©MN Press
©MN Press

Duljaju je Đukić zvezda vodilja: Kako su kroz istoriju derbija prolazili debitanti na klupi Partizana

Vreme čitanja: 5min | uto. 28.02.23. | 10:43

Imaju jedan poraz više nego pobeda, ali u 21. veku samo su Reber i Jokanović u derbiju debitovali već na prvoj utakmici u ulozi trenera crno-belih. I obojica su izgubila...

Situacija kakva se retko viđala u istoriji večitog derbija: Igor Duljaj u petak neće biti samo trener debitant u ovoj svetkovini srpskog fudbala, nego će mu to biti ujedno prva utakmica na klupi Partizana generalno!

Prvo pa derbi. Za neke bi to bio košmar, za neke možda i šansa karijere, jer bi sasvim sigurno i navijači crno-belih drugim očima gledali mladog trenera kada bi im na poklon, tu na upoznavanju, doneo tri boda sa stadiona Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Imaće Duljaj pregršt poslova do petka po podne, da probudi, trgne ekipu koja je zapala u potpuni ćorsokak. I kojoj malo ko daje šanse da može nešto da uradi u 169. večitom derbiju. Opet, možda nekadašnji Partizanov vezista napravi neki šok efekat.

Tradicija u aktuelnom milenijumu nije na strani novog kormilara crno-belih, s obzirom na to da će od 2000. godine biti treći trener koji će debitovati upravo protiv najvećeg rivala. Pokušaće Duljaj iz te perspektive da prođe bolje od Jirgena Rebera i Slaviše Jokanovića, koji su poput aktuelnog stratega praktično sa promocije otišli na megdan Crvenoj zvezdi.

Reber je 7. oktobra 2005. godine na mestu šefa stručnog štaba Partizana nasledio Vladimira Vermezovića, koji je četiri dana ranije podneo ostavku posle serije loših rezultata i poraza u Humskoj od izraelskog Makabija Petah Tikve (2:5) i eliminacije iz kvalifikacija za Kup UEFA. Imao je Nemac nedelju dana da implementira zamisli i izvede ekipu na megdan crveno-belima, međutim na premijeri je ostao praznih šaka. Aleksandar Luković i Marko Perović slomili su u završnici utakmice otpor gostiju i režirali veliko slavlje domaćina u Ljutice Bogdana (2:0).

Poput Rebera, u vatru večitog derbija već na prvom koraku bačen je i Slaviša Jokanović, međutim tadašnji strateg Partizana je za razliku od Rebera i Duljaja stigao u "kontrolisanim" uslovima i uz dovoljno vremena da pripremi i selektira tim. Pošto je na kraju jesenje sezone Đukić napustio Humsku i preuzeo ulogu selektora Srbije, rukovodstvo kluba poverenje je ukazalo tada početniku u trenerskom poslu koji je opravdao poverenje, ali tek posle veoma lošeg starta. Iako su dve duple krune ukrasile Jokanovićev trenerski staž u Partizanu, na premijeri je doživeo jedan od najbolnijih poraza u večitim derbijima u aktuelnom milenijumu. Iako je Đorđe Lazić već u 3. minutu doneo prednost gostima, Crvena zvezda je potom režirala preokret i došla do pobede 4:1 pogocima Dejana Milovanovića, Segunda Kastilja (dvostruki strelac) i Nenada Milijaša.

Brzo posle promocije na crno-beloj klupi pred najvećeg rivala izašli su i Miroslav Đukić i Ivan Tomić, koji su ipak imali po jednu utakmicu pre megdana sa Zvezdom. Za razliku od Tomića koji je posle debija protiv OFK Beograda poražen od Zvezde (1:2), Đukić je uspeo da poslepobede na debiju protiv Mladosti iz Apatina (1:0) savlada i večitog rivala.

Nadaće se Duljaj da može da ponovi uspeh Miroslava Đukića iz njegovog prvog mandata u Partizanu. Bivšem treneru Parnog valjka je večiti derbi bio druga utakmica po dolasku u zimu 2007. u Humsku i nasred Marakane je slavio sa 4:2. Isto u situaciji kada niko crno-belima nije davao gram šanse da nešto mogu da učine.

I Goran Stevanović je u svom jedinom derbiju koji je vodio kao trener Partizana pobedio na Marakani (2:1) i to igrajući celo poluvreme sa fudbalerom manje. Bilo je još u novije doba stručnjaka koji su dobijali svoj prvi okršaj sa Crvenom zvezdom, ali to su uglavnom bile utakmice u Humskoj. Takva slavlja upisali su Marko Nikolić, Vuk Rašović, Aleksandar Stanojević, Miodrag Ješić, a ranije Momčilo Vukotić, Nenad Bjeković, Ante Mladinić, Mirko Damjanović, Stjepan Bobek, Florijan Matekalo, Milovan Ćirić.

U 20. veku, jedino je još Gojko Zec u svom prvom trenerskom nastupu u večitom derbiju upisao trijumf na Marakani. Bilo je to u 47. derbiju, Partizan je dobio meč sa 2:0.

Najimpresivniji debi derbi imao je Milovan Ćirić. On je bio dirigent igre Partizana u rekordnoj pobedi u istoriji ove fudbalske svetkovine – 7:1. Interesantno je da je Ćirić kao igrač bio prvi kapiten Crvene zvezde, potom je prešao u Partizan, pa je po završetku karijere postao trener crno-belih, da bi nakon toga u dva mandata vodio i crveno-bele.

Ipak, ono što navijače Partizana može da brine je trend, koji kaže da od petorice poslednjih trenera koji su dolazili na klupu crno-belih, nijedan nije uspeo da slavi na premijernom okršaju sa Zvezdom.

Kurozitet je i da su Partizan u 21. veku vodila trojica stranaca: Lotar Mateus, Jirgen Reber i Avram Grant. I nijedan se nije proslavio u derbijima. Štaviše, sva trojica su poražena u prvim susretima sa večitim rivalom.

Sve kada se sabere, 42 trenera Partizana su u debitantskim večitim derbijima za jedan poraz u “minusu”: ostvarili su 14 pobeda, 13 puta je bilo nerešeno, dok je 15 puta slavila Zvezda u tim utakmicama.

Možda će Igor Duljaj biti taj koji će doneti izjednačenje Partizanu.

PARTIZANOVI TRENERI DEBITANTI U VEČITOM DERBIJU

Ilješ Špic (1. derbi): Partizan – Crvena zvezda 3:4

Toni Pogačnik (11. derbi): Crvena zvezda – Partizan 1:1

Milovan Ćirić (13. derbi): Partizan – Crvena zvezda 7:1

Aleksandar Tomašević (17. derbi): Partizan - Crvena zvezda 0:1

Kiril Simonovski (19. derbi): Crvena zvezda - Partizan 2:0

Florijan Matekalo (20. derbi): Partizan - Crvena zvezda 1:0

Geza Kaločaj (21. derbi): Crvena zvezda - Partizan 2:2

Stjepan Bobek (27. derbi): Partizan - Crvena zvezda 3:0

Marko Valok (33. derbi): Crvena zvezda - Partizan 1:0

Aleksandar Atanacković (35. derbi): Crvena zvezda - Partizan 2:2

Abdulah Gegić (37. derbi): Partizan - Crvena zvezda 1:2

Stevan Vilotić (39. derbi): Partizan - Crvena zvezda 1:1

Gojko Zec (47. derbi): Crvena zvezda - Partizan 1:2

Velibor Vasović (50. derbi): Crvena zvezda - Partizan 1:1

Mirko Damjanović (54. derbi): Partizan - Crvena zvezda 2:1

Tomislav Kaloperović (56. derbi): Partizan - Crvena zvezda 1:1

Jovan Miladinović (59. derbi): Crvena zvezda - Partizan 1:0

Ante Mladinić (60. derbi): Partizan - Crvena zvezda 2:1

Josip Duvančić (65. derbi): Crvena zvezda - Partizan 2:0

Miloš Milutinović (71. derbi): Crvena zvezda - Partizan 1:1

Nenad Bjeković (75. derbi): Partizan - Crvena zvezda 2:1

Fahrudin Jusufi (81. derbi): Partizan - Crvena zvezda 2:3

Momčilo Vukotić (83. derbi): Partizan - Crvena zvezda 1:0

Ivan Golac (86. derbi): Partizan - Crvena zvezda 0:2

Ivan Osim (89. derbi): Partizan - Crvena zvezda 2:2

Ljubiša Tumbaković (91. derbi): Crvena zvezda - Partizan 1:1

Miodrag Ješić (113. derbi): Partizan - Crvena zvezda 2:0

Lotar Mateus (120. derbi): Crvena zvezda - Partizan 2:0

Vladimir Vermezović (122. derbi): Partizan - Crvena zvezda 0:0

Jirgen Reber (125. derbi): Crvena zvezda - Partizan 2:0

Miroslav Đukić (128. derbi): Crvena zvezda - Partizan 2:4

Slaviša Jokanović (132. derbi): Crvena zvezda - Partizan 4:1

Goran Stevanović (137. derbi): Crvena zvezda - Partizan 1:2

Aleksandar Stanojević (138. derbi): Partizan - Crvena zvezda 1:0

Avram Grant (142. derbi): Partizan - Crvena zvezda 0:1

Vuk Rašović (144. derbi): Partizan - Crvena zvezda 1:0

Marko Nikolić (146. derbi): Partizan - Crvena zvezda 2:1

Zoran Milinković (148. derbi): Crvena zvezda - Partizan 0:0

Ivan Tomić (150. derbi): Partizan - Crvena zvezda 1:2

Zoran Mirković (158. derbi): Partizan - Crvena zvezda 1:1

Savo Milošević (160. derbi): Crvena zvezda - Partizan 2:1

Gordan Petrić (168. derbi): Partizan - Crvena zvezda 1:1

UČINAK DEBITANATA

42 utakmice  14 pobeda  13 remija  15 poraza


tagovi

Igor DuljajJirgen ReberSlaviša JokanovićMiroslav Đukić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara