Fudbaleri Kolumbije posle poraza od Perua (©Reuters)
Fudbaleri Kolumbije posle poraza od Perua (©Reuters)

Kafeterosima jedina nada da pobede šampiona, Kavani i Suarez kreću na Venecuelu

Vreme čitanja: 5min | uto. 01.02.22. | 22:17

Peru pod pritiskom, Ekvador bi pobedom u Limi napravio ogroman korak ka Mundijalu

Završnica južnoameričkih kvalifikacja za Mundijal u Kataru naglašava da je svaki bod u poslednja tri kola bitan, možda čak i presudan za plasman na najveću svetsku fudbalsku smotru. Kako su tri kola pre kraja samo Brazil i Argentina sigurno obezbedili prolaz, a da se šest reprezentacija praktično takmiči za još dve direktne i jednu plej-of kartu, svaki eventualni kiks mogao bi da bude skupo plaćen.

Kolumbija najbolje zna koliko je dosadašnja “saplitanja“ teško svariti na duže staze. Kafeterosi su saterani uza zid i posle šest uzastopnih kvalifikacionih utakmica bez pobede i postignutog gola (!) sada su praktično u obavezi da pobede Argentinu u Kordobi (TV Sportklub, 00.30) kako bi uopšte ostali u igri.

Izabrane vesti

To će biti posebno ozbiljan izazov za fudbalere Kolumbije ne samo zbog činjenice da su zaboravili kako se postižu golovi, već i zato što šampion Južne Amerike nije poražen u poslednjih 28 takmičarskih utakmica.

Izabranici Reinalda Ruede su u prošlom kolu poraženi od Perua na svom terenu čime ću dodatno sebe zakopali u rupu. Koliko je naciji teško pao taj poraz najbolje govore slike iz Barankilje gde su nezadovoljne pristalice sa tribina bacale flaše, kovanice, upaljače, pa čak i telefone na svoje miljenike... Kolumbija je posle tog poraza i trijumfa Urugvaja na gostovanju Paragvaju pao na šestu poziciju, tri boda iza mesta koje direktno vodi u Katar i dva od plej-of utakmice.

“Bilo nam je neprijatno zbog reakcije sa tribina. I mi i oni smo želeli tu pobedu, želimo da odemo na Mundijal i zato smatram da svi treba da budemo na istim talasnim dužinama i imamo veru u uspeh. Ne prihvatam njihovu reakciju i to da su na nas bacali sve i svašta posle utakmice“, izjavio je Huan Kvadrado.

00.30: (2,10) Argentina (3,30) Kolumbija (4,00)

Kolumbija će u meč bez jednog od dvojice startnih štopera Jerija Mine zbog nakupljenih žutih kartona. Nada u veliku pobedu tinja zbog broja odsutnih prvotimaca u redovima Albiselesta. Poduža je lista onih na koje selektor Lionel Skaloni neće moći da računa. Nikolas Otamendi, Nikolas Taljafiko, Rodrigo de Paul i Leandro Paredes ne igraju zbog parnih kartona, Lionel Mesi je bio odsutan ceo mesec zbog korone i malog predaha koji je uhvatio. Hoakin Korea mora da pauzira bar dve nedelje zbog pobede fleksora u levoj butini. Kristijan Romero je tek počeo da trenira pošto se oporavio od povrede, Ezekijel Palasios je dobio udarac zbog kojeg ne igra već mesec dana za Bajer. Huan Fojt ima problem sa mišićem, Alekis Mekalister je pozitivan na koronu...

Uprkos svemu najavljuje se da će Skaloni na teren da izvede jak sastav sa Dibalom napred umesto Lautara koji će dobiti predah, Okamposom i Di Marijom po bokovima, Lo Selsom i Papuom Gomezom iza, Pecelja i Akunja će igrati štopere, uz Martineza na golu.

Što se Kafeterosa tiče, Rueda je navodno uigravao najviše sistem 4-3-3. Očekuje se ofanzivan sastav sa Falkaom, Santos Boreom i Dijazom napred, uz podršku Hamesa i Uribea, po bokovima igraće Mohika i Kvadrado, na golu će biti Ospina.

Tradicija nije na strani Kolumbije. Od 39 susreta dobili su samo devet, a kao gosti Argentini slavili su samo jednom u poslednjih gotovo 18 godina. Poslednji takmičarski poraz kod kuće Gaučosi gotovo da su zaboravili kada su doživeli... Tačnije, bilo je to od Paragvaja pre pet i po godina!

Suarez i Kavani (©Reuters) Suarez i Kavani (©Reuters)

Urugvaj bi posle važne pobede u Asunsionu trebalo na papiru da imaju lak posao protiv Venecuele kod kuće. Urusi su uspeli da zaustave slobodan pad posle četiri uzastopnih poraza i pet kvalifikacionih utakmica bez pobede i tri boda bi mnogo značila za samu završnicu, pogotovo jer Peru na četvrtoj poziciji beži samo bod.

Mediji u zemlji smatraju da je veliki uspeh selektora Dijega Alonsa to što još nije procureo spisak startne postave. Doduše, najavljuje se uveliko da će Edinson Kavani da uskoči u startnu postavu umesto Darvina Nunjeza, a da će mu partner u napadu biti Luis Suarez. Kapiten Dijego Godin zaigraće u jedanaest uprkos navodnim problemim sa upalom kolena što mu izaziva nelagodnost, jer ne želi da ostavi tim na cedilu u bitnom trenutku kvalifikacija. Najveća dilema je u veznom redu, odnosno ko će zauzeti mesto Matijasa Vesina koga neće biti zbog parnih kartona. Postoji nekoliko varijanti ko bi mogao uz Bentankura i Valverdea u vezu. Mauro Arambari je najbliži, mada se pominje i Gjorgian De Araskaeta, čak i da bi obojica mogli da uskoče u postavu.

Iako obiluje kvalitetom, selekcija Urugvaja naći će se na ozbiljnom testu pošto će naspram sebe imati prilično visoku defanzivnu postavu Venecuele u kojoj štoperi Kanselor i Ferarezi imaju bar 190 centimetara visine, bek Oskar Gonzalez je blizu te granice, dok je golman Farinjez mnogima seckao živce na froncle svojim bravurama na liniji.

Santijago Ormeno (©Reuters) Santijago Ormeno (©Reuters)

Gledajući takmičarski karakter, najzanimljiviji biće duel Perua i Ekvadora u Limi. Treći i četvrti na tabeli ukrstiće koplja i gledajući bodovni saldo na domaćinu je ogroman pritisak.

Selektor Perua Rikardo Gareka ima problema sa izostancima. Vezista meksičke Amerike Pedro Akino pretrpeo je kontuziju levog stopala, Kristijan Kueva i Aldo Korzo su suspendovani zbog parnih kartona, dok je levi bek Sportinga Nilson Lojola osetio fizičkih problema zbog kojijh ne može da igra. S druge strane može da raduje povratak dvojice bekova – Luisa Advinkule i Migela Trauka. Peru je vezao tri pobede i stigao nadomak direktnog plasmana, ali za tako nešto moraće da dobije i Ekvador, inače bi mogao da izgubi trku u završna tri kola.

Opet, Ekvador niko nije uspeo da nadigra već četiri kola. Po dve pobede i remija, uključujući i onaj sa Brazilom. Selektor Gustavo Alfaro ne može da računa na Enera Valensije zbog kartona, dok je golman Aleks Domingez isključen u uvodnim minutima meča protiv Brazila (1:1) zbog lošeg starta nad Mateusom Kunjom. Zanimljivo, Ekvador je kao gost dobio poslednja dva prijateljska meča sa Peruom, ali takmičarski susret nije pobedio više od deceniju.

Selektor Tite na treningu Brazila (©Reuters) Selektor Tite na treningu Brazila (©Reuters)

Susret Brazila i Paragvaja nema takmičarski značaj, ali mogao bi da bude interesantan zbog najave selektora Titea da će u sastav da stavi Nejmara, Vinisijusa Žuniora i Lukasa Paketu. Mada, u Brazilu se ističe da je realnije da Nejmar ovaj meč preskoči jer je Brazil već obezbedio plasman, a i bio je povređen. Umesto njega uskočiće Mateus Kunja

Selesao bi trebalo da se vrati u sistem 4-1-4-1. U vezi se kraj Pakete očekuje Kutinjo, uz Vinisijusa na drugom boku biće Rafinja, dok će Ederson biti na golu. Ispred njega se očekuju Dani Alves, Markinjos, Tijago Silva i Aleks Teljes.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL – JUŽNA AMERIKA (16. kolo)

Utorak:

Bolivija – Čile (U TOKU)

Sreda:

00.00: (1,35) Urugvaj (5,30) Venecuela (10,0)

00.30: (2,10) Argentina (3,30) Kolumbija (4,00)

01.30: (1,25) Brazil (6,25) Paragvaj (15,0)

03.00: (2,50) Peru (3,00) Ekvador (3,40)

*** Kvote su podložne promenama

 

 


tagovi

Fudbalska reprezentacija BrazilaReprezentacija Brazilafudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Argentinereprezentacija UrugvajaKvalifikacije za Mundijal 2022Južna Amerika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara