Rafael Varan (©Reuters)
Rafael Varan (©Reuters)

Jedna od najgorih Fergusonovih procena: Dogovorio Varana za Junajted, pa promenio mišljenje zbog – Smolinga?!

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.02.23. | 10:19

Francuz je kao tinejdžer trebalo da stigne na Old Traford, ali se ser Aleks predomislio u poslednji čas i pogrešio...

Najslavniji period Mančester junajteda vezan je za ser Aleksa Fergusona, uzdigao je klub sa Old Traforda i po njegovom penzionisanju najbolje se videlo kakav je uticaj imao. Cedio je suvu drenovinu, napravio od Junajteda najtrofejniji klub u Premijer ligi, ali i Škot je pravio greške u poslednjim godinama.

Prevashodno oko izbora igrača. Titulu jeste osvojio, oprostio se u velikom stilu, međutim, naslednici su morali mnogo toga da menjaju, jer je ekipa bila istrošena i prešla je veliku kilometražu. A, nisu bili taj kalibar. Možda bi mnogo toga bilo drugačije, možda odbrana ne bi bila porozna po odlasku Nemanje Vidića i Rija Ferdinada da je pronađen adekvatan naslednik. Junajted ga je uočio na vreme i predomislio se. Umesto Rafaela Varana odabrao je Krisa Smolinga.

Izabrane vesti

Ta odluka definitivno je jedna od lošijih ser Aleksa Fergusona, jer Kris Smoling ni izbliza nije doprineo koliko su očekivali na Old Trafordu, a Rafael Varan spada među štopere koji su obeležili prethodnu dekadu. Umesto na Teatru snova završio je na Santjago Bernabeuu i sa Real Madridom osvojio 18 trofeja. Junajtedovi poslednji datiraju iz sezone 2016/2017, a samo od tada francuski štoper ih je podigao 11.

„Bio sam veoma blizu dolaska u Mančester junajted. Mislim da je dogovor bio postignut između Lansa i Mančestera, ali onda, ne znam, mislim da se Junajted predomislio. Stigla je još jedna ponuda i odlazak na Bernabeu uopšte nije bio loš“, rekao je Rafael Varan i nastavio:

„Razgovarao sam sa ser Aleksom Fergusonom otkako sam došao, ali ne o tome što se tada dogodilo, to je duga priča i nisam želeo da kažem ništa negativno. Previše ga poštujem“.

Rafael Varan će danas biti u prilici da sa Crvenim đavolima oseti kako je to igrati na Vembliju, ali i da se posle godinu i po dana u Engleskoj popne na pobedničko postolje. Izvesno će protiv Njukasla u finlu Liga kupa zauzeti centralno mesto u defanzivi, verovatno sa Lisandrom Martinezom, i biće među glavnim adutima Junajteda.

Trebalo bi da mu donese mirnoću, zbog koje su ga cenili svi treneri sa kojima je radio u Kraljevskom klubu. Bio je vojnik Žozea Murinja, veruje da i dalje ima lidersku crtu i da će pomoći Junajtedu da u vitrine unese prvi pehar još od perioda kada je Portugalac šefovao na Old Trafordu.

„Najvažnija stvar za Murinja je mentalitet. Ako misli da si vojnik – staviće te da igraš. A, ja sam i dalje vojnik. Da, jesam!“

Rafael Varan (©Reuters)Rafael Varan (©Reuters)

Kao tinejdžer stigao je na Santjago Bernabeu iz Lansa u transferu vrednom 11.000.000 evra, ostao je punu deceniju u Madridu i utkao se u brojne uspehe najvećeg kluba na svetu. Četiri puta držao je „ušati pehar“ u naručju, ali najlepše se osećao kada je sa Realom osvojio prvi trofej. Kada je ekipa rasla.

„Lakše je nositi se sa svime kada osvojite prvi trofej. Mnogo lakše. Taj prvi trofej je veoma važan, sećam se da sam o tome razgovarao sa Serhiom Ramosom u Madridu. Kada smo osvojili prvi, poste toga smo mnogo pehara podigli. Real je nekoliko godina bio bez trofeja, prvi je doveo do toga da se neke stvari promene. Ne mentalitet, već da počnemo da verujemo. Onda smo razmišljali: ’U redu, uradili smo to, pa sada možemo ponovo’. Kada ste sigurni u sebe, verujete da nosite sreću“.

Rafael Varan je i te kako doneo Real Madridu sreću, poklopilo se sve da sa njegovim dolaskom poslednja linija bude znatno stavilnija...

„Bolji osećaj je kada ekipa raste, kada se penje ka vrhu. Nema ništa bolje od toga. Sjajan je osećaj i moja najlepša sećanja na dane u Realu su kada smo nap’redovali i išli ka vrhu“, prisetio se Rafael Varan početaka na Santjago Bernabeuu i istakao značaj iskusnih igrača za svlačionicu:

„Pokušavam da budem primer. Ako mlad igrač vidi iskusnog da je smiren, da komunicira sa njim, to je od pomoći. Ako vidi da ste nervozni i ne razgovarate, to nije dobro“.

Smiren je i staložen pred finale na Vembliju i povećani pritisak nimalo mu ne smeta.

„Meni je potrebna tenzija. Ne igram dobro bez pritiska“, zaključio je Rafael Varan.




tagovi

Rafael VaranAleks FergusonMančester Junajted

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara