Gazda Kanga odbija da "umre"

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.03.24. | 08:08

Reprezentativac Gabona pokazao i u Bačkoj Topoli koliko je važan za Zvezdinu igru i podebljao neverovatne brojke

Da se odmah razumemo na početku: gutaće navijači Crvene zvezde bromazepane u bližoj i daljoj budućnosti na nekim mečevima kada Gelor Kanga bude u destruktivnom modu. Imaće treneri kluba sa Marakane mučninu u stomaku kao loše pripremljeni student pred važan ispit svaki put kada reprezentativac Gabona u rizičnim zonama odigra rizičnu loptu. Ali Gelor Kanga, odmah po dolasku Vladana Milojevića na klupu, počeo je da potvrđuje onu tezu da je Zvezdin tim njegovo privatno gazdinstvo.

Kada bismo gledali širu sliku dominacija Gelora Kange u Pazaru, potom i u subotu na TSC Areni, mogli bismo da konstatujemo da su stručni štab i sportski sektor Crvene zvezde u malom – velikom problemu. Pokazivao je znake inferiornosti junak brojnih evropskih pobeda ove jeseni u Ligi šamšiona, posebno kada u defanzivi nije mogao da isprati motorički i fizički moćnije igrače, ali se u istom periodu na terenima Mozzart Bet Superlige nametnuo kao aposlutni gospodar situacije. Ključeve Zvezdine igre u veznom redu, tako autoritativno i tako lako, nisu uspeli da drže Kings Kangva, Marko Stamenić, pa i In Bom Hvan. Svi oni su dovedeni u Ljutice Bogdana u poslednje dve godine kako bi se pregrupisale snage u maneveru Zvezdinog tima, i kako bi oduzeta tapija Geloru Kangi da bude stvaralac i destruktivac srca Zvezdinog tima.

Izabrane vesti

Podseća ta Kangina odluka odbijanja epizodne uloge na onaj tmuran period Crvene zvezde od pre više od decenije, kada je Brazilac Kadu Mendeš odloveo brojnim ulaznim transferima. Znao je pronicljiv vezista tada da se naljuti na napise o tome kako je njegova važna uloga vremenski oročena.

„Kadu zna da čita, Kadu vidi kada novinari pišu da dolazi Čava (Dimitrijević) i da će Kadu na klupu. Ali Kadu igra. Novinari onda pišu da dolazi Evandro i da će Kadu na klupu. Ali Kadu opet igra. Kadu uvek igra“.

Imao je oscilacije Gelor Kanga u Zvezdinom dresu, bio na stalnom prismotrom, ali je svoj temperament prilikom dolaska novog trenera znao da kanališe. Od afričkog buntovnika postajao je „mica“... Najbolje se slagao sa Vladanom Milojevićem i Dejanom Stankovićem tokom prvih meseci zajedničkog rada, mada je kasnije znao da im nerazumnim potezima „iskopa kanal“. Izraelca Bahara je naterao da promeni prvobitnu odluku i spozna koliko je pogrešio. Jer da je Gelor Kanga više vremena proveo na terenu u Mozzart Bet Superligi tokom jeseni, Barak Bahar bi verovatno i dalje imao posao u Beogradu.

U TOPOLI NA „ŠESTICI“ ODIGRAO KAO SANOGO

Sve to na stranu. Iako je Geloru Kangi krštenica odavno počela da žuti, Vladan Milojević je uspeo da mu ugradi novu komponentu. Negde je i bilo očekivano da iskusni Afrikanac u Bačkoj Topoli razigra kompletan tim, ali je u defanzivi odigrao kao rođena šestica. Skoro na nivou Sekua Sanoga. O tome govori statistika, jer je pored 90 posto tačnih pasova, Gelor Kanga protiv TSC-a dobio 10 od 15 duela na zemlji i totalno razmontirao fizičke moći Ifeta Đakovca, protiv Crvene zvezde uvek inspirisanog.

Koliko će Vladan Milojević uspeti da drži Gelora Kangu u stavu komandosa, pitanje je za fudbalski fakultet. Ali je Kanga u nekim ranijim situacijma znao da pregori i bez potrebe reaguje na faulove direktnih čuvara. Sada je mirno gledao ka Ifetu Đakovcu koji ga je pet puta faulirao (u Topoli iznudio 12 faulova).

Odavno je Gelor Kanga postao strani igrač sa najviše nastupa u Crvenoj zvezdi. U Topoli je stao na koti od 208 utakmica na kojima je postigao 46 golova i upisao 62 asistencije. Statistika El Fardu Bena ostaće nedokučiva za mnoge, pošto je napadač sa Komorskih Ostrva odigrao 193 meča i dao 83 gola. Samo su još četvorica legionara ušla u društvo „100“. Mičel Donald, Ričmond Boaći, Damjan Le Talek i pomenuti Mendeš Kadu, dok je Sanogo stao na 99 (nisu u obzir uzeti Srbi sa stranim pasošima poput Aleksandra Dragovića i Marka Marina).

„Šije“ El Fardu Ben, junaka Zvezdinih prolećnih pobeda, i po još jednom parametru. Reprezentativac Komora je osvojio šest titula, Gelor Kanga je stao na četiri. Ali deluje da Gelor Kanga ne namerava da razduži crveno-belu uniformu makar do leta 2025. godine do kada mu traje ugovor. Do tada može da stigne El Fardu Bena po broju titula.

ZVEZDINI STRANCI SA PREKO 100 UTAKMICA

Gelor Kanga 208 utakmica         46 golova

El Fardu Ben 193 utakmica         83 gola

Mičel Donald          107 utakmica         14 golova

Ričmond Boaći       104 utakmice         60 golova

Le Talek                    104 utakmice         7 golova

Mendeš Kadu         101 utakmica         26 golova


tagovi

Vladan MilojevićGelor KangaFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara