Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Gradski dvoboj u Argentini, a nije klasik

Vreme čitanja: 4min | sub. 16.09.23. | 23:07

Sudar Taljeresa i Instituta u Kordobi ne smatra se velikim derbijem, ali daleko od toga da protagonistima nije važno da pobede u 4. kolu Liga kupa

Još od argentinske Primere iz sezone 1988/1989 godine, grad Kordoba nije imao tri predstavnika u elitnom rangu takmičenja. Dekada osamdesetih godina prošlog veka definitivno je bila najuspešnija za timove iz ovog provincijskog grada, kada su na najjačoj sceni imali čak četiri predstavnika. Gotovo pre 25 godina, poslednji put su imali isti broj učesnika kao i danas, samo što je umesto Rasinga iz Kordobe, sada tu Belgrano, uz Taljeres i Instituto.

Upravo ova dva tima noćas (02:00) će da odmere snage u gradskom okršaju, koji se ipak ne smatra klasikom, na stadionu Mario Alberto Kempes u sklopu 4. kola Liga kupa Argentine. El Taljarin je imao niz od deset utakmica bez poraza, ali je u prethodnom kolu poražen na gostovanju Rosario Sentralu, dok je sa druge strane u poslednjih pet mečeva, La Glorija ostvarila tek jednu pobedu.

Izabrane vesti

Taljeres je trenutno četvrti na tabeli Grupe A Kupa profesionalne lige. U prva tri kola dva puta je dolazio do pobede uz jedan pretrpljeni poraz, tako da do sada ima šest osvojenih jedinica i zaostaje tri boda, uz utakmicu manje, za Kolonom kao liderom. Nema sumnje da je cilj Havijera Gandolfija još jedna pobeda njegovih izabranika pred domaćom publikom. El Taljarin ima zaista dobru kampanju u tekućoj sezoni. Prvu fazu argentinskog šampionata kroz Profesionalnu ligu, završio je kao viceprvak iza River Plejta. Pored toga, nedavno su se plasirali i u četvrtfinale Kupa Argentine.

02.00: (1,75) Taljeres (3,40) Instituto (4,60)

U osmini finala, posle 90 minuta remizirali su 2:2 protiv Kolona. Duel je zatim otišao u penal seriju odakle je Albiazul izašao kao uspešniji rezultatom 3:1. Naredni protivnik u polufinalu biće im Boka Juniors, inače najtrofejniji klub u ovom takmičenju sa četiri naslova prvaka.

Kao što je već naglašeno, Taljeresov niz bez poraza okončan je u meču protiv Rosario Sentrala na stadionu Hihante de Arojito, gde su izgubili sa 2:0. Tim Havijera Gandolfija dobro se pokazao na terenu, sa većim posedom lopte, od 65%, i sa više prilika za postizanje pogotka. Ipak, sreća je bila na strani rivala koji su golovima Hamintona Kampaza i Ignasija Malkora došli do prve pobede u ovom izdanju takmičenja.

Sa druge strane, Instituto predstavlja odličan učinak u sezoni 2023. za tim koji se nedavno ponovo obreo u elitnom rangu. U prvoj fazi su završili na 18. mestu ispred velikih tradicionalnih ekipa. Sada su u Kupu profesionalne lige osmi u Grupi A. Njihovo prethodno gostovanje bilo je na stadionu Monumental Hose Fiero u drugom kolu protiv Atletiko Tukumana, koje se završio se rezultatom 0:0, čime je La Glorija dodala još jedan bod na svoj konto. I pored toga što nisu stvarali mnogo prilika, gosti su sprečili domaće da dođu do svoje igre, u potpunosti onemogućivši ofanzivnu produktivnost rivala.

U trećem kolu su ugostili Banfild na stadionu Monumental u Alta Kordobi, gde su na kraju doživeli minimalnim rezultatom prvi poraz u ovogodišnjem Liga kupu. Nije nedostajalo prilika da Instituto postigne gol, uz čak 17 šuteva ka golu rivala i sa više od 70% poseda lopte. Uprkos svemu, pobedu je odneo El Taladro, koji je u dubokoj sudijskoj nadoknadi sa Heronimom Riverom pronašao put do mreže domaćih.

Ova dva tima su se početkom aprila tekuće godine, posle nešto više od sedam godina bez zvaničnog duela, ponovo sastala u nekom od nacionalnih rangova, a posle više od 23 godine na i najjačoj sceni argentinskog fudbala. Duel odigran na stadionu Huan Domingo Peron u Kordobi, u sklopu 9. kola Profesionalne lige, završen je ubedljivom pobedom Taljeresa rezultatom 3:0. Što se tiče Instituta, njegov poslednji trijumf nad ovim gradskim rivalom, zabeležen je još 2013. godine i to na ovom istom stadionu rezultatom 2:1. Bili su to možda i najmračniji dani u istoriji El Taljarina, koji je iste sezone ispao u treći rang za klubove koji su indirektno povezani sa AFA, iliti Primeru Federal A.

ARGENTINA, LIGA KUP - 4. KOLO

Sreda

Himnasija LP - Velez 2:1 (0:1)

/Taragona 52, Abaldo 60 - Romero 41/

Četvrtak

Sarmijento - Sentral Kordoba 0:1 (0:1)

/Farioli 34/

Platense - Lanus 2:1 (0:1)

/Vaskez 48, Okampo 76 - Dijaz 9/

Petak

Independijente - Urakan 1:0 (1:0)

/Kanelo 23/

Tigre - Estudijantes 0:0

Defensa i Hustisija - Boka Juniors 1:0 (1:0)

/Fernandez 45/

Subota

Banfild - Argentinos Juniors 2:1 (0:0)

/Galvan 48, Bota 84pen - Martinez 59/

Kolon - Rosario 0:1 (0:0)

/Eredija 76/

Njuels - Union 1:1 (0:0)

/Rekalde 57 - Zenon 63/

San Lorenco - Rasing 1:1 (1:1)

/Điroti 11 - Sigali 45+9/

Atletiko Tukuman - Barakas Sentral 1:0 (0:0)

/Karera 46/

Nedelja

Taljeres - Instituto 0:0

22.00: (2,10) Godoj Kruz (3,10) Belgrano (3,50)

Ponedeljak

00.30: (1,25) River Plejt (5,50) Arsenal Sarandi (10,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga kup ArgentineTaljeres KordobaInstituto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara