Marko Docić, Mirko Ivanić, Nemanja Čović i Lazar Marković (©Reuters)
Marko Docić, Mirko Ivanić, Nemanja Čović i Lazar Marković (©Reuters)

Kairat ili Zaglebje, uvek je neko bio problem: Može li Srbija prvi put sa četiri kluba do plej-ofa?

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.08.21. | 09:40

Crvena zvezda će u plej-of za Ligu Evrope. Partizan, Vojvodina i Čukarički jure plej-of za Ligu konferencije

Crvena zvezda je neslavno ispala od Šerifa, ali probaće da preko Kluža stigne do Lige Evrope, dok joj je Liga konferencija zagarantovana. Tri preostala srpska predstavnika – Partizan, Vojvodina i Čukarički – večeras će sa manjim ili većim šansama juriti plej-of za Ligu konferencije. I istorijski uspeh za srpski fudbal, s obzirom da do sada nikada nismo imali četiri predstavnika na poslednjem kvalifikacionom stepeniku pred grupne faze takmičenja.

Posebno bitno zbog toga što ove sezone Srbija ima realne izglede da dohvati 15. mesto na Uefinoj rang-listi i tako od sezone 2023/2024 dobije dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a jednog i u Ligi Evrope.

Izabrane vesti

Uglavnom su do sada vukli večiti beogradski rivali, mada samo poslednjih sezona zajedničkim snagama. A retko su imali podršku ostalih. Ove sezone, Čukarički ima veliku šansu da napravi evropski iskorak, pošto je posle blistave igre u prvom meču sa Hamarbijem slavio sa 3:1 i imaće jedinstvenu priliku da prvi put preskoči drugo kolo kvalifikacija. Do sada su ga na tom putu zaustavljali redom Gredig, Gabala, Videoton i Molde.

18.45: (1,90) Hamarbi (3,50) Čukarički (4,10)

Vojvodina će imati mnogo teži zadatak, jer je u prvom meču sa LASK-om iz Linca kao domaćin izgubila sa 0:1, ali nije to nedostižna razlika, a novosadska Stara dama je umela da iznenadi kao onda kada je pod vođstvom Marka Nikolića u Turskoj deklasirala Bursu sa 3:0 da bi je potom u plej-ofu zaustavio Šerif. Da ne pominjemo onih kultnih 4:0 protiv Sampdorije u Torinu, pa i onih 2:0 u sudaru sa Dinamom u Minsku.

O Partizanu ne treba trošiti reči, igrali su i grupe Lige šampiona, proleće u Ligi Evrope ili ranije Kupu Uefa, a posle 1:1 u Sočiju crno-beli imaju realne šanse da eliminišu ruski tim i zakažu biti ili ne biti okršaj protiv portugalske Santa Klare ili ljubljanske Olimpije.

21.00: (2,10) Partizan (3,20) Soči (3,80)

Problem je samo što su srpski klubovi retko uspevali da istovremeno beleže dobre rezultate. Kad je recimo Partizan igrao Ligu šampiona u sezoni 2010/2011 Crvena zvezda je ispala od Slovana već na prvom evropskom koraku u Ligi Evrope. Kad je Vojvodina dobila tu Bursu i prvi put prošla do plej-ofa Srbija je prvi put imala tri predstavnika u trećem kolu kvalifikacija, ali samo zato što su crno-beli u poteri za Ligom šampiona ispali od Ludogoreca, a zatim podbacili i protiv Tuna, dok je Zvezda bila preslaba za Černomorec.

Kad je Vojvodina izbacila Sampdoriju Crvenoj zvezdi se desio Kairat već u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope u sezoni 2015/2016. Kad je Vojvodina izbacila Dinamo Minsk i opet stigla do plej-ofa Ludogorec je izbacio Zvezdu iz Lige šampiona, a Sasuolo iz Lige Evrope, dok je Partizan zaribao protiv Zaglebja već u drugom kolu, odnosno na svom prvom koraku.

21.00: (1,33) LASK (5,20) Vojvodina (9,00)

A kad su večiti konačno krenuli da zajedno ređaju pobede, Vojvodina je ispala od Ružomberoka, Radnički iz Niša dve godine kasnije od Flore iz Estonije. Samo je Spartak u sezoni 2018/2019 doneo nešto izbacivši prašku Spartu, ali samo da bi ga onda zaustavio Brendbi.

Dakle, četiri tima na poslednjem kvalifikacionom stepeniku nismo imali otkako se takmičimo pod imenom Srbija.

A tri smo gledali samo dva puta.

Prvi put kad je Vojvodina izbacila Hibernijans, pa Honved i Bursu u pomenutoj sezoni 2013/2014 kada ni Novosađani, a ni večiti nisu prošli do grupa. I drugi put u sezoni 2018/2019 kad je Spartak impresionirao, Zvezda igrala grupnu fazu Lige šampiona, a Partizan Lige Evrope.

Istina, osnivanje Lige konferencije sigurno je olakšalo evropski put za uslovno rečeno manje klubove, ali baš zato bi bilo dobro da ove sezone to i iskoristimo. I možda se zaista domognemo tog 15. mesta koje bi značajno rasteretilo odnose u srpskom fudbalu.



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara