Markus Rašford i Migel Almiron (©Reuters)
Markus Rašford i Migel Almiron (©Reuters)

Finale Liga kupa: Junajted bi da vrati osvajački osećaj, Njukasl teži stvaranju istorije

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.02.23. | 14:09

Crveni đavoli i Svrake u prilici da krunišu sezonu peharom

Nedelja, Vembli, finale Liga kupa – idealna prilika za Mančester Junajted i Njukasl da odličnu sezonu krunišu osvajanjem trofeja. Tradicionalno, prva prestižna titula u kampanji u engleskom fudbalu se dodeljuje u manje značajnom kup takmičenju. Pošto je Mančester Siti osvojio pet od poslednjih sedam izdanja ovog turnira, gradski rival iz Mančestera se sada sprema da peharom oplemeni uspešnu sezonu 2022/2023.

Pred više od 80.000 gledalaca na stadionu Vembli, izabranici Erika ten Haga sastaju se sa najprijatnijim iznenađenjem Njukaslom, koji je nedavno malo posustao i u nekim slučajevima nije mogao da se nadoveže na izvanredne rezultate u prvoj polovini sezone.

Izabrane vesti

Pobednik može da bude samo jedan, a Junajted je uoči duela u očima mnogih viđen kao blagi favorit. Iz više razloga. Prvi – forma. Crveni đavoli predvođeni nezaustavljivim Markusom Rašfordom igraju sve bolje u poslednje vreme i od povratka sa pauze izgubili su samo jednom na 18 mečeva u svim takmičenjima.

Njukasl, s druge strane, posle odličnog prvog dela sezone ide silaznom putanjom, jer je od poslednjih šest mečeva u svim takmičenjima dobio samo dva, a slabi rezultati Svraka poklopili su se odsustvom Bruna Gimaraisa. Od šest prvenstvenih utakmica na kojima Brazilca nije bilo u timu, ekipa Edija Haua nije slavila nijednom, a na svakoj od 17 sa njim na terenu bila je neporažena!

17.30: (2,15) Mančester Junajted (3,45) Njukasl (3,70)

Dobra vest za Njukasl je ta što je Gimaraes odradio suspenziju i biće spreman za finale, ali nikako nije dobro to što neće moći da računa na suspendovanog Nika Poupa, ali ni na Martina Dubravku koji je u prvom delu sezone u Liga kupu branio za Junajted, pa će Hau morati da se osloni na Lorisa Karijusa.

Mančester Junajted je i dalje u borbi za četiri trofeja posle trijumfa nad Barselonom u četvrtak. Od poraza od Arsenala, Crveni đavoli su se konsolidovali i nisu izgubili devet puta zaredom u svim takmičenjima. Junajted deseti put stigao do finala Liga kupa, a uspeo je da ga osvoji u pet navrata.

Na konferenciji pred meč, Erik ten Hag je moderirao euforiju napretka iz Lige Evrope.

"U nedelju imamo još jedan izazov, ali biće potpuno drugačiji nego protiv Barselone. Njukasl ima sjajan tim koji igra sa velikim intenzitetom. Veoma je neprijatno igrati protiv Svraka i moramo da nađemo način da ih pobedimo. Najvažnije će biti da dođemo sa dobrim planom igre i strategijom, jedino tako možemo da uspemo", rekao je holandski trener, koji neće moći da računa na Marsijala, van de Beka i Eriksena.

Njukasl uživa u uspešnoj sezoni, ali je nekoliko puta kiksnuo poslednjih nedelja. Svrake su remizirale dva puta zaredom u ligi i nisu uspele da kod kuće pobede Liverpul u generalnoj probi za finale na Vembliju, pošto su izgubile 0:2.

Uprkos problemima na poziciji golmana, Edi Hau veruje u uspeh svog tima.

"Mogli smo da pobedimo bilo koji tim u Premijer ligi ove godine, kod kuće ili u gostima. Zato verujem da možemo da uspemo i u nedelju. Pobedili smo neke zaista dobre timove i igrali veoma dosledno. Sa novim timom, želimo da napravimo istoriju i verujemo da ćemo stvoriti najlepše moguće uspomene za naše navijače", rekao je Hau.

Pored forme i kadrovskih problema, na strani Junajteda je i tradicija pošto je od 41 međusobnog duela u svim takmičenjima u 21. veku izgubio samo pet. Pride je na prelazu između dva veka, 1999. godine, dobio i poslednji okršaj dva tima u nekom finalu. Tada su se timovi borili za trofej u FA kupu, a Junajted je slavio golovima Tedija Šeringema i Pola Skolsa.

------------------------

Na redu je nova runda Mozzart Prognozzera i nova šansa za osvajanje vrednih novčanih nagrada. Glavna premija je 200.000 dinara. Opširnije OVDE.

------------------------

LIGA KUP ENGLESKE, FINALE (VEMBLI)

Nedelja

17.30: (2,15) Mančester Junajted (3,45) Njukasl (3,70)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Liga kupLiga kup EngleskeMančester JunajtedNjukasl

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara