Foto: ©SHR
Foto: ©SHR

Dve strane Madrida: Poslednji "tim iz kvarta" na megdanu šampionu

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.01.22. | 09:01

Prestonicu Španije danas očekuje svojevrsni fudbalski praznik

Madrid kao i svi veliki gradovi ima svoje maratone i utrke, a od svih, sigurno je najpoznatija ona novogodišnja. Nastala je 1964. godine u jednoj valjekanskoj kafani i u prvom izdanju se takmičilo 57 trkača koji nisu imali ni patike. Pobednik je dobio pehar, dve flaše vina i kobasice. Danas je sponzoriše Nationale Nederlanden, učestvuje 40.000 ljudi iz celog sveta i nosi odličje Gold Race Running Label Međunarodnog atletskog saveza. Ono što se ne menja je ciljna linija: stadion Rajo Valjekana.

Dok se većina priprema za gozbu i slavlje, amateri i profesionalci, žene i muškarci, znoje se preko 10 kilometara madridskog asfalta. Svake godine nose majice druge boje. Prekjučerašnje su bile bele, sa parolom „Vratili smo se“. A pobednik je nakon skoro 20 godina bio Španac, po imenu Mohamed Katir. Vredi kao simbol borbe stanovnika Valjekasa protiv rasizma i ksenofobije, fašizma, mačizma i svih ostalih desničarskih „izama“. 

Izabrane vesti

„Nezavisna narodna republika Valjekas“ – danas mešavina novih zgrada sa lepim stanovima, bazenima i garažama, sa kućicama i barakama iz ranijih doba, je vizuelno neugledan kvart koji istorijski pripada borcima za prava radničke klase, ljudima sa malo novca, ali sa mnogo dostojanstva. Sam pogled na njegovu arhitekturu, spomenike i grafite svedoči o duhu ove četvrti, u kojoj stanovnici prosečno žive 4 godine kraće od ostalih Madriđana, zbog otrovnih gasova fabrike za spaljivanje otpada. 

Nekada je to bio i madridski Bronks. Kanjada Real, jedno od najvećih ilegalnih naselja u Španiji - i dan danas sramotan izlog katastrofalno loše gradske uprave - bila je stecište dilera heroina 80tih i 90tih godina, i mnogi stanovnici grada (osim imućnijih kupaca ove supstance) nisu rado zalazili u Valjekas. Ali, činjenica je da su se u stanovima kvarta svetla uvek gasila pre ponoći, dok je već u cik zore on neprestano prepun užurbanih radnika na putu za fabrike. 

Foto: ©SHRFoto: ©SHR

Vikendom se ipak priča meja. Klubovi kao Hebe i Ekskalibur – nikakvo čudo - bili su legendarni centri hevi metal muzike, koji su preživeli svoje vreme (premda ne i ove poslednje godine), a jedan od najvećih španskih bendova ovog žanra, vrlo adekvatnog imena Obus (granata), potiče iz Valjekasa, gde još uvek žive svi njegovi članovi. 

Čuvena je i „rok baka“ – prva statua posvećena ličnosti popularne madridske kulture. Anheles Rodriges, kada je već imala unuke otkrila je rok, metal i motore velike konjske snage, i kažu da nije propuštala nijedan koncert, skoro do svoje smrti u 93. godini. Bronzana statua sa uzdignutim „rogovima“ sada krasi centar distrikta Puente de Valjekas, kao jedan od onih alternativnih spomenika koje turisti retko otkrivaju.  

Na glavnom trgu, popularno poznatom kao „Plaza Roja“ (Crveni trg), nedavno je rasturen miting ekstremne desničarske stranke Voks, uz 35 povređenih i mnogo razbijenih flaša namenjenih glavi njenog lidera, Santjaga Abaskala. Onog istog kojeg je uprava Raja ubrzo nakon toga pozvala na utakmicu protiv Albasetea, pa su navijači sutradan sa krpama i u zaštitnim odelima morali da dezinfikuju stadion. Rajovi „Bukanerosi“ su neodvojiv deo istorije ovog kvarta i njegove političke borbe. 

Nažalost, odavno nisu imali sreće sa upravom kluba. Od 1991. do 2011. na njegovom čelu je bila porodica Ruis Mateos, sledbenici ultrakatoličke sekte Opus Dei, čija je većina članova trenutno u zatvoru zbog piramidalne prevare ogromnih dimenzija. Klub je zatim, 2011. praktično poklonjen aktuelnom vlasniku, Raulu Martinu Presi (97,82% akcija za čitavih 961,66 evra), vrlo slične političke ideologije.  

Nijedna utakmica nije prošla bez zaglušujućih povika „Presa, odlazi“, premda se predsednik ne libi da provocira navijače, kao npr. pozivanjem spomenutog lidera ultradesnice, uz objašnjenje da je Valjekas kvart otvoren za sve. Ili pokušajem da dovede Ukrajinca Romana Zozuliju, poznatog zbog svojih neonacističkih sklonosti.  

Jedan od poslednjih „timova iz kvarta“, deli sa Valjekasom sudbinu besparice. Teren je razrovan, delovi tribina ne mogu da se koriste iz bezbednosnih razloga, tj. da ne bi popustili, prodaja karata se obavlja na 2 do 3 šaltera (onlajn ne postoji). Nekada čuvena ženska ekipa počela je sezonu bez radnih ugovora, a sada ih, ako se povrede, moraju pregledati lekari suparničkih timova jer svoga nemaju. 

Foto: ©SHRFoto: ©SHR

Kako onda objasniti da Rajo sa gol razlikom 19-3 uz PSŽ ima najbolji učinak kod kuće u svih Top 5 evropskih liga. Samo dva igrača nisu bila u timu prošle godine kada je igrao u drugoj ligi. I premda je jedan od njih Radamel Falkao, samo njegovo prisustvo ne može da objasni uspeh tima.  

Trener Andoni Iraola na putu je da uđe u istoriju. A ako uspe da plasira Rajo u Evropu – i da napravi nezabeležen podvig, vrednu statue tik uz „rok baku“. Njegova taktika je nazvana organizovanim haosom, za koji baskijski mister kaže: „Uopšte nije jednostavno. Ali čak više volim da preteram sa haosom, nego sa organizacijom. Ne smemo da spuštamo ritam“. Suvišno je reći da su Bukanerosi oduševljeni.  

Danas ih očekuje Atletiko u meču koji nažalost ponovo trpi zbog zdravstvene situacije koja nas ne pušta na miru već dve godine. Rajo je pre tri dana, sa čak 17 igrača pozitivnih na virus korona pokušao da odgodi meč. Ali pravila su surova: dovoljno je samo 13, od kojih 5 iz prvog tima. Oskar Treho i Serđi Gvardiola će biti prisutni, ali već je izvesno da na Metropolitanu nećemo videti Tigra iz Santa Marte.  

A budući da je španska vlada usvojila izuzetno „efikasnu“ meru da ponovo spusti kapacitet stadiona na 75% (napomenimo da niko osim Betisa nije ni uspeo da napuni stadion), Atletiko je iskoristio priliku i zabranio pristup maloj deci i navijačima Raja. Tribina za gostujuće navijače biće prazna, a novac vraćen.  

Foto: ©SHRFoto: ©SHR

Uz sve to, Rajo je za jedan stepenik iznad Atletika na tabeli, a crveno-beli u svom aktuelnom izdanju ne mogu ni porediti po hrabrosti i požrtvovanosti sa skromnom ekipom iz Valjekasa. Pa, budući da i Simeone ima ponekog odsutnog igrača, kao što su Grizman, Žoao Feliks, KokeLjorente, Savić, možemo da očekujemo meč o čijem će rezultatu odlučiti prvenstveno namera i borbenost, a tek onda neki teoretski fudbalski kvalitet.

Piše: Ognjenka Marić

PRIMERA - 19. KOLO

Petak

Valensija - Espanjol 1:2 (1:0)

/Alderete 51 - Raul de Tomas 83pen, Havi Puado 88/

Nedelja

14.00: (6,25) Hetafe (3,80) Real Madrid (1,65)

16.15: (1,40) Atletiko Madrid (4,80) Rajo Valjekano (9,50)

16.15: (2,45) Elče (3,15) Granada (3,30)

18.30: (3,60) Alaves (3,15) Sosijedad (2,30)

18.30: (1,90) Betis (3,60) Selta (4,40)

21.00: (3,70) Majorka (3,40) Barselona (2,15)

Ponedeljak

19.00: (1,45) Viljareal (4,70) Levante (8,00)

21.00: (3,40) Osasuna (3,00) Bilbao (2,50)

21.15: (4,70) Kadiz (3,45) Sevilja (1,90)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Valjekas

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara