Imenovan četvrti trener Frajburga otkako je Zvezda postala šampion Evrope 1991.

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.03.24. | 19:10

Odluka je bila očekivana, ovo je samo potvrda...

Frajburg je ovu reprezentativnu pauzu iskoristio da javnosti saopšti važnu odluku: legendarni Kristijan Štrajh (58) završio je svoju trodecenijsku misiju podno Švarcvalda i na kraju sezone će se napokon razdužiti.

Od ranije je poznato da će u njegovu fotelju bivši kapiten kluba Julijan Šuster (38), koji je najveći deo karijere proveo igrajući upravo pod Štrajhom, čime ovaj klub nastavlja lepu tradiciju da najvažnije kadrove crpi iz sopstvenih redova i tako održava maltene porodičnu atmosferu na svim nivoima u klubu.

Izabrane vesti

Šuster je danas predstavljen kao novi šef struke, s tim da ekipu preuzima od starta sezone 2024/25.

"Trenersko pitanje u Frajburgu je pitanje izazova i bliskosti. Želim da se zahvalim odgovornima na poverenju, posebno Kristijanu Štrajhu koji mi je bio mentor poslednjih nekoliko godina", izjavio je Šuster.

"Njegova stručnost, ličnost i sveobuhvatna identifikacija za klupskom filozofijom i vrednostima koje negujemo u Frajburgu bili su odlučujući faktor. Tokom proreklih šest godina radio je vredno sa našim mladim igračima, bio veza između omladinskog pogona i prvog tima. Mislim da smo napravili pravi potez", kazao je generalni direktor Johen Zajer.

Štrajh više od godinu dana priprema Šustera za svog naslednika. To je sada procurelo u javnost...

"Kao igrač Julijan je produžena ruka trenera na terenu", pričao je nedavno Nils Petersen, legednarni napadač ovog kluba. "Bilo mi je jasno odavno da će Šusti jednog dana postati trener. I bio bih iznenađen ukoliko bi bio neuspešan. Njegovi razgovori kao kapitena sa igračima bili su tako jasni, smisleni, uvek puni motivacionih govora... Kada je on govorio, u svlačionici su svi ostali ćutali".

Julijan Šuster došao je u Frajburg iz Štutgarta kada mu je bilo 23 godine. Za deset godina odigrao je blizu 250 utakmica za Brazilce iz Brajsgaua. Odmah po okončanju karijere pridružio se trenerskom štabu Kristijana Štrajha, kao kordinator za odnose između mladog tima i seniorskog sastava.

Nedavno je položio za profi licencu i svi uslovi su ispunjeni. Nova era u Frajburgu može da počne...

Za kraj samo jedan zanimljiv podatak koji verovatno na najbolji način oslikava kako se i koliko studiozno, stabilno, radi u Frajburgu: Samo mesec dana pošto je Crvena zvezda postala šampion Evrope 1991. godine, Frajburg je kao drugoligaš za trenera postavio Folkera Finkea, čoveka koji će ga prvi put uvesti u Bundesligu. Finke je ostao punih 16 godina. Ne računajući privremenog trenera Markusa Sorga, posle Finkea, ekipu su do danas vodili samo još Robin Dut (2007-2011) i Kristijan Štrajh (2011-2024).

(Primera radi, na klupu Zvezde od prvog mandata Ljupka Petrovića i te 1991. godine, selo je 25 različitih stručnjaka?! Takođe ne računajući one što su samo privremeno odrađivali posao...)

Neko će reći - džaba sve kad nema trofeja. Možda. Ali Frajburgov tim danas (po Transfermarktu) vredi skoro kao reprezentacija Srbije), redovno igra Evropu i ima novi stadion koji je pun svakog vikenda.

Samo od ulaznica prihod na mesečnom nivou iznosi oko 2.000.000 evra.


tagovi

Julijan ŠusterKristijan Štrajh

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara