Pogodak Podensea (©Reuters)
Pogodak Podensea (©Reuters)

Evropska odiseja TSC-a: Borba fiće i ferarija

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.12.23. | 13:37

I šef struke viceprvaka Srbije priznaje da je Evropa ipak svemirski brod za TSC

San je barem potrajao do poslednje utakmice. Znali su i tada da se u javu neće pretvoriti, ali imali su čemu da se nadaju. Međutim, nada i želja su jedno, a realnost i kvalitet nešto sasvim drugo, a u Atini je debelim flomasterom podvučen utisak da je Liga Evrope u ovom trenutku ipak preveliki zalogaj za TSC.

Napadači Olimpijakosa prosto su bili previše brzi, previše fizički superiorni i previše – dobri.

Izabrane vesti

I sinoćnja utakmica u Grčkoj pokazala je sve što i prethodne u Evropi. Da je razlika u individualnom kvalitetu tolika da je nemoguće ne primetiti je. Samo na momente je TSC uspevao da parira domaćinu, a posle šest evropskih izazova morao je da prizna – neke objektivne limite ne možeš preko noći da izbrišeš.

Zato se u Bačkoj Topoli ne opterećuju previše rezultatom i objektivno sagledavaju situaciju: bio je ovo maksimum TSC-a u ovom trenutku Šef stručnog štaba Žarko Lazetić stoga uporno ponavlja da je ova jesen za njegov tim samo dopunska nastava na putu do evropskog nivoa fudba. Još udaljenom.

Mojim igračima veliko bravo, ponosan na njih kako su igrali cele sezone. Ovo je bila borba fiće sa ferarijimem. Za nas je najveći dobitak to što smo na svakoj utakmici bili dosledni sebi i igrali fudbal koji treniramo”, počeo je Lazetić posle poraza u Pireju.

Svestan da je pobedio bolji tim. I uveren da će njegov tim biti bolji naredne jeseni ako se vrati u Evropu.

Olimpijakos je pokazao svoj kvalitet. U prvom delu su iz pet šuteva ka golu postigli tri, to je kvalitet Podensa i takvih igrača koji odatle ne greše i kažnjavaju vas, to smo mogli bolje. U drugim stvarima u oba dela smo dobro parirali i na kraju postigli dva gola, to je nama veliko iskustvo. Nismo uspeli, ali smo se do kraja borili za prolazak i to je velika kapa dole. Lige Evrope je za nas svemirski brod. Vratićemo se bolji u kojem god evropskom takmičenju budemo igrali, ako se kroz prvenstvo za to izborimo“.

I sam Lazetić – verovatno najtalentovaniji trener iz Mozzart Bet Superlige – imao je prilike da usavrši fudbalsko znanje. Vodio je tim protiv imena kakva su Dejvid Mojes ili Kristijan Štrajh, da iskusi koliko je, samo primera radi, zahtevan zadatak postaviti klopku za asove kakvi su Lukas Paketa ili Danijel Podense.

Oni jesu bili previše za TSC, ali napredak ekipe za Lazetićevog mandata je i te kako primetan, sada je samo pitanje da li će on ostati tu i kada TSC i dogodine napadne Evropu. Treći je na tabeli Mozzart Bet Superlige, a ta pozicija donosi plej-of Lige Evrope. Ako to takmičenje smatraju Topolčani svemirskim brodom, onda će imati idealnu situaciju da se oprobaju u Ligi konferencije, za nijansu ili dve slabije takmičenje.

Što se tiče ove sezone, jedan bod sigurno nije uspeh, ali u konkurenciji Vest Hema, Frajburga i Olimpijakosa nije ni sramota za klub TSC-ove trenutne reputacije. Što se tiče igre, odbrana je poklekla, jer je, računajući i kvalifikacije, savladana čak 26 puta, a sa 19 primljenih pogodaka je tim iz Bačke Topole najgori u grupnoj fazi Lige Evrope (naredna dva tima sa najviše primljenih pogodaka su Šerif i Heken sa po 17).

Ako bi gledali samo pozitivne faktore, onda će se TSC pohvaliti činjenicom da su protiv svakog rivala u Evropi ove sezone postigli makar po jedan pogodak. Odnosno, da su protiv Olimpijakosa bili precizni čak četiri puta. Na svakom od šest utakmica, izuzev onoj u Frajburgu, bili su u rezultatskom egalu bar u jednom od dva poluvremena. Za svih 90 minuta jednostavno nisu imali snage.

A, što se tiče tih primljenih golova, ona je posledica i želje da se fudbal igra unapred, koliko rival dozvoli. Ali treba notirati da je recimo bek Nemanja Petrović pogodio protiv Frajburga u Bačkoj Topoli, dok je njegov imenjak Stojić bio lider ekipe u remiju sa Olimpijakosom, kada je blistao u odbrani i na kraju dodao asistenciju za izjednačujući pogodak Miloša Pantovića, da bi mladi krilni napadač zatim „nestao“ sa mape u svim ostalim utakmicama. Veljko Ilić se izdvajao bravurama na golu, mada je bilo i propusta u debitantskom, nastupu u grupi Lige Evrope, negde i očekivanih ako uzmemo broj šuteva ka njegovoj mreži.

Ostaće zapisano da je najbolji strelac ekipe u Ligi Evrope bio Ifet Đakovac, sa dva pogotka protiv Olimpijakosa. Ofanzivni vezista je prikazao neke izuzetne momente ove sezone. I sinoć. Sem pogotka, dao je ključan pas posle kojeg je Aleksandar Ćirković majsorski loptu bocnuo preko Paskalakisa. Petra Stanića nije bilo posle onog gola u Londonu, Saša Jovanović je takođe izostao posle poraza od Frajburga kod kuće. Ostaće mu ipak upisane dve asistencije i žal što nije stigao da postigne prvenac u takmičenjima UEFA…

Pa i nada da će dogodine imati novu šansu, TSC kao klub, mada je veliko pitanje sa kojim trenerom i kojim igračima. Za ovu… Lepo je to pisalo na jednom transparentu navijača: „Putuj Evropo, super smo se družili“.


tagovi

TSC Bačka Topola

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara