Ilustracija (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)
Ilustracija (©Reuters, ©AFP, ©Shutterstock)

Katarska Stars liga na dlanu: Ćavijev Al Sad se najviše pojačao, Kazorla zvezda prelaznog roka, Jokanovićeva Al Garafa želi da pomrsi račune favoritima

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.09.20. | 14:13

Titulu brani Al Duhail. Legenda Barselone i dalje na kormilu prošle sezone trećeplasiranog tima ove azijske zemlje. Nekadašnji igrač Arsenala i Viljareala u smiraj karijere na novom izazovu. Samo dvojica domaćih trenera

Samo deset dana pošto se završio prošli šampionat Katara, doduše u skraćenom obliku usled pandemije virusa korona, kreće novo elitno prvenstvo ove bogate arapske zemlje. U prvenstvu nazvanom Stars liga biće i dalje jedan Srbin. Slaviša Jokanović ostao je na kormilu Al Garafe. Prošle sezone tim nekadašnjeg trenera Partizana, Votforda, Makabija iz Tel Aviva i Fulama zauzeo je četvrtu poziciju, iza Al Sada koga sa klupe predvodi legenda Barselone Ćavi Ernandez.

Titulu brani Al Duhail, koji je u poslednjem kolu uspeo da odbrani prednost koji je imao veći deo prvenstva u odnosu na Al Rajan. Na kraju je samo bod odlučio o prvaku. Ova dva tima direkto su se plasirala u Ligu šampiona Azije, dok će Al Sad, šampion pretprošle sezone, igrati kvalifikacije za elitno prvenstvo kontinenta.

Izabrane vesti

Najveći transfer ovog leta napravio je Al Sad. Na poziv Ćavija, koji je dva puta odbio poziv Barselone da sedne na klupi, stigao je nekadašnji vezista Arsenala Santi Kazorla (35). On je prethodne dve godine igrao za Viljareal. U poznim igračkim godinama odlučio je da sreću potraži u Kataru. On je u poslednjem kolu prošlog šampionata i debitovao za Al Sad, kada je postigao prvi gol u pobedil proitv Al Ahlija sa 2:0.

Nije bilo velikim promena u ekipama u odnosu na dve sezone. Mala pauza između dva šampionata je uticalo na to. Šampion Al Duhail je u finišu prošlog šampionata ostao bez Marija Mandžukića koji je i dalje bez kluba, ali bi mogao da se vrati u Italiju, gde je sa velikim uspehom nosio dres Juventusa. Početkom godine u klub je stigao Brazilac Dudu. Al Duahil je prošle sezone izgubio samo dva puta u šampionatu. Na kormilu tima ostao je marokanski stručnjak Valid Regraui. Najpoznatiji igrač u redovima šampiona je Marokanac Medhi Benatija, nekadašnji igrač Rome, Bajerna i Juventusa. Najveće pojačanje ovog leta je dolazak Iranca Ramin Rezaena iz Al Šahanije. U ekipi su i Karioke Edmilson Žunior i Luis Seara koji igra kao domaći igrač u Stars ligi.

Al Rajan je prošle sezone bio glavni rival šampionu. Krajem jula iz kluba je otišao napadač Rodrigo Tabata u Al Sad. On je rođeni Brazilac, ali igra sa pasošem Katara. Na kormilu kluba je Urugvajac Dijego Agire, a najpoznatiji igrači su Argentinac Garbijel Merkado, Alžirac Jasine Brahimi i Johan Boli iz Obale Slonovače.

Al Sad bi trebalo da bude konkurent za krunu ove sezone. U prošlom šampionatu nisu uspeli da odbrane titulu, ali su se najviše pojačali za novi šampionat. Osim Kazorle i Tabate, tim Ćavija Ernandeza je doveo iz Olimpijakosa Brazilca Giljermea. Stopama Kazorle iz Viljareala je stigao momak poreklom iz Tanzanije, ali rođen u Dohi, Akram Hasam Afif. Za njegov transfer iz Španije plaćeno je 1.000.000 evra.

Jokanovićeva Ala Garafa zasad nije dovela nikog, ali nije ni bilo odlazaka. Sa istom snagama će srpski stručnjak pokušati da napravi korak više naredne sezone i umeša se u borbu za titulu sa tri najbolje ekipe u Kataru. Od stranaca igraju dvojica Alžiraca Sofijan Hani i Adlen Gudiora, Korejac Šeol Ko, Džonatan Kođija iz Obale Slonovače i iskusni Meksikanac Ektor Moreno, nekadašnji fudbaler Sosijedada, Rome i PSV Ajndhovena.

Interesantan je podatak da u prvenstvu Katara na čelu stručnog štaba sedi samo dvojica domaćih trenera, a radi se o Vesamu Riziku koji predvodi Katar SC, dok je trener jedinog novog člana elite Karaitjata Jusuf Adam Mahmud.

Na klupi Al Alhlija ostao je crnogorski stručnjak Nebojša Jovović. Osim Ćavija od Španaca tu je i Tintin Markez za kormilom Al Vakre, dok Islanđanin Heimir Halgrimson vodi Al Arabi.

Iz lige ispada samo poslednjeplasirani tim, dok će ekipa koja bude na 11. poziciji da igra plej-aut. U azijsku Ligu šampiona idu dva najbolja tima, dok će trećeplasirani da igra kvalifikacije za plasman u elitno takmičenje kontinenta.

KATAR 1 – 1. KOLO

Četvrtak

17.15: (2,95) Al Sailija (3,70) Al Rajan (2,05)

17.15: (18,0) Al Kuraitjat (10,5) Al Sad (1,07)

19.30: (1,70) Al Garafa (3,80) Katar SC (4,10)

Petak

17.15: (3,00) Al Ahli (3,70 Al Vakra (2,00)

17.15: (1,13) Al Duhail (8,00) Um Salal (13,0)

19.30: (2,65) Al Kor (3,70) Al Arabi (2,25)

***kvote su podložne promenama

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Al GarafaAl SadĆaviSlaviša JokanovićKatar 1KatarAl DuhailAl ArabiSanti Kazorla

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara