Radost fudbalera Južne Afrike (Reuters)
Radost fudbalera Južne Afrike (Reuters)

Katastrofa Tunisa, a verovatno i Obale Slonovače! Najveći rezultat u istoriji Namibije

Vreme čitanja: 2min | sre. 24.01.24. | 20:20

Mali kao da je razmišljao i o eliminaciji domaćina

Već decenijama Tunis važi za jednu od najboljih afričkih reprezentacija i uvek je u krugu favorita za titulu na kontinentu. Igrao je i na poslednja dva Mundijala, bio četvrti na pretposlednjem prvenstvu Afrike, ali večeras je zabeležio najgori rezultat u poslednjih 30 i kusur godina.

Seriju iznenađenja na Kupu afričkih nacija u Obali Slonovače su nastavili reprezentativci Tunisa koji su završili kao poslednji u grupi i eliminisani su. Ispadanja ih je koštao remi bez golova (0:0) protiv Južne Afrike kojoj je bod doneo drugo mesto u grupi i osminu finala. Prvi u grupi je Mali koji je večeras odigrao 0:0 protiv Namibije koja takođe ide dalje kao jedna od najboljih trećeplasiranih selekcija i to joj je najbolji rezultat u istoriji.

Izabrane vesti

Tunis je znao da mu samo pobeda igra ali je očigledno pukao pod tim pritiskom i nije stvorio nijednu veliku šansu na utakmici. U poslednjih desetak minuta su stihijski napadali i krenuli na sve ili ništa ali je odbrana Južne Afrike odoigrala beskrpekoran meč. Čak je Bafana Bafana bila bliža pobedi jer je imala bolje šanse. Sefelo Sitole je u drugom poluvremenu imao dobru priliku ali je odbranio golman Ben Said.

Nešto uzbudljivije je bilo na meču Malija i Namibije koja je prvi put prošla grupu, a do sada imala tri učešća na kontinentalnim takmičenjima. Na klupi Namibije sedi njen najbolji fudbaler u istoriji Kolin Bendžamin, a sada je ušao u istoriju i kao selektor. Nekadašnji defanzivac Hamburgera je u prvom kolu šokirao Tunis, potom doživeo potop protiv najvećeg rivala Južne Afrike ali je večeras opet zatgeao odbranu i odoleo favorizovanim Malijcima koji su više napadali iako nisu imali rezultatski imperativ.

Bivši Partizanov napadač Fuseni Dijabate je u prvom poluvremenu kreirao zicer za Lasinu Sinajoka ali se ovaj obrukao kada je sa šest, sedam metara tukao pored gola. Imalo je Mali više loptu i u drugom delu igre ali u poslednjih 15 minuta kao da su oba tima stala. Namibiji je odgovarao bod, a Maliju je izgleda u podsvesti bio domaćin Obala Slonovače. Samo je poraz Namibije danas davao nadu Slonovima da mogu proći grupu kao jedna od najboljih trećeplasiranih. Nije se desio i Obali Slonovače je sada jedina šansa da Zambija neće pobediti Maroko. Ako se to desi, Slonovi ispadaju...

KUP AFRIČKIH NACIJA - grupa E

3. kolo

Tunis -Južna Afrika 0:0

Namibija - Mali 0:0



tagovi

reprezentacija Tunisareprezentacija Južne Afrikereprezentacija Malija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara