Fabijan Ruiz (AFP)
Fabijan Ruiz (AFP)

Fudbalski hirurg sa strelom u levici kojeg je otkrila Anćelotijeva devojka - koštaće samo 20.000.000

Vreme čitanja: 5min | pon. 28.02.22. | 13:20

Svih 12 poslednjih golova u prvenstvu postigao udarcima van kaznenog prostora

Kada se Fabijan Ruiz sinoć u poslednjem minutu nadoknade namestio na šut, Napolijevim navijačima kroz glavu nije prolazilo da li će pogoditi. Strepili su da slučajno ne promaši. Mnogo veća verovatnoća je da Španac iz takvih situacija pogodi mrežu nego da promaši okvir gola.

Svih 12 poslednjih golova za Napoli, Fabijan Ruiz je postigao udarcima van kaznenog prostora. Ovo mu je treća uzastopna sezona da nije postigao gol šutem iz šesnaesterca! Teško ćete naći sličan slučaj u “ligama petice”. Tačnije, prvi sledeći igrač u ligama petice koji je postigao sve golove van šesnaesterca u pomenutom periodu je Radža Najngolan. A on više i nije u “ligama petice”. Pride, on ih je dao samo sedam… 

Izabrane vesti

Kada se pogleda ukupan broj pogodaka udarcima izvan šesnaesterca u najjačim šampionatima u poslednje tri godine, samo dvojica igrača su ispred Ruiza. Leo Mesi ih je dao 18 (17 u Barsi plus jedan za PSŽ), a ukrajinski bombarder Ruslan Malinovskij 14. Ali ima tu velike razlike u tehnici šuta i ulogama na terenu. O Mesiju ne vredi trošiti reči i objašnjavati načine na koji postiže golove. Malinovski ima top u nozi i jedan od najjačih šutera u svetu fudbala.

Kod Ruiza to izgleda mnogo elegantnije i suptilnije. Skoro svi njegovi golovi su kao preslikani. Uglavnom ulazi sa desne strane iz međuprostora. U samo nekoliko onih njegovih dugačkih koraka se nađe u reonu od 16 do 20 metara od gola rivala i potom sledi egzekucija. Ako mu protivnici uđu u blok, ima spremno rešenje kako da proigra saigrača. Poseduje sjajan pregled igre i tačan pas.

Ipak, rivali najčešće ne stižu da ga izblokiraju. Uglavnom su to udarci unutrašnjom stranom stopala. Milimetarski precizni u sam ugao. Retko kada te lopte idu u visini iznad golmanovog ramena. Većinom su po zemlji ili poluniske. Deluje da lopta posle Ruizovog udarca ide sporo ali je zapravo nedokučiva za golmane. U današnjem fudbalu možda samo eventualno šut po zemlji Tonija Krosa može da se meri sa hirurgijom Napolijevog Španca.

Fabijan Ruiz je igrač koji ne privlači mnogo pažnje ali ga u Italiji ove sezone smatraju najboljim vezistom lige uz Milinković Savića. Brojke ne mogu baš verodostojno da opišu njegov uticaj i važnost za igru Napolija. Iako mu je ovo najefikasnija sezona u karijeri pošto je već dao šest prvenstvenih golova. A propustio je pet mečeva zbog povrede. Od klasičnih veznih igrača su samo Milinković Savić i Pašalić efikasniji. S tim što Španac igra klasičnog “box to box” vezistu i nije toliko blizu protivničkog gola.

Kada Napoli igra 4-2-3-1, Ruiz je jedan od dvojice zadnjih veznih. Ali onaj kojem su kreacija igre i raspodela lopti prioritetni zadaci. Procenat tačnosti pasova u ovoj sezoni mu je sjajnih 91,5 procenata. Ima i jednu od najtačnijih dugih lopti u italijanskom fudbalu. Na prvi pogled nekad deluje sporo i nejako ali zahvaljujući dugim nogama i visini od 189 centimetara osvaja značajan broj lopti na zemlji i u vazduhu. Jako brzo razmišlja na terenu i tehnički je nadaren da već u prijemu napravi prednost u odnosu na rivača. Uvek ima spremno rešenje u maniru najboljih španskih plejmejkera.

Ruiz je dete Betisa u kojem je sporo i postepeno napredovao, a prvi je njegove kvalitete u velikoj meri iskoristio Kike Setjen. Jedna sezona pod Stejenovom palicom mu je bila dovoljna da nagovesti raskošan potencijal.

U Napoli je stigao zahvaljujućI Anćelotiju. Ali Anćelotiju junioru… Karlov sin, Davide Anćeloti, prati oca kao član stručnog štaba još od 2013. i Pari Sen Žermena. I tu i tamo preporuči ocu nekog igrača.

“Davide Anćeloti je često dolazio u Sevilju gde mu je živela devojka i gledao je utakmice Betisa. Tako je i mene video i preporučio me njegovom ocu. Kada sam upoznao Davideovu dveojku, zahvalio sam joj se za transfer”, ispričao je kasnije Ruiz.

Napoli je brzo reagovao, poslušao Anćelotija i platio Betisu otkupnu klauzulu od 30.000.000 evra.

Posle samo nekoliko meseci rada kod Anćelotija, videlo se da je Napoli ubo sa njegovim dovođenjem. Već sledećeg leta je kao najbolji igrač turnira vodio mladu reprezentaciju Španije do titule prvaka Evrope pošto je u finalu “pojeo” nemački vezni red sa Daudom, Nojhausom i ostalima.

Ruizu je bilo potrebno jako malo vremena da se navikne na novi ambijent i stil fudbala na Čizmi. Doduše, Serija A je poslednjih godina počela da prija Špancima kada se otvorila i kada je počelo da se igra na gol više. Ranije to i nije bio slučaj. Sećaju se toga Mendijeta, De La Penja, Farinos

Ruiz je postao nezamenjiv u timu Napolitanaca. Svi ostali mogu da se rotiraju osim njega i Kulibalija. Da nije bilo povrede, bio bi verovatno igrač sa najvećom minutažom ove sezone. Koliko je bitan za Napolitance govore i rezultati u tom periodu povrede.

Čak tri od četiri Napolijeva poraza u Seriji A su došla kada je Ruiz bio povređen. U tom intervalu je Napoli pobedio samo jednom na pet mečeva i delovalo je da potpuno ispada iz trke za titulu. Čak i kada bi Spaleti odlučio da ga malo odmori, ekipa je žestoko patila. Kada ga je izveo pri vođstvu od 2:0 protiv Sasuola, Napoli je na kraju izvukao jedva bod. Kada je rešio da ga poštedi na Sardiniji, morao je da ga uvodi u drugom poluvremenu kako bi izbegao poraz. Sa Ruizom i bez njega, Napoli nije ista ekipa. Ni rezultati nisu isti.

Ruizove vidljive i nevidljive kvalitete cene svi, a ponajviše Karlo Anćeloti. I odmah po povratku legendarnog Italijana na klupu Merengesa, kompetentni madridski novinari su počeli da bruje o Anćelotijevoj želji da ga dovede u Real. Deluje kao logičan potez

Realov kultni triling ModrićKrosKazemiro polako peva labudovu pesmu i jednog dana će morati neko da ih zameni. Valverde je nadošao, Kamavinga je kupljen, a Ruiz bi mogao da bude sledeći. Pogotovo što na leto ulazi u poslednju godinu ugovora u Napoliju i mogao bi da bude dostupan za samo 20.000.000 evra. Bagatela za današnje tržišne uslove. Ruiz ima 25 godina i spreman je za iskorak uz sav respekt prema Napoliju. Ranije su se kao Ruizovi udvarači pomninjali Barselona, Mančester Siti i Arsenal. Nikakvo iznenađenje jer po stilu igre i tehničkim kvalitetima se savršeno uklapa u Barsinu ideologiju, ali i vizije Pepa Gvardiole i Mikela Artete. Čini se da Napoli nema neke velike šanse da ga zadrži osim u slučaju da osvoji Skudeto pa ga nekako privoli na novi ugovor.

Gde god da Ruiz bude igrao sledeće sezone, navijači tog kluba će imati privilegiju da gledaju tehnički jednog od najnadarenijih plejmejkera evropskog fudbala. I jednog od najboljih šutera van kaznenog prostora. Onaj sinoć je možda bio vredan i skudeta koji se čeka još od Maradone.


tagovi

Fabijan Ruiz Penja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara