Nemanja Tomić (©Star sport)
Nemanja Tomić (©Star sport)

Drama na Čika Dači, Spartakova prekretnica i Radnikova matematika

Vreme čitanja: 5min | ned. 08.05.22. | 13:21

Tri meča danas u okviru 5. kola plej-auta Superlige Srbije

Velika borba vodi se za opstanak u Superligi Srbije. Dva najslabije rangirana tima na kraju plej-auta preseliće se u Prvu ligu, a pozicije pet i šest u doigravanju vodiće u baraž za ostanak u najjačem rangu.

Jedna od najzanimljivijih utakmica 5. kola plej-auta igra se na Čika Dači. Radnički dočekuje Proleter, a oba tima imaju isti broj bodova, s tim što su Kragujevčani na poziciji koja vodi u baraž, a Novosađni tamo odakle se direktno ispada iz lige.

Izabrane vesti

Remi bi najmanje odgovarao i jednima i drugima, jer im nimalo ne bi poboljšao situaciju, tako da će i ovo biti meč u kojem se neće štedeti ni domaćin ni gost.

"Potpuno mi je nejasno zbog čega se Proleter sa takvim igračima u svom sastavu, kao što su Ninković, Kaluđerović, Marko Jovanović, Vukasović, Branislav Jovanović i mnogi drugi, uopšte nalazi u ovakvoj situaciji, s obzirom da po kvalitetu igračkog kadra zaslužuje da se bori za gornji deo tabele. Veliki je pritisak, kako na nama, tako i na njima, ali mislim da je kucnuo pravi trenutak da moji igrači pokažu koliko vole ovaj grad i klub i da ispoštuju naše navijače, koji će, nadam se, u većem broju doći da nas podrže. Više sam nego zadovoljan igrom moje ekipe u prvom poluvremenu protiv Novog Pazara, ali sam zato krajnje razočaran izdanjem u drugih 45 minuta susreta", ocenio je kormilar Radničkog Nenad Lalatović.

15.00: (2,10) Radnički KG (3,00) Proleter NS (3,70)

Interesantno je da je poslednja utakmica koju je Proleter dobio u ligi bila u prvom prolećnom kolu i to baš u Kragujevcu (1:0). Oba tima su u očajnoj formi, mada Radničkog donekle teši što je u pet poslednjih kola četiri puta igrao u gostima. Domaći teren bi mogao da mu bude prednost ovog puta.

Strateg Proletera Zumbul Mahalbašić smatra da jedan gol može da donese prevagu.

"Danas se odlučuje naša sudbina u Superligi i biće jasnije dosta stvari. Među nama nema tajni, dobro smo skautirali jedni druge, znam da se radi o čvrstom i jakom sastavu sa kvalitetnim pojedincima. Derbi će odlučiti veća želja, veće srce, i uveren sam da jedan gol može da odnese prevagu na jednu ili drugu stranu. Po prirodi sam optimista, verujem u tim. Moramo ispoljiti karakter, zaboraviti šta je bilo pre i usredsrediti se na ono što nas očekuje. Proleter zaslužuje da ostane superligaš, ima kvalitetan tim i rukovodstvo koje veruje u nas. Povoljan rezultat bi vratio poljuljano samopouzdanje i ekipu oslobodio velikog pritiska", istakao je Mahalbašić.

17.00: (1,72) Spartak (3,50) Kolubara (4,70)

Nije Spartak još obezbedio opstanak, još mu gori pod nogama, ali je dobra okolnost po Subotičane što naredna dva kola igraju na svom terenu. Za vikend im stiže Kolubara, koja je prebrinula sve brige i sada može da igra za svoju dušu. Njoj se i dalje igra fudbal, u prošloj rundi je razbila Mladost na svom terenu sa 3:0.

Spartak je oba puta ove sezone savladao Lazarevčane (2:1, 4:3), oba meča su otišla u 3+, Kolubara je četiri od pet poslednjih utakmica završila u istom znaku, pa bi ta dva trenda mogla da se nastave (tip 3+, kvota 1,75).

"Ponovo je ispred nas veoma važna utakmica, možda i prekretnica do kraja prvenstva. Ako se neke stvari poklope mogla bi da bude i ključna. Moja ekipa mora da pokuša sve da bodovi ostanu u Subotici. Imamo malih kadrovskih problema, Nikolić ima bol u kolenu te nije trenirao ove nedelje, očekujem da će se priključiti ekipi i biti u sastavu. Problem je imao i Filipović koji je dobio jak udarac u butinu u poslednjem meču, međutim on je trenirao i biće spreman. Očekujem da se oporavi i Vidaković. Izgovora nema, mi moramo sve da uradimo da dođemo do tri boda i da uđemo u mirnije vode", poručio Slavko Petrović, strateg Plavih golubova.

19.05: (1,55) Mladost (3,70) Radnik (6,00)

Radnik je u principu obezbedio opstanak, ostaje da mu to još matematika potvrdi, dok bi Mladost, da ne bi strepela, morala da uzme još neki bod. Prva prilika je za vikend protiv tima iz Surdulice, koji će rasterećen doći u Lučane.

"Skoro smo obezbedili opstanak. Cilj će biti ostvaren tek kada se to matematički potvrdi, a nadam se da će to da se desi u što skorijem periodu kako bismo bili mirniji u završnici takmičenja. To naravno ne znači da ćemo se negde potpuno opustiti, već ćemo malo prošarati tim, dati priliku momcima koji imaju malo manju minutažu iz bilo kojih razloga, ali ćemo i takvi probati da budemo kao što smo bili i do sada na 13 kola od zimus na ovamo. Nastavljamo takvi, čvrsti, disciplinovani, organizovani, na kraju krajeva da nastavimo niz. Podsećanja radi, u tih 13 utakmica dva puta smo samo poraženi, na devet nismo primili gol", konstatovao je Dušan Đorđević, trener Radnika.

Radnik je u sjajnoj seriji, nema poraz u pet poslednjih kola, a veoma je opasan gost ove sezone, pa domaćinu neće biti lako. Zanimljivo je da je Radnik u Lučanima slavio ove sezone sa 2:0, dok je istim rezultatom Mladost bila bolja u Surdulici. A na pet poslednjih duela ova dva kluba tim koji je bio domaćin nije pobedio.

"Podbacili smo u duelu sa Kolubarom, namestilo se tako. Loše smo ušli u utakmicu, primljen gol iz prekida poremetio nas je i nismo uspeli da se vratimo. Radnik je sa 42 boda skoro obezbedio opstanak i u Lučane dolazi rasterećen. Na prethodne dve utakmice u prvenstvu slavile su gostujuće ekipe identičnim rezultatom. Među nama nema tajni, dobro se poznajemo, i može se desiti da jedan propust ili greška odluče dva izjednačena protivnika. Moramo kako znamo i umemo da pobedimo, tri boda su nam neophodna za mirnu završnicu plej-auta", poručio je Dragiša Žunić, šef struke Mladosti.

SUPERLIGA, PLEJ-AUT - 5. KOLO

Subota

Metalac - Novi Pazar 3:0 (1:0)

/Dimić 23, Mujezinović 56, Mustafa 80/

Nedelja

15.00: (2,10) Radnički KG (3,00) Proleter NS (3,70)

17.00: (1,72) Spartak (3,50) Kolubara (4,70)

19.05: (1,55) Mladost (3,70) Radnik (6,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

SuperligaRadnički KragujevacProleter Novi SadRadnikRadnik SurdulicaSpartak SuboticaKolubara Lazarevac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara