FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Govorancije, soljenje pameti i penali iz priručnika: Dešan uvređen direktorovim pametovanjem

Vreme čitanja: 2min | čet. 14.03.24. | 19:40

Jedan od najvažnijih funkcionera u Fudbalskom savezu Francuske ozbiljno se umešao u posao selektoru svetskih vicešampiona,

Nevolje u raju! Možda su rezultati francuske selekcije ukupno posmatrano najbolji od svih evropskih selekcija u poslednjih deset godina, ali daleko od toga da među jednim od verovatno dva najveća favorita za osvajanje predstojećeg Evropskog prvenstva u Nemačkoj, sve cveta na polju međuljudskih odnosa. Tehnički direktor nacionalnog saveza Iber Furnije očigledno se smatrao dovoljno kompetentnim da se umeša u posao jednom od najuspešnijih trenera/selektora u svetskom fudbalu u prethodnoj dekadi i deli mu pridike.

Pecnuo je Furnije svetskog šampiona Didijea Dešana rečima da nedovoljno priprema reprezentativce za penal-serije i da bi morao da osmisli poseban sistem uvežbavanja za takve situacije. Podsetimo, Francuska je na prethodna dva velika takmičenja gubila upravo posle penal-serija, u osmini finala Evropskog prvenstva 2021. od Švajcarske i finalu Mundijala u Kataru 2022. od Argentine.

Izabrane vesti

"On je taj koji je odgovoran i sve počinje od njega. Igrače je neophodno pripremati sedmicama i mesecama za izvođenje penala. On mora da im ponudi nov program kojim će pokušati da kontekstualizuje izvođenje penala. Mora da im ponudi različite vežbe koje će im omogućiti da stvore lično samopouzdanje. Na isti način na koji priprema utakmicu, moraće da napravi strategiju za taj specifičan način pucanja lopte na gol", baš je čini se pokušao da ispadne pametan Furnije i na što komlikovaniji način izneo sugestiju.

Malo je reći da se svo to mešanje u njegov posao, nije dopalo Didijeu Dešanu.

"To mi čini neprijatnost. Smatram da je to neprimereno, čak bih nazvao i nepoštovanjem. To nepoštovanje ne odnosi se samo na mene, već na sve selektore u nacionalnom savezu, golmane, video analitičare, sve te momke koji detaljno pripremaju utakmice", direktan je bio Dešan na konferenciji za medije.

Objasnio je Dešan svoj stav o penalima

"Uvek je isti odnos snaga između strelca i golmana. Nije da smatram da se na tome ne može raditi, ali sam ubeđen da je nemoguće ponovo stvoriti situaciju na psihološkom nivou na treningu, ekvivavalentnu situacijama na samoj utakmici. Veoma je dobro što postoje studije o tome", zaključuje Dešan.


tagovi

Fudbalska reprezentacija FrancuskeDidije DešanIber Furnije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara