Alvaro Morata (©Reuters)
Alvaro Morata (©Reuters)

Hendri pokvario Mektominijevu lepoticu, Španija dobila na silu pred meč odluke u Oslu

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.10.23. | 22:46

Norvežani ubedljivi na Kipru, Furija mora ubedljivije ako želi direktno na Euro

Škotska bajka trajala je dobrih sedam meseci i završila se večeras u Sevilji. Mogla je možda i večerašnja poseta ekipe Stiva Klarka da ima ”hepiend”, ali je Španija imala pomoć iz VAR sobe posle čega je na silu došla do jako važne pobede kojom se zadržala ispred raspucane Norveške koje je u Larnaki pregazila Kipar sa 4:0 (1:0), pred verovatno meč odluke ove dve selekcije u Oslu za tri dana – 2:0 (0:0).

Verovatno svako ko istinski voli fudbal, navijao je za to da Škotska ostvari pozitivan rezultat i malo je nedostajalo da se tako nešto zaista dogodi. Mnogo će se pričati o detalju iz 60. minuta i skraćenom korneru koji je izveo Skot Mektomini. Apsolutni heroj Junajtedovog preokreta i pobede nad Brentfordom proteklog vikenda izveo je sa leve strane slobodan udarac gotovo u ravni sa gol-aut linijom u blizini kaznenog prostora, izveo potez u maniru najvećih fudbalskih majstora i pucao direktno u gol Unaja Simona.

Izabrane vesti

Bila je to prava magija škotskog veziste, a onda je holandski sudija Serdar Gozubujuk dobio u ”bubicu” informaciju iz VAR sobe. Pozvale su ga kolege da pogleda situaciju i imao šta da vidi – štoper Al Etifaka Džek Hendri odgurnuo je Simona dok je lopta bila u fazi leta i tako direktno uticao da golman Španije ne bude u prilici da reaguje. Pokvario je Hendri ne samo gol reprezentativnom saigraču, već i kompletan utisak cele situacije. Gol je opravdano poništen, a Škotska je statistički i dalje u tom trenutku bila bez šuta u okvir gola...

Čekalo se nekoliko minuta da padne konačna odluka, a Mektomini je posle iste poludeo. Definitivno nije bio zadovoljan jer mu je jedan detalj pokvario nesvakidašnji potez, što je dalo Španiji dodatni motiv da krene napred i reši utakmicu pre nego što bude kasno.

Upravo to se i dogodilo, jer je desetak minuta posle verovatno prelomnog detalja utakmice pao i prvi gol. Strelac je bio Alvaro Morata na asistenciju Hesusa Navasa. Španija je bukvalno na silu isterala svoje, jer drugačije izgleda nije mogla. Škotska se vrlo dobro branila sve vreme, ali je reakcija iz VAR sobe evidentno uticala na to da opadne moral celog tima, što se na kraju oslikalo na konačni rezultat.

Do kraja je Španija uspela da udvostruči prednost i to zahvaljujući snalažljivosti Hoselua. Prekaljeni napadač samo što je ušao na teren kada je zamenio Moratu podelio je loptu za vezistu Bilbaa i debitanta u španskom dresu Ojana Sanseta koji je pred ulazak u nadoknadu rešio sve dileme.

Španija se nije proslavila iako je uglavnom napadala, a ako želi da zadrži drugu poziciju i ode direktno na Euro, moraće mnogo bolje za tri dana u Oslu kada ide na noge Norveškoj.

Igrači Stolea Solbakena imali su lakši šuterski trening u Larnaki gde su ubedljivo dobili Kipar i zadržali korak sa Furijom, pa će zato meč u subotu imati verovatno najveći značaj za dalji rasplet kvalifikacija. Španci u Oslo stižu sa dva boda prednosti, tako da Norvežanima treba pobeda kako bi došli na prag druge pozicije.

Što se tiče samog gostovanja na mediteranskom ostrvu, nije bilo nikakvih iznenađenja. Kiprani su se držali dobrih pola sata pre nego što je Aleksandar Serlot probio led i tako ostavio pozornicu Erlingu Halandu da se raspuca. Golgeter Mančester Sitija učinio je to blickrigom sredinom drugog poluvremena, da bi tačku na goleadu stavio vezista Benfike Fredrik Aursnes devet minuta pre kraja.


KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024

GRUPA A – 5. kolo

Četvrtak:

Kipar – Norveška 0:4 (0:1)

/Serlot 33, Haland 65, 72, Aursnes 81/

Španija – Škotska 2:0 (0:0)

/Morata 73, Sanset 86/



tagovi

Kvalifikacije za Euro 2024EURO 2024Fudbalska reprezentacija Španijereprezentacija NorveškeFudbalska reprezentacija ŠkotskeAlvaro MorataSkot Mektomini

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara