Igrači Barselone posle ispadanja (©Reuters)
Igrači Barselone posle ispadanja (©Reuters)

Evropa se više ne plaši Barselone, Kamp Nou peva: Uefa mafija

Vreme čitanja: 3min | čet. 27.10.22. | 10:15

Protiv Bajerna nijedan šut u okvir gola i utisak da su Bavarci mogli da im daju i više, samo da su hteli

Pritisnut nasleđenim dugovima i urušenim ugledom, novi predsednik Barselone Đoan Laporta krenuo je na sve ili ništa i vrlo lako bi mogao da dobije – ama baš ništa. Uzalud i 153.000.000 evra uložena ovog leta katalonski gigant je, kako to lepo primećuje lokalni Sport, izgledao kao igračka u rukama Bajernovih zveri.

Na kraju, 3:0 za Bajern, ali mnogo porazniji od rezultata je baš taj utisak nemoći koji oslikava i podatak da Barsa nije uputila nijedan šut u okvir protivničkog gola. Ako ćemo dalje, treba reći i da je poslednjih 15 golova u utakmicama ova dva kluba postigao – Bajern.

Izabrane vesti

Nije naravno bilo ni realno da će Laporta i Ćavi sve nagomilane probleme rešiti za jedno leto. Muka je što se ne vidi da klub uopšte ide napred. Štaviše, Barselona nemilice troši, a investicije se ne vraćaju i sve se više čini da bi osnivanje evropske Superlige sa značajno većim prihodima za najbogatije bilo jedini spas za klub.

O tome svedoči i to što su Barsini navijači prihvatili i krilaticu pristalica Crvene zvezde, pa su na kraju pevali: “Uefa, mafija”. Konkretan povod je bila odluka sudije da posle konsultacije sa VAR sobom poništi penal sviran posle kontakta Matijsa de Lihta i Roberta Levandovskog. Mada mnogi te pokliče u Barsinom slučaju vide i kao posledicu klupske kampanje protiv Uefe. Naime, evropska kuća fudbala odbila je Barsin zahtev da joj unapred isplati novac od TV prava za učešće u Ligi šampiona u narednim godinama. Pod vrlo logičnim objašnjenjem: ko vam garantuje da ćete igrati Ligu šampiona?

I mada takav rasplet ipak ne deluje kao verovatan, niko nije mogao ni da zamisli da će Barselona poslednje dve sezone završavati već u grupnoj fazi. Otkako je ekipa Luisa Enrikea pokorila Evropu 2015. godine sve samo bolne uspomene u Ligi šampiona.

Prvo eliminacija od madridskog Atletika u dvomeču u koji je Barsa ušla sa ulogom izrazitog favorita. Onda na proleće 2017, odmah nakon epskih 6:1 protiv Pari Sen Žermena u možda i poslednjoj velikoj utakmici Barse u Evropi, onih 0:3 u Torinu protiv Juventusa. Pa 0:3 u Rimu 2018. godine i 0:4 na Liverpulovom Enfildu 2019. Sledeće sezone već jasna naznaka Barsinog ponora u onih postpandemijskih 2:8 protiv Bajerna u Lisabonu, zatim rutina PSŽ-a (4:1) uz het trik Kilijana Mbapea usred Kamp Nou stadionu 2020. Prošle godine treće mesto u konkurenciji Bajerna, Benfike i Dinama iz Kijeva, potom i ispadanje od Ajntrahta u Ligi Evrope, ove su je pored Bavaraca pretekli i fudbaleri Intera iz Milana.

Nekada su se klubovi tresli pred Barselonom, prvi gol primali u tunelu i pre no što bi izašli na prostranstvo stadiona Kamp Nou. Negde usput mašina se pokvarila. I kao da niko ne zna kako da je popravi.

Ako ništa drugo, bar jedna stvar je jasna: Superliga neće imati vernijeg portparola od Barselone.



Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara