Japan - Španija (©Reuters)
Japan - Španija (©Reuters)

I Japanci primetili da je nešto sumnjivo: Španija prestala da napada posle preokreta Nemačke

Vreme čitanja: 2min | pet. 02.12.22. | 10:10

Strelac kontroverznog gola Ao Tanaka sumnja da je rival kalkulisao s pozicijom na tabeli

Ogromnu pažnju izazvao je duel Španije i Japana u poslednjem kolu grupne faze Svetskog prvenstva u Kataru. Azijska selekcija posle 2:1 protiv Nemačke pobedila je još jednog favorita, takođe preokretom za 2:1, ali se ovaj trijumf Japana teško može nazvati senzacionalnim. Razlog je to što su Španci, po svemu sudeći, učinili ono čega su se mnogi pribojavali - kalkulisali s pozicijom na tabeli kako bi se našli na lakšoj strani "kostura" i u potencijalnom četvrtfinalu izbegli Brazil. Pritom su i u osmini finala za rivala dobili Maroko umesto Hrvatske, što im sigurno više odgovara.

Svesni da ih Nemci ne mogu preteći na tabeli, jer im je bila potrebna pobeda nad Kostarikom sa osam golova razlike, Španci se nisu previše znojili da izjednače posle preokreta Japana u drugom poluvremenu. Imali su inicijativu u finišu utakmice, ali bez konkretnog pritiska na gol rivala, te je ostalo 1:2. Dovelo je to do pada Španije na (željenu) drugu poziciju i eliminacije Nemačke.

Izabrane vesti

Razlog za sumnju budi i bizaran podatak po kom su Japanci do tri boda došli s najmanjim posedom lopte ikada u nekoj utakmici Mundijala. Svega 18 odsto! Dok su Španci uprkos potpunoj dominaciji šutirali 14 puta, od čega je samo pet lopti išlo u okvir gola.

Da se nešto čudno dešavalo na terenu primetili su i sami igrači Japana.

"Svi pričaju o čudesnoj pobedi, ali ja to ne vidim tako. Igrali smo sve agresivnije, a imam osećaj da posle vođstva Nemačke sa 3:2, Španija više nije tako jako napadala", iskren je strelac pobedonosnog gola za Japan Ao Tanaka.

Njegov pogodak zauvek će pratiti kontroverza, pošto su milimetri u pitanju da li je lopta pre asistencije Mitome napustila teren celim obimom ili je, ipak, kačila liniju.

"Nisam mogao lepo da vidim. Da mu je lopta pobegla i gol nije priznat, prihvatio bih tu odluku. Ne bih bio razočaran", tvrdi napadač nemačkog drugoligaša Fortune Diseldorf.

O spornom pogotku pričali su i selektori. Dok je Luis Enrike kazao da fotografija koju je video posle utakmica mora da je lažna, njegov kolega s japanske klupe, Hadžime Morijasu, poziva se na video-tehnologiju.

"Da je lopta zaista bila van terena, gol se ne bi računao. Sudija je odlučio da je lopta bila u terenu i mi to poštujemo. Ali svejedeno, prihvatili bismo i da nije. Taj gol ima ogromnu važnost za Japan, jer smo se kvalifikovali kao u prvi u grupi, ali i za Nemačku koja je eliminisana", konstatovao je Morijasu.

Nemački mediji gol Japana porede s onim čuvenim Džefa Hartsa u finalu Svetskog prvenstva 1966, kada je Engleskoj protiv Nemačke u produžecima priznat pogodak za 3:2, iako se čini da lopta nije prešla gol-liniju, dok im sa Ostrva odgovaraju nepriznatim pogotkom Frenka Lamparda u osmini finala Mundijala 2010.

Kada se sve sabere, sinoćnje mečeve najbolje opisuje naslov uglednog Tajmsa: "Lopta je unutra, Nemačka napolju".


tagovi

Katar2022fudbalska reprezentacija JapanaFudbalska reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara