Maks Eberl (©Reuters)
Maks Eberl (©Reuters)

Emotivni slom čoveka koji je uzdigao Ždrepce: Hoću samo da budem ja, da vidim svet, da odem što dalje od fudbala

Vreme čitanja: 2min | pet. 28.01.22. | 15:51

“Isceđen sam“, kaže sportski direktor Maks Eberl

Zemljotres u Menhengladbahu. Maks Eberl, čovek koji je, prvo kao igrač, pa kao funkcioner, 23 godine proveo u Borusiji i pogurao je ka statusu jednog od najorganizovanijih i najboljih klubova Nemačke, naprasno je otišao sa mesta sportskog direktora i kao razlog naveo da je toliko isceđen da ne želi više ni da vidi loptu.

Izabrane vesti

Želim samo da budem Maks Eberl. Da vidim svet i da jednom u životu gledam samog sebe. Nisam doneo ovu odluku da bih otišao u drugi klub. Za sada, ne želim da imam bilo šta sa fudbalom. Nije meni ponos povređen, nisam frustriran ili šta već. Bolestan sam. Osoba Maks Eberl je umorna“, rekao je Eberl dok se nekako kontrolisao da ne brizne u plač.

Ovo je ubedljivo najteža konferencija u mom životu. Isceđen sam. Umoran. Jednostavno nemam više snage da obavljam ovaj posao na način koji klub zaslužuje... Posle 23 godine odlazim od nečega što je bilo moj život. Moj posao je uvek bio radost. Ali u fudbalu danas ima nekih pojava zbog kojih moj posao više nije zabavan“.

Eberl nije tačno rekao o čemu je reč, ali nije tajna da su mu zasmetala kritike i uvrede kojima je bio izložen otkako je korona uništila fudbalsko tržište. Brzo se zaboravilo šta je sve uradio čovek koji je za 13 godina na mestu sportskog direktora u Menhengladbah doveo igrače poput Dantea, Marka Rojsa, Granita Džake, Kristofa Kramera, Maksa Kruza, Larsa Štindla, Matijasa Gintera i još mnogo drugih. Pogađao je i sa trenerima, pa je klub koji se u sezoni 2010/2011 borio za opstanak došao i do Lige šampiona.

Međutim, kad je udarila korona klub je ostao bez para, Eberl nije najbolje reagovao i trpeo je žestoke udare. Nije pomoglo to što je propao transfer Markusa Tirama u Inter, klub je ostao bez para. Da sve bude gore, Matijas Ginter i Denis Zakarija, igrači velike vrednosti, na leto će otići kao slobodni igrači bez obeštećenja. Trpeo je Eberl kritike i zato što je Marko Roze bio njegov izbor, a rešio je da u toku prošle sezone aktivira izlaznu klauzulu i ode u Borusiju Dortmund.

Navijači su po društvenim mrežama bili brutalni. Eberl je na kraju poklekao.

Moja želja je da fokus bude na fudbalu, a ne da se od svega pravi cirkus. Potrebno je mnogo više poštovanja. Evo i sada, nisam izgovorio ni reč, a već je bilo uvreda i glasina“.

I jeste bilo. Glasina da ide jer hoće u bogatiji Lajpcig. Uvreda zato što ostavlja klub usred prelaznog roka. Ali...

Volim ovaj klub kao dete. Razumem ljude koji dovode u pitanje tajming moje odluke. Ali jednostavno nemam više snage“.

Predsednik Rolf Konings samo je rekao.

Ovo je užasan dan“.

Najveći Borusijin rival, Keln, odmah je objavio.

Na stranu sve, veliko poštovanje Maks. Zdravlje je najvažnije“.


tagovi

Maks Eberl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara