Kijeran Tripije (Reuters)
Kijeran Tripije (Reuters)

Tripije doneo Njukaslu Atletikove mračne veštine: Stefan Savić čupa ljude za kosu i na treningu

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.02.23. | 11:24

Niti on, niti njegovi saigrači neće se libiti da ih upotrebe u današnjem finalu Liga kupa protiv Mančester Junajteda

Proveo je Kijeran Tripije dve i po sezone u Ateletiko Madridu, odigrao 86 utakmica i postao šampion Španije 2021. godine. Ostao je na stadionu Metropolitano sasvim dovoljno da pokukpi sve one bezobrazluke, onu namazanost što se da naučiti u ratničkoj ekipi Dijega Simeonea, a zatim da to iskustvo i "ludilo" utka u Njukasl u koji je prešao pre godinu dana. Nametnuo se kao komandant ekipe koja pretenduje na Ligu šampiona, koja retko prima golove i koja se ne libi da posegne da na putu do cilja posegne za svim dozvoljenim, a često i nedozvoljenim sredstvima.

Već godinu dana reprezentativac Engleske je produžena ruka Edija Haua na terenu i ako se Mančester Junajted danas od 17.30 u finalu Liga kupa razmaše po terenu, od poručnika Tripijea će se prvenstveno očekivati da osokoli tim da kakvim lakrdijaškim potezima ubije ritam utakmice. Očigledno je period u Španiji bio od neprocenjivog značaja za sticanje veština u obavljanju prljavih poslova na terenu.

Izabrane vesti

"Volim te stvari. Najbolje što sam video u Atletiko Madridu je Stefan Savić. Čovek koji čupa ljude za kosu, čak i na treningu. To je ludo, ali volim takve poteze. Naravno, protivničkim navijačima se to neće dopasti, ali smatram da je dobro videti takve stvari. Ne znam zašto se svi gnušaju toga", prisetio se Tripije u razgovoru za Guardian crnogorskog defanzivca sa kojim je delio teren ukupno u 60 navrata.

Šta je sve prošao kao fudbaler Jorgandžija, potez kapitena Njukasla Džamala Laselsa iz ranije faze aktuelne sezone, kada je kao izmena na zagrevanju zaradio dva kartona zbog ometanja rivala da izvede aut, dođe mu kao sitnica.

“Dosta takvih stvari sam iskusio u Španiji. Takve stvari tiču se spuštanja ritma i usporavanja utakmice. Ukoliko je protivnik u naletu, naravno da morate da ubijete utakmicu. Nećete im dozvoliti da brzo izvedu aut, potapšati ih po ramenu i reći 'Samo napred'. Neki timovi nisu zadovoljni našim ponašanjem ove sezone, ali suština je u tome da budete pametni", rekao je Tripije i nastavio: "Naravno da ćemo to iskoristiti u nedelju. Mančester Junajted je u zenitu forme i uradićemo sve da ga pobedimo. Morate dobro da planirate sve poteze i da ih obavljate pravovremeno ukoliko želite uspeh. Morate znati kada da usporite. Pogledajte Real Madrid i koliko su uspešni godinama unazad. Njihovi igrači iz tog vremena poput Ramosa i Marsela bili su najbolji u tome i osvojili su sve."

Posle Barnlija i četiri sezone u Totenhemu, Tirpije je u Madridu sarađivao sa čovekom koji mu je pomogao da usavrši, kako bi engleske kolege rekle, mračne veštine.

“Dijego (Simeone prim. aut.) je neverovatan trener. Najvažnije što sam naučio u Atletiku je da se ne treba zafrkavati sa njim. U protivnom, ideš napolje. Viđao sam takve stvari na dnevnom nivou, a našao sam se na pogrešnoj strani kada smo gostovali Milanu na San Siru u Ligi šampiona. Nije bilo lepo, ali morate ga poštovati. A Dijego Simeone dobija poštovanje od svih igrača. Sjajno se ophodio i sa onima koji ne igraju. Toliko toga sam naučio od njega... Igra u odbrani, pozicioniranje... Odlazak u drugu državu mi je pomogao da sazrim. Atletiko Madrid je bio sjajno iskustvo i počastvovan sam što sam bio tamo", zaključio je desni bek Njukasla.


tagovi

Kiran TripijeStefan Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara