INTERVJU - Dragoslav Stepanović: Krstajiću, čuj me! Nagodi se sa Lukom i Nastasićem

Vreme čitanja: 9min | ned. 20.01.19. | 09:06

Proslavljeni stručnjak u Frankfurtu za naš portal pričao o Luki Joviću, balkanskom gangu u Ajntrahtu, Zvezdinim strancima i naravno Orlovima

Srbi i Ajntraht - ne može to jedno bez drugog. Isto kao što danas Jović, Kostić i Gaćinović majstorijama podižu na noge publiku u lepom gradu na Majni, tako ih je nekada uveseljavao i Dragoslav Stepanović.

Iz milošte prozvan Stepi, proslavljeni jugoslovenski reprezentativac i trener i danas je živa legenda ovog kluba. Nijedna utakmica Ajntrahta ne može da se zamisli bez njega. Doterani gospodin, sa belo-crnim šalom oko vrata, Stepanović je neizostavni deo svakog spektakla koji se održava na Valdštadionu.

Izabrane vesti

Popularnost koju uživa tamo, to je samo da mu čovek pozavidi. O njemu sa velikim poštovanjem govore svi, i igrači koji mu svaki put ukažu poverenje, pitaju ga za savet i trener Adi Huter koji nema sujetu da sasluša starijeg kolegu i možda primeni neko od zapažanja.

Ipak, najveću popularnost Stepanović je stekao kod običnih ljudi. Navijača Ajntrahta. Čim ga vide ispred stadiona ili u gradu odmah usledi ono: “Stepi, može autogram? i naravno nikoga nije odbio.
“Tako sam naučio za sve ove godine. Moraš da umeš da budeš šmeker ovde, da im izađeš u susret. Tako te više cene”, sa specifčnim osmehom nas Stepi uvodi u celu priču.

Nema vas više u trenerskim vodama, sada obavljate drugu ulogu?
„Ambasador sam kluba, predstavnik Ajntrahta na mnogim događajima, a tokom utakmica u loži me gosti 'propituju' oko taktike, igre dešavanja na terenu. To su biznismeni koji ne prate pomno fudbal i potreban je neko da im objasni. Klubu je u interesu da ima legende na svakoj utakmici i da time zainteresuje bogate da kupe karte za ložu koje nisu jeftine i za sledeću sezonu. Ima stalno nekih proslava, u dobu u kojem se nalazim dobro mi dođe.“

Ajntrahtu jako dobro ide ove sezone, jeste li zadovoljni rezultatima?
„Kako da nisam. Momci su ostvarili više nego što je iko očekivao. Kad se setim da smo prvu utakmicu protiv Bajerna izgubili ovde u Frankfurtu sa 5:0, pa onda izgubli i u Kupu od četvrtoligaša, svi su rekli ovo će da traje tri meseca i tražićemo novog trenera. A onda je Huter naprasno pronašao pravu kombinaciju i to su posebno ova trojica u špicu - Jović, Rebić i Ale. To su igrači koji nikada nisu igrali zajedno, a kada ih vidite na terenu izgleda kao da 15 godina igraju zajedno. Zašto? Nijedan od njih nema ego. Kad god je neko u boljoj poziciji on dobija loptu od drugog. To je kod centarforova najteži problem koji kao trener moraš da rešiš. Ta golgeterska sujeta.”

Gospodin: Dragoslav Stepanović

Ipak, Luka Jović je odskočio ove jeseni, kako vam se čini njegova igra?
“Mali je nepredvidiv. Za njegove godine da u ovakvoj ligi pokazuje ovo što pokazuje, to znači da ima veliku karijeru pred sobom. To je dečko koji sada stoji s obe noge na zemlji. On ne razmišlja o ponudama, o onome što se piše, o Liverpulu, Barsi, kamionima, avionima... Već samo o sledećoj utakmici. I najviše bih voleo da Ajntraht osvoji mesto u Ligi šampiona, onda bi verovatno i Luka ostao u Frankfurtu i sledeće godine.”

Onih pet golova Fortuni se ne zaboravljaju, šta ste mu rekli posle utakmice?
“Bio sam jako ponosan na njega. I da sam bio dole na klupi ja bih mu rekao da i dalje ide i gazi i da daje još golova. Tako je radio i Diter Miler, koji je dao šest golova na jednoj utakmici, a nijedan nije snimila televizija i ni on ni trener to nisu to znali. Voleo bih da je Luka u poslednjih deset minuta protiv Fortune još pogađao jer je mogao da ostane za sva vremena kao igrač koji je uradio nešto veliko. Luka ima to, i nisam video igrača koji lakše uđe u šansu od njega.”

Trener Huter i Luka Jović

Šta biste savetovali Luki za nastavak karijere?
“Da ne zaboravi nikad da mu je potrebno da ima tim iza sebe da bi i on bio bolji. Prošle godine je otišlo pet igrača odavde jer su umislili da su fudbalerčine, dobili bolje ponude, ali su zaboravili nešto, 60-70 odsto je igra tima, nije to tvoja igra, tvoje je 30 odsto i kad si gore i kad si dole i to su zaboravili da preispitaju kada su odlazili. Da shvate da nije sve do njih samih da je fudbal timska igra. Maskarel ne igra u Šalkeu, Volf u Borusiji, sede na klupi i tribinama. To Luki ne sme da se desi.”

 

Ne bi mu ni bilo loše i ako bi ostao ovde, zar ne?
“Kada su u pitanju gledoci, fudbal je ovde na jednoj visini o kojoj druge zemlje mogu samo da sanjaju. Svake godine u Bundesligi se prebaci broj gledalaca u odnosu na prošlu godinu i to je dokaz da se ovde o fudbalu drugačije razmišlja i drugačije gleda. Ja bih Luki preporučio da ostane u Ajntrahtu jer je napravio nešto što je retko pošlo za rukom nekome da sa 19 godina postigne pet golova na jednoj utakmici.”

Koliko Ajntraht stvarno može ove sezone?
“Ajntraht je tim i ove godine očekujemo da doguramo što dalje u Kupu UEFA. Videćemo sa Šahtjorom kako će i šta će, mada kada imaju dan i kada su raspoloženi ovi momci mogu da pobede svakoga. Nedostaje nam samo jedan dobar vezni igrač da daje pasove Aleu. To su sve odlični momci i odlično se razumeju, niko nije znao da će oni ovako da funkcionišu. Posebno ovaj Ale. On je zver. Ja ne znam da neki odbrambeni igrač ovako uklizava i bori se kao napadač. Strašno.”

Stepi iz mlađih trenerskih dana

Nema vas često u Srbiji, pratite li bar naš fudbal?
Srpski fudbal je na nivou tu gde jeste. Niti je bolji niti je lošiji, ali kada svake godine prodaješ tolike igrače jer ne možeš da izdržiš da isplatiš ove druge onda je teško da napraviš neku jaku ligu. A drugo, ne vidim da se javio neko da tu ligu finansira i da sve radi kako treba. Gledaoci, nisu oni pobegli, oni samo ne dolaze na stadion jer nemaju više šta da vide. Kada Zvezda igra u Ligi šampiona karte se rasprodaju za sat vremena. I kada bi Zvezda i Partizan igrali onako kako su igrali nekada, bilo bi opet 40.000-50.000 gledalaca. Ali kada odeš na utakmicu u Srbiji i vidiš sve to, šta je na terenu, shvatiš da oni ne mogu bolje jer su sve to mladi i neiskusni igrači koji tek izlaze iz omladinaca jer motraju da popune broj. Zato onda niko i ne dolazi na stadione u Srbiji.”

JOVIĆ JE ZA NAŠE USLOVE GRANATA

Reprezentacija je imala dobru jesen u Ligi nacija, kako se vama sve to čini?
Šta me je iznenadilo po pitanju reprezentacije, to je da imamo uspeha, a toliko igrača ne želi da igra za reprezentaciju. Te Nasatasić, te Luka Milivojević. I to su stvari u koje ne mogu da poverujem. Kada neko neće da igra za reprezentaciju onda tu nešto nije u redu. Nismo mi Nemačka da imamo deset reprezentativaca i kažemo nećemo ovog ili onog. Ne mogu da verujem da Nastasić i Milivojević neće da igraju za Srbiju. Selektor mora sa njima da se nagodi kako zna i ume. Razumem da ne mogu da igraju stalno jer ima različitih tipova utakmica, ali ne možeš ti da ih eliminišeš i da oni kažu nećemo da igramo dok je ovaj selektor tu. Čini mi se da je sada velika šansa da možemo da napravimo uspeh kroz Ligu nacija, ali nama trebaju igrači, videli ste kako smo prošli u Rusiji.”

Luka Milivojević i Matija Nastasić

Da ste vi na Krstajićevom mestu, da li biste ih molili da igraju za Srbiju?
„Ne. Ja se ne bih nikada posvađao sa bitnim igračima. Imao sam takve igrače u timu, zvezde, sa njima mora drugačije. Moraš drugačije da se ponašaš, da im drugačije priđeš. Selektor mora da oprosti sve ostale stvari da bi najbolji igrali. Zamisli, ovaj je jedan od najboljih igrača u Engleskoj, Nastasić standardno dobar u Nemačkoj i oni mu ne igraju. Recimo, Kostić i Luka Jović ne igraju takođe za reprezentaciju, Gaćinović isto, ovde su jedni od najboljih u Nemačkoj, a tamo nemaju mesta. Luka Jović je najbolji napadač Bundeslige, a u reprezentaciji odigra sedam minuta. Mada, moram da kažem, Mitrović je pravi momak za to mesto, odličan špic. Da me pogrešno ne shvate, ali mislim da Luka može i da namešta golove da igra i plejemejkera i da Krstajić nema razloga da ne proba i sa Lukom i sa Mitrom u startnih 11. Jović je igrač koji je za naše uslove granata!”

ZVEZDI TREBA JOŠ TRI MARINA

Jeste li gledali Zvezdu u Ligi šampiona?
Jesam i iznenadilo me da ova trojica stranca - Boaći, Kafu i Ebesilio - da nijedan od njih nije pokazao u Ligi šampiona da je vredan uloženih para. Bolje su igrali oni koji nikada nisu bili napolju i to je ono što mi pogrešno radimo, kupimo igrače koji u našoj ligi prave razliku, donose titule, ali zaboravljamo da nam u Ligi šampiona trebaju igrači koji su iznad našeg nivoa, znači ne samo jeftini stranci. Imate primer Marka Marina, to je ono što Zvezdi treba više. Da je imala tri bolja stranca Zvezda je mogla komotno u Ligu Evrope iz one teške grupe.”

Ipak, uzela je jesenas meru i vašem ljubimcu Jirgenu Klopu? Kako vam se čini Liverpul za koji mnogi kažu da igra trenutno najbolji fudbal na svetu?
Klop je bio moj igrač i dobro ga poznajem. Prati ga čudna situacija, u Majncu je bio dve godine i uveo ga u Bundesligu, pa u Borusiji osvojio titulu dva puta za dve godine i evo sada i sa Liverpulom ima šansu posle 20 i kusur godina bude prvi u Engleskoj. Tempo Liverpula, to je posebna priča. Fudbal za uživanje. Njihova svaka akcija sa sobom nosi opasnost da bude gol. Ja volim 'desetke' poput Firmina, ali mi je najbolji Salah, koji je svetska klasa. I daje golove i namešta ih. Za mene je on jedan od najboljih igrača na svetu.”

Stepijev ljubimac: Jirgen Klop

Klopa očekuje težak dvoboj u osmini finala Lige šampiona, protiv Bajerna. Ko prolazi?
“Sigurno je da je Klop glavni favorit trenutno, po formi, po igri, po svemu, ali taj Bajern, to je čudo. U pet minuta može da se vrati, kada ga najmanje očekuješ. Vidim Liverpul, PSŽ i Bajern kao favorite za Ligu šampiona, tu je i Mančester Siti, ali šta je najvažnije, kad će Liveprul upasti u krizu? Oni jedini nisu bili u krizi do sada i moraće da uslede problemi uskoro i za Klopa. Bajern i Mančester Siti su ih prebrodili, Liveprul to tek čeka i to bi moglo da im upropasti proleće.”

Može li Tomas Miler opet da bude stari?
Boga mi, ne verujem. To je zanimljiva priča, kad je Van Gal bio tener Manečster Junajteda nudili su im 100.000.000 evra za njega i Bajern je tada rekao ne. Danas, Miler je rezerva, a nijedan trener ne može da mu nađe mesto u timu. Anćeloti nije mogao da mu nađe mesto, Hajnkes prošle sezone nije mogao da mu nađe mesto, a ni sada Niko Kovač. Plašim se da je prošlo Milerovo vreme.”

Koga još vidite u završnici Lige šampiona? Mogu li Nejmar i Mbape da naprave veliki rezultat?
“To su dva svetska igrača. Kada bih morao da biram izabrao bih verovatno obojicu. Nejmar je as, majstor s loptom, a Mbape on je najbži trenutno na svetu. Svakog ostavi na dva-tri metra. Mogu sigurno mnogo, mogu i do finala Lige šampiona, ali moraju da 'ispeglaju' međusobne odnose. Tuhel je poznat kao dobar trener, kao top stručnjak, ali ima često probleme u odnosima s upravom i igračima i zato je imao i problem u Borusiji. Ali, PSŽ sa svim tim zvezdama ostaje favorit za Ligu šampiona. Možda i glavni”, zaključio je Dragoslav Stepanović.

Foto: Reuters, MN press, Star Sport


tagovi

Dragoslav StepanovićLuka JovićMijat GaćinovićMladen Krstajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara