©Reuters
©Reuters

Grom u 99. minutu! Palmeiras je gazda Južne Amerike (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 30.01.21. | 23:04

Breno postao junak Svinja, velika tuga Santosa

Palmeiras je šampion Južne Amerike! Drugi put u istoriji kluba! Svinje vladaju kontinentom, popele su se na tron na neverovatan način, golom u 99. minutu, a maltene da nisu šutnuli na gol od početka meča.

Junak utakmice, junak navijača zeleno-belih postao je Breno, koji je skočio na fenomenalan centaršut s boka i glavom poslao loptu pod prečku – 1:0.

Izabrane vesti

Bio je Palmeiras prvi put pobednik Kope Libertadores 1999. godine, naredne je poražen u finalu i od tada mu je finalni meč uporno izmicao. U ovaj je ušao kao favorit na papiru, mada je odigrao sramotno loše, ali ga je sreća pogledala i tih tri sekunde inspiracije, koliko je bilo potrebno lopti da doleti do Brena i njemu da je preusmeri u mrežu.

Šokantan je bio taj finiš, jer je samo minut pre gola, možda i manje, trener Santosa Kuka dobio crveni karton. Zadržavao je loptu kraj terena, pokušao da malo zadrži vremena, ušao u klinč sa protivničkim igračem i zaradio je isključenje. Iako je nosio na sebi majicu sa likom Bogorodice koja drži Isusa u naručju, kao da je tim potezom kraj aut linije isprovocirao lošu sreću. Samo što se Kuka popeo među navijače, oblio ga je hladan tuš. Palmeiras je poveo.

Bio je trener Santosa šampion Kope 2013. godine, podigao je trofej sa Atletiko Mineirom, ali ovog puta mu se nije dalo.

Jedan od junaka pobede je njegov kolega sa rivalske klupe - Abel Fereira. Portugalski trener je prošle jeseni došao iz PAOK-a, Palmeiras ga je otkupio, mada su mu Grci rado videli leđa, nezadovoljni njegovim rezultatima. A, Abel je odveo zeleno-bele do kontinentalnog trona! Do trofeja koji su čekali duže od 20 godina.

A, utakmica – očajna! U prethodne dve godine cela planeta je sa ushićenjem gledala duele Boke i Rivera, te Flamenga i Rivera. Ovog puta nisu u finalu bili klubovi toliko zvučnog imena, a sam meč je bio katastrofalan. U velikoj meri je ličio na prosečni duel Crvene zvezde i Partizana: mnogo faulova, mnogo duela, premalo smislenih akcija i na kraju tek jedan gol koji rešava meč.

Stajling Kuke, trenera SantosaStajling Kuke, trenera Santosa

Mnogo želje, mnogo truda, ali malo efekta – tako je izgledalo prvo poluvreme. Za 45 minuta igre viđeno je dosta trčanja, snažnih duela, ali majstorija na terenu zbog kojih publika dolazi na stadione, pogotovo brazilske, vrlo malo.

Čak kad se podvuče crte, ostaje samo jedna solidna šansa, koju je stvorio Palmeiras u 38. minutu, kada je Veiga pobegao odbrani Santosa i gađao kontra ugao, ali je lopta prošla metar pored stative. Važnost utakmice je upadljivo vezala noge igračima dva tima, pa od blistavih izdanja koja su viđena ranije, Santosovo protiv Boke (3:0) ili Palmeirasovo u prvom meču protiv River Plate (3:0) nije viđeno ništa.

Bio je Santos bolji tim u nastavku. Imao je više pokušaja da dođe do gola, imao je i dve odlične šanse preko Pituke i Žonatana, te jedan atraktivni pokušaj makazicama Kaja Žorža, nove velike nade brazilskog fudbala.

U poslednjih 15 minuta je delovalo da oba tima čekaju produžetak. Ne zato što su verovala da su im u nastavku veće šanse, već je strah od greške vezao noge. I onda – krešendo. Glupi Kukin ispad i momentalna kazna koju je sproveo Breno.

Zeleno-bela strana Sao Paola neće spavati. U Brazilu je noć još mlada. Imaju tifozi Palmeirasa šta i da slave. Igra će se zaboraviti, ime na najvećem peharu trajno ostaje.

ERTADORES - FINALE (RIO DE ŽANEIRO)

Subota

Palmeiras – Santos 1:0 (0:0)

/Breno 99/


tagovi

PalmeirasSantosKopa Libertadores

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara