Gotovo je! Liverpul će biti šampion, ovaj tim ne može da izgubi titulu, a Siti neka pogleda odbranu

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.11.19. | 09:57

Smatra i Žoze Murinjo

Liverpul je to... Ali čak ni Liverpul ne može da prokocka ovakvu prednost. Ne ovakav Liverpul. Titula posle 30 godina stiže na Enfild Roud.

Imao je Liverpul i prošle sezone devet bodova prednosti u odnosu na Mančester Siti sredinom sezone, pa na kraju nije prošao prvi kroz cilj. Ipak, ove sezone je drugačije. Ove sezone mu se to neće dogoditi. Čak i Liverpulov zakleti neprijatelj Žoze Murinjo smatra da je gotovo.
„Jirgen Klop sa svoje pozicije to ne može da kaže, ali ja mogu sa svoje. Mislim da je gotovo. Osim ako se ne desi nešto dramatično sa povredama što može da rasturi tim... Ovaj tim je savršeno složena slagalica. Prilagođen je kvalitetu svojih igrača. Način na koji ostavljaju Salaha i Manea u prostoru, ogroman posao koji Firmino radi da im otvori taj prostor, Henderson i Vajnaldum koji pokrivaju veliki prostor na bokovima da omoguće brzu tranziciju... Sve je skockano“, pohvalio je Murinjo lidera Premijer lige posle pobede u derbiju.

Izabrane vesti

On je bio stručni konsultant u televizijskoj emisiji sa još nekim poznatim imenima poput Vensana Kompanija i Roja Kina. Upravo je Kompani kao nekadašnji kapiten Sitija pokušao da zadrži nadu u „liverpulsku moć“ da prokocka titulu, ali Murinjo ga je spustio.
„Ako pogledate unazad kroz prethodnih deset godina, videćete mnogo situacija u kojima je Liverpul prokockao bodovnu prednost i prvo mesto...“, rekao je Kompani, a onda mu se  Murinjo ubacio u reč.

„Da, ali Siti je tada bio bolji tim. Kada sam vam doneo titulu pobedom na Enfildu, niste me ni pozvali da kažete ’hvala’“, našalio se Murinjo, a onda nastavio u ozbiljnom tonu:
„Liverpul tada nije bio najbolji tim, vi ste bili najbolji. Oni su tada bili blizu, ali nisu bili najbolji. Vi ste kao grupa bili jači. Liverpul je bio skoro ’tu’, ali nije bio najbolji tim Premijer lige. Sada situacija nije takva. Sada ne postoji razlika u kvalitetu kao tada. Siti jeste ekipa koja može da pobedi sedam, osam ili devet utakmica u nizu, ali ne vidim kako ovaj Liverpul može da iuzgubi ovoliku prednost“.

Murinjo samtra da postoji velika razlika između Rodžersovog Liverpula koji je bio blizu titule i ovog danas. Pa čak i onog Klopovog iz prošle sezone i ovog danas jer se nešto promenilo u međuvremenu.
„U Liverpulu su naučili kako se pobeđuje, osvajaju trofeji i kako se nosi sa pritiskom. Siti je šampion Engleske, ali Liverpul je šampion Evrope. Remi je predstavljao neuspeh za Liverpul u ovom derbiju, a uspeh za Siti. Liverpul nije dozvolio neuspeh i sa devet bodova mislim da je ovo Sitijevo zbogom u šampionskoj trci. Da je ostalo šest bodova, Siti bi bio u igri jer je sposoban da pobeđuje u nizu. Liverpul je klub čiji kiks je uvek moguće očekivati u šampionskoj trci, ali devet bodova je previše“.

U Sitiju neće lako zaboraviti poraz na Enfildu. Pogotovo što iza njega stoje neke kontroverzne sudijske odluke. Ali Murinjo smatra da ne treba da se priča o njima.
„To je ono što mi smeta u ovoj igri. Utakmica je bila sjajna, ima toliko fudbalskih stvari da pričamo o njima, a pričaće se o ovome. Šta je trebalo?! Da poništi onakav gol Fabinja za 1:0 i svira penal za 0:1. Nasred Enfilda?! Što je mnogo, mnogo je... Siti je previše dobar tim da bi nedelju dana plakao zbog sudijskih odluka. Treba da se fokusiraju na igru i da rade ono što najbolje znaju. Treba da budu svesni grešaka koje su napravili. Svi znaju kako Liverpul igra i šta treba da se radi protiv njih. Fabinjov gol se desio brzo, a ako je to bila nečija greška onda je Gundoganova. Morao je bolje da pokrije. Svaki put kada sam igrao protiv ovog Liverpula, a imao sam slabiji tim, uvek me brinula razdaljina između četvorice mojih defanzivaca. Kada neko igra onako kao što Liverpul igra, sa Firminom koji ulazi između linija i otvara rupe za Saha i Manea, onda razdaljina izmeu defanzivaca mora da biude mala. A Liverpul je tako postigao dva gola. Jedan između Vokera i Stonsa, a drugi između Anhelinja i Fernandinja. To jesu golovi koje teško izbeći, ali je to ipak moguće“, smatra  Murinjo.

U Sitiju su još besni zbog sudijskih odluka, ali to im neće biti od velike pomoći. Liverpul deluje bolje bego ikad u prethodnih 29 godina. Titula se vraća na Enfild.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara