Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Instituto ušuškan, a Lanusu "gori" za Kopa Libertadores

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.07.23. | 23:03

Poslednji meč 26. kola šampionata Argentine važniji gostima

Duelom između Instituta i Lanusa, koji je na programu noćas sa početkom od 01.30 časa po srednjoevropskom vremenu, zatvara se raspored 26. i pretposlednjeg kola argentinske Profesionalne lige. Gosti iz južnog Ajresa pokušaće da prekinu post od tri utakmice bez trijumfa i tako zadrže šanse da se naredne sezone nađu u najeminentnijem kontinentalnom takmičenju, dok domaći sastav u okršaj ulazi posle dve uzastopne pobede, bez pritiska i potupno rasterećen sa dobro ušuškanom pozicijom u međuzoni.

Instituto je bio jedan od timova koji se početkom godine ponovo obreo u elitnom rangu argentinskog fudbala i već u prvoj sezoni zabeležio je, ne baš sjajnu, ali sasvim zadovoljavajuću kampanju. Od dosadašnjih 25 odigranih kola, Albirohosi su u sedam okršaja izašli kao pobednici, osam puta su remizirali, dok su u deset navrata pretrpeli neuspeh. Pored toga, uspeli su da se kvalifikuju u drugu fazu Kupa Argentine, savladavši u preliminarnoj rundi drugoligaša Deportivo Rijestru 2:1.

Izabrane vesti

Tim Instituta na ovo sučeljavanje stiže sa misijom da ostvari drugu pobedu zaredom u prvenstvu kako bi pokušao da unapredi kampanju u nacionalnoj eliti, gde se nalazi u međuzoni bez većih pozitivnih ili negativnih oscilacija. Albirohosi su u prošlom kolu odmerili snage protiv Arsenala iz Sarandija i pobedili 2:0 u gostima, pokazujući snagu uspostavljajući kontrolu nad igrom čak i van svoje teritorije.

Za ovaj okršaj, sastav Dijega Dabovea težiće da održi početnu bazu igrača korišćenu u prošlom kolu, sa ciljem da osvoji nova tri boda, jer se trenutno nalazi na skromnom 19. mestu u ligi sa 29 osvojenih bodova. Na dva kola pre kraja prvenstva i sa devet bodova zaostatka za zonom pristupa međunarodnoj sceni kroz Kopa Sudamerikanu, Instituto je, barem kroz ovo nacionalno nadmetanje, izgubio šansu da se sledeće sezone nađe na kontinentalnoj pozornici.

01.30: (2,75) Instituto (2,95) Lanus (2,85)

U poslednjih pet odigranih utakmica, zabeležene su dve pobede, remi i dva poraza. Pobede su izvojevane protiv Arsenala iz Sarandija i Belgrana, pored toga što su remizirali sa Argentinos Juniorsom i izgubili od River Plejta i Tigrea. Igrajući kod kuće, na stadionu Presidente Peron u Kordobi, ekipa Instituta je zabeležila nedavni učinak od četiri pobede, tri remija i tri poraza u poslednjih 10 odigranih mečeva.

Sa druge strane, Lanus, za razliku od trenutnog protivnika, vodi jednu od najboljih kampanja u prvoj fazi argentinskog prvenstva. Tim iz južnog Ajresa nalazi se na petom mestu na tabeli sa 42 osvojena boda, a razdaljina od lidera i šampiona River Plejta iznosi 15 poena. Ipak, ono što je najvažnije za Granate, jeste da aktuelnim učinkom traži jedno od slobodnih mesta za naredno izdanje Kopa Libertadores.

Nedavno su u direktnom obračunu za poziciju u argentinskoj profesionalnoj ligi gostovali Defensi i Hustisiji i tom prilikom remizirali 2:2. Iako je bio gost, Lanus je krenuo punom snagom, napravio nekoliko dobrih poteza i početkom drugog poluvremena vodio sa dva gola prednosti. El Halkon je uzvratio tek sredinom drugog poluvremena, autogolom Lautara Moralesa, dok je Nazareno Kolombo doneo izjednačenje u 84. minutu meča.

U prethodnom kolu, ponovo sa rezultatom 2:2, ali ovoga puta na svojoj La Fortalesi, El Granate je remizirao u velikom Klasiku južnog Ajresa protiv Banfilda. Sa nizom od dva uzastopna remija, uz minuli poraz od Velez Sarsfilda, Lanus nije pobedio već tri meča, ali posmatrajući poslednjih deset, tim Franka Kudelke zabeležio je samo jedan poraz.

U prethodnih pet duela ostvario je dve pobede, uz dva remija i jedan pretrpljeni poraz. Pored pobeda nad Taljeresom iz Kordobe i Platenseom, igrao je nerešeno sa Banfildom i Defensom, dok je jedini poraz doživeo od Velez Sarsfilda i to na svom terenu. U poslednjih deset utakmica na gostovanjima, ekipa Lanusa zabeležila je samo jednu pobedu, uz čak sedam nerešenih rezultata i dva poraza.

Čak i uz poteškoće igranja u gostima, očekuje se da će Lanus uspeti da uradi dovoljno da u ovom važnom meču izvuče makar remi kako bi se održao u borbi za poziciju koja direktno vodi u Kopa Libertadores, dok protivnik u ovaj duel ulazi bez pritiska i sa ciljem da što pozitivnije završi prvi deo sezone. Poslednji zvaničan duel ovih timova odigrao se još 2006. godine, kada je na istom ovom stadionu Instituto slavio sa 2:1.

ARGENTINA 1 - 26. KOLO

Subota

San Lorenco – Argentinos Juniors 0:2 (0:1)

/Gonzales 14, 58/

Estudijantes – Belgrano 4:0 (2:0)

/Rolhajser 13, 20, Mendez 56, Sosa 79/

Nedelja

Platense – Urakan 0:1 (0:0)

/Kokaro 70pen/

Atletiko Tukuman – Independijente 1:0 (1:0)

/Estigaribija 19pen/

Defensa i Hustisija – Sarmjento 3:0 (1:0)

/Tripikio 11, Barbona 55, Ečeverija 90+4/

Ponedeljak

Rosario – River Plejt 3:3 (1:0)

/Veliz 20, 74, Fereira 85 – Rondon 50, Solari 78, 90+7/

Taljeres Kordoba - Himnasija LP 2:2 (2:1)

/Bustos 3, Benavidez 18 - Ramirez 19, 58/

Velez - Union Santa Fe 0:0

Banfid - Godoj Kruz 2:0 (1:0)

/Bisans 27, Insua 85/

Utorak

Rasing - Sentral Kordoba 3:1 (2:0)

/Nardoni 40. Oheda 45+1, Oroz 57 - Kalinski 66/

Boka Juniors - Njuels 2:1 (1:0)

/Barko 21, Medina 46/

Barakas - Arsenal Sarandi U TOKU

Kolon - Tigre U TOKU

Sreda

01.30: (2,75) Instituto (2,95) Lanus (2,85)

***kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Argentina 1InstitutoLanus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara