KALKULACIJE: Braga pala u 90+3 sa penala, Zvezda može da bude i prva i druga i da ispadne

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.11.21. | 20:55

Sve se rešava u poslednjih 90 minuta...

Luda utaklmica u Heringu, pet golova, jedan u sudijskoj nadoknadi (sa penala, za domaće) i epilog koji nikako ne godi Crvenoj zvezdi: Midtjiland - Braga 3:2. Na prvi pogled Danci su učinili uslugu srpskom šampionu (Zvezda je ponovo prva u grupi F), međutim kad se malo zagrebe jasno je kao dan - četa Dejana Stankovića ne sme da izgubi u Portugaliji kroz dve nedelje, pošto bi je takav scenarijo, uz trijumf Midtjilanda u Razgradu eliminisao iz Lige Evrope.

Ostao bi kao uteha nastavak takmičenja u Ligi Konferencije, ali jasno da sa deset bodova na kontu niko ne može da bude zadovoljan kada ispada iz jačeg takmičenja.

Izabrane vesti

Došlo je vreme da bacimo pogled na tabelu i kalkulišemo. Situacija je sledeća: Crvena zvezda 10, Braga 9, Midtjiland 8, Ludogorec 1.

Dakle, prvo i osnovno:

*** Ukoliko slavi u Kamenolomu Zvezda overava prvo mesto i rezultat iz Bugarske je ne interesuje. Kao prva ide direktno u osminu finala LE.


*** U slučaju remija Zvezda sigurno nastavlja takmičenje u Ligi Evrope, ali od rezultata Midtjilanda zavisi da li dalje ide kao prva ili kao druga. Pobeda Danaca spušta je na drugu poziciju i vodi u doigravanje protiv jednog od trećeplasiranih timova iz Lige šampiona, iliti u 1/16 finala, pošto Midtjiland ima bolji međusobni skor.


*** Poraz kao najgora opcija u Bragi značio bi veliku mogućnost ispadanja iz Lige Evrope (i selidbu u LK). U tom slučaju Braga preskače Zvezdu, a Danci imaju šansu da učine isto ako dobiju u Razgradu. Eventualni poraz crveno-belih bio bi prihvatljiv samo ako Midtjiland ne slavi u Bugarskoj.

Inače, utakmica u Herningu bila je izuzetno uzbudljiva. Mada je nakon trijumfa u Beogradu Midtjiland dva puta pao u domaćem šampionatu, večeras je pružio možda i najbolju partiju ove sezone u Ligi Evrope. Igralo se gotovo bez garda, smenjivali su se napadi jednih i drugih, a pored pet golova videli smo i dve prečke.

Domaćin je poveo već u drugom minutu nakon situacije koja nije nagoveštavala tako nešto. Bio je aut, lopta bačena duboku u šesnaesterac, a nakon preglavavanja defanzivci Brage ostavili su potpuno samog kapitena i štopera Erika Svjatčenka - 1:0.

Bilo je jasno da su Danci silno motivisani i da se neće lako pomiriti s eliminacijom. Da žele konačnu odluku u poslednjih 90 minuta. Leteli su po terenu, opasno pretili, da bi u 43. minutu doživeli hladan tuš. Naizgled jednostavna akcija Jurija Medeirosa i Rikarda Orte završena je preciznim hicem ovog drugog - 1:1.

Mnoge bi ekipe pale posle primljenmog gola u smiraj prvog poluvremena, ali ne i Midtjiland. Samo što su se vratili na teren domaći su izveli akciju iz udžbenika. Ruku na srce, nije se ni odbrana Portugalaca proslavila, pošto je dozvolila dva puta igranje glavom u svom šesnaestercu i rutinsko "ćuškanje" u mrežu sa pet metara brzonogog Gustava Isaksena - 2:1.

Kada je Galeno pogodio za 2:2 u 85. minutu bila je to "idealka" za srpskog prvaka. U tim momentima Zvezda je imala siguran opstanak u Ligi Evrope i u Bragi bi joj dovoljan bio bod za odbranu prvog mesta.

Međutim u sudijskoj nadoknadi neverovatna glupost Dioga Leitea. Bespotreban start na Viktora Linda i posle dugog gledanja snimka pala je odluka - penal.

Brazilac Evander gađao je veoma sigurno - 3:2.

GRUPA F

Crvena zvezda - Ludogorec 1:0 (0:0)

/Ivanić 57/

Midtjiland - Braga 3:2 (1:1)

/Svjatčenko 2, Isaksen 48, Evander 90+3 - Rikardo Orta 43, Geleno 85/

PAROVI 6. KOLA (9. decembar)

21.00: Braga - Crvena zvezda

21.00: Ludogorec - Midtjiland


tagovi

Liga Evrope

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara