeg takmičenja UEFA. Debitovaće u elitnom rangu ove subote od 18 časova, kada će u Budimpešti da ugoste Englesku.

Liga nacija je pokrenuta u sezoni 2018/2019, a Mađarska je to takmičenje dočekala u C divziji. Krenula je dakle od trećeg ranga, što je bila čak i nagrada za uspeh iz 2016, kada su se Mađari plasirali na Evropsko prvenstvo prvi put posle 44 godina.

Izabrane vesti

Na premijeri su bili vrlo dobri i zajedno sa Finskom su se plasirali u B diviziju. Iza sebe su ostavili Grčku i Estoniju. Tamo smo ih, dve godine kasnije, dočekali mi, zajedno sa Rusijom i Turskom. Mađari su osvojili prvo mesto, te su izborili promociju u A diviziju. Sada su im rivali Engleska, Nemačka i Italija.

Kreću od Engleza, sa kojima su se tokom prošle godine već sreli dva puta. Bili su rivali u kvalifikacijama za Mundijal, Engleska je zauzela prvo mesto i direktno se plasirala u Katar, dok su izabranici Marka Rosija bili tek četvrti, iza Poljske i Albanije.

18.00: (9,00) Mađarska (4,40) Engleska (2,40)

U Budimpešti je u septembru Gordi albion ubedljivo trijumfovao, sa 4:0 golovima Rahima Sterlinga, Harija Kejna, Harija Megvajera i Deklana Rajsa. Taj meč su doduše obeležili ispadi navijača, bilo je rasističkih povika od čega su Englezi, kakvi jesu, napravili kao da je katastrofa, pa je FS Mađarske kažnjen. Već je ionako bio pod uslovnom kaznom zbog ispada tokom Evropskog prvenstva, UEFA je samo odredila da odigraju tri meča pred praznim tribinama.

Jedan od njih bi trebalo da bude ovaj današnji. Međutim, po novoj praksi Evropske kuće fudbala, čak i kada je stadion zaključan, dozvoljeno je deci do 14 godina da prisustvuju meču. Mađari su se potrudili, organizovali brojne škole i nakupili preko 30.000 dečaka i devojčica, koji će popuniti tribine Puškaš arene. Prema nekim najnovijim podacima, očekuje se oko 36.000 gledalaca.

Naravno, uvek pravični Englezi, dokle god se ne gleda u njihovo dvorište, nezadovoljni su takvim ishodom. Čak i neki ozbiljniji britanski portali su se bavili kalkulacijama, jer na svakih 10 maloletnika je dozvoljeno da uđe jedna starija osoba, što znači da će više od 3.000 odraslih da gleda utakmicu. Kao da to može ikako da utiče negativno po engleske igrače…

Mislim da smo svi iznenađeni. Mada, deca su uvek dobrodošla na stadionu, tako da nije baš najjasnije pravilo o tome. Ne znam koliko bi navijača maksimalno uopšte trebalo da bude. Moramo da budemo dosledni našim uverenjima, da ostanemo zajedno kao tim. Činjenica je da smo ujedinjeni u borbi sa diskriminacijom i rasizmom, a na drugima je da sprovode sankcije koje su sami doneli. Ključ je u edukaciji mladih igrača, nadamo se da će mladi ljudi koji će biti na stadionu da shvate tu poruku“, kazao je Geret Sautgejt, selektor Engleske.

Mađarska je protiv gordog Albiona poslednji put igrala u oktobru na Vembliju, tada su odigrali 1:1. Gosti su poveli prvi preko Rolanda Šalaja iz penala, izjednačio je kasnije Džon Stouns. To je bila jedna od samo dve utakmice Engleske u kvalifikacijama na kojoj oni nisu trijumfovali. Posle tog kiksa, Sautgejtovi izabranici su se iživljavali nad Albanijom (5:0) i San Marinom (10:0).

Izaći će Mađarska večeras u gotovo najjačem sastavu. Tu je kapitem Adam Salaj, njegov zamenik Peter Gulači, defanzivci Atila Salaj i Vili Orban, vezista Lajpciga Dominik Sobosalaj… Nedostaje doduše Filip Holender, koji je poslednjih meseci loše igrao u dresu Partizana i zaista nije ni zaslužio poziv. Rođeni Kragujevčanin je bio akter pomenutog meča na Vembliju, ušao je u igru u drugom poluvremenu.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

LIGA NACIJA (A DIVIZIJA) – 1. KOLO

Grupa 3

18.00: (9,00) Mađarska (4,40) Engleska (2,40)

20.45: (3,15) Italija (3,40) Nemačka (2,40)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

reprezentacija MađarskeFudbalska reprezentacija MađarskeFudbalska asocijacija Engleskereprezentacija EngleskeLiga nacijaGaret Sautgejt

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara