Maksimir (©Reuters)
Maksimir (©Reuters)

Hrvatski fudbal pred vikendom kakav Srbija nije videla: Četiri lidera u četiri boda i dva derbija za titulu

Vreme čitanja: 2min | uto. 22.02.22. | 09:59

Dinamo, Osijek, Hajduk i Rijeka vode veliku bitku za pehar

Velika četvorka ex-YU fudbala raspala se kad i SFRJ, ali dok Crvena zvezda i Partizan za ovih četvrt veka nikako da dobiju dostojnu konkurenciju, hrvatska polovina tog čuvenog kvarteta moraće dobro da se pomuči ne bi li ove sezone prigrlila titulu u HNL-u. Dinamova hegemonija – a podsetimo da su Modri od 2006. samo jedan pehar prepustili rivalima, konkretno Rijeci 2017. godine – ovog će proleća biti na pravom testu.

Naime, uoči 25. kola prvenstva Hrvatske četiri vodeća tima dele četiri boda. Dinamo je, posle neočekivanog kiksa u remiju sa zagrabačkom Lokomotivom od 0:0, ostao na samo bod iznad Osijeka Nenada Bjelice, trenera koji Modre u sezoni 2018/2019 pogurao do proleća u Ligi Evrope, prvog na međunarodnoj sceni posle tačno pola veka. Napustio je Maksimir zato što je stao uz igrače i stručni štab kada na početku pandemije korona virusa nisu želeli da pristanu na smanjenje plata po uslovima kluba zbog čega se na ne baš prijateljski način rastao s Dinamom pa sada ima izraženu ambiciju da donese trofej u Slavoniju.

Izabrane vesti

Tri boda iza Dinama je Hajduk, a Split je posle 17 sušnih sezona zapalio Marko Livaja, ponajbolji igrač prvenstva, kome se u ovom prelaznom roku pridružio još jedan dokazani as – Nikola Kalinić. Na kraju, na koti od 46 osvojenih bodova je Rijeka, koja sa ekipom mlađom od konkurencije baš i ne sme da preti rivalima u šampionskoj trci.

Napomenimo još da Dinamo i Hajduk imaju utakmicu manje od Osijeka i Rijeke.

A za vikend - dva blokbastera. U subotu od 18 sati na Hajdukov Poljud stiže Rijeka, dok u nedelju u istom terminu, Dinamo ide na noge Bjeličinom Osijeku. Kulminacija uzbuđenja.

Da euforija bude potpuna pobrinuo se i Fudbalski savez, koji je u nedelji velikih derbija objavio da je prodao TV prava za prenose utakmica HNL-a nakon što je zbog neisplaćene prve rate raskinuo ugovor s sumnjivom švedskom firmom. Hrvatski Telekom će za tu privilegiju u naredne četiri godine plaćati 9.000.000 evra po sezoni. Sa drugim sponzorskim ugovorima, HNL će godišnje moći da računa na 11.000.000 evra.

Portal Germanijak.hr podseća ipak da će prenosi utakmica svih kategorija sadržanih u ugovoru (futsal, drugoligaši, Kup mečevi) koštati oko 3.000.000 evra po sezoni, a kad odbijemo i neke druge troškove dolazimo do sume od oko 7.000.000 koje će klubovi deliti na godišnjem nivou. Preostalih 1.000.000 deliće niželigaši.

Kako Elitna liga – a tako će se ubuduće zvati HNL – broji 10 klubova to znači da će svako već na početku sezone moći da računa na oko 700.000 evra. Za balkanske uslove – vrlo dobro.


tagovi

HNLOsijekRijekaHajduk SplitDinamo Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara