Hari Kejn je igrao protiv Velsa na Evropskom prvenstvu 2016. godine (©Reuters)
Hari Kejn je igrao protiv Velsa na Evropskom prvenstvu 2016. godine (©Reuters)

Kejn neće da se odmara zbog Runija, Engleska tehnički još može da ispadne

Vreme čitanja: 4min | uto. 29.11.22. | 14:25

Da bi Gordi Albion pao na treće mesto B grupe Mundijala u Kataru, neophodno je da izgubi od Velsa sa četiri gola razlike, ali i da SAD i Iran ne podele bodove. Ipak, i pored gotovo nepostojeće šanse da se to dogodi, selektor Geret Sautgejt neće previše da kombinuje sastav za susret na stadionu Ahmed bin Ali, koji se igra od 20 časova

Engleska samo jednom u ovom veku nije prošla u nokaut fazu Svetskog prvenstva, 2014. godine. Iako je šansa da taj neuspeh ponovi u Kataru sada samo teoretska, selektor Gordog Albiona Geret Sautgejt ništa ne prepušta slučaju. Zato protiv Velsa (20 časova) namerava da izvede gotovo najjači sastav kojim raspolaže.

Ono što Engleze najviše zanima, kapiten Hari Kejn će ponovo da predvodi napad. Iako je još u 1. kolu protiv Irana zadobio povredu skočnog zgloba, ne namerava da se odmara. Centarfor Totenhema želi da igra što je više moguće, cilj mu je da do kraja Mundijala postigne barem još dva gola, kako bi tako izjednačio rekord najboljeg strelca u istoriji reprezentacije Vejna Runija (53). Kejn još čeka na svoj prvi pogodak u Kataru, protiv Irana je imao dve asistencije, dok su u duelu sa Sjedinjenim Američkim Državama mreže mirovale.

Izabrane vesti

S druge strane, Vels je razočarao svoju naciju, koja je euforično dočekala povratak na svetsku scenu posle više od pola veka. Izvukli su Zmajevi bod protiv SAD (1:1) golom Gereta Bejla iz penala, ali su potom odigrali veoma loše protiv Irana i izgubili sa 2:0. Ipak, nije im sve izgubljeno, pobeda nad Engleskom još može da im donese plasman u osminu finala.

Vels ima bod manje od SAD, a dva od Irana. Kako se te dve selekcije takođe sastaju od 20 časova, njihov remi bi bio po ukusu Zmajeva. Onda bi ga pobeda bilo kojim rezultatom progurala do druge pozicije.

20.00: (8,00) Vels (4,20) Engleska (1,50)

Kada se već bavimo teorijom… Matematički, mogao bi Vels čak da bude i prvi! Pored nerešenog ishoda na meču SAD i Irana za to mu je potrebno da savlada Englesku sa četiri gola razlike. Onda bi imao isti broj bodova kao Gordi Albion, ali i bolju gol-razliku. Taj scenario Engleze bi poslao na drugo mesto, a ukoliko bi doživeli pomenuti debakl protiv Velsa, a neko trijumfuje na onom drugom meču, Sautgejtov tim bi pao na treće mesto. Ipak, u praksi to je zaista teško ostvarivo.

Tim pre što će Vels da bude večeras bez svog najboljeg golmana Vejna Henesija. Iskusni čuvar mreže Notingem Foresta je dobio direktan crveni karton protiv Irana, tako da sada Lesterov Deni Vord mora među stative.

Vels mora da pokaže svetu šta ume. Mislim da na ovom Mundijalu nije pokazao ni pola kvaliteta koji ima. Ako hoće da odskoče posle loše igre i rezultata, boljeg protivnika od Engleske za Vels nećete naći. Za susret sa njima dodatna motivacija uopšte nije potrebna. Ovo je fudbal, i čudnije stvari su se dešavale“, kazao je Ešli Vilijams, nekadašnji reprezentativac Velsa, koji je veći deo karijere proveo u engleskom fudbalu.

Ovo će da bude čak 13. zvaničan susret dve selekcije sa Britanskog ostrva, a zanimljivo je to da Vels nikada nije uspeo da pobedi. Štaviše, samo je jednom odigrao nerešeno, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo davne 1973. godine su odigrali 1:1.

U ovom veku Engleska je pobedila Zmajeve šest puta. Poslednji trijumf ostvarila je u oktobru 2020. godine u prijateljskom meču, kada je bilo 3:0. Od trojice strelaca samo je Konor Koudi u Kataru, ali je oba meča presedeo na klupi. Deni Ings i Dominik Kalvert-Luin nisu dobili Sautgejtov poziv.

Konor Koudi proslavlja gol protiv Velsa (©Reuters)Konor Koudi proslavlja gol protiv Velsa (©Reuters)

Prema najavama, Koudi nije u konkurenciji za startnu postavu ni protiv Zmajeva. Očekuju se samo dve promene u odnosu na tim koji je igrao protiv Amerikanaca, da Džordan Henderson u veznom redu zameni Džada Belingema, a da na poziciji desnog beka Kajl Volker zameni Kjerana Tripijera.

Pominje se i mogućnost da se Bukajo Saka preseli na klupu, samo zato što Markus Rašford, Fil Foden i Džek Griliš radom na treninzima zaslužuju da budu starteri. Ako Saka odmori, jedan od njih trojice će da ga zameni.

Moram da balansiram svežinu i stabilnost, uvek se trudim da to radim kada pravim tim. Nismo se još kvalifikovali u osminu finala. Želimo da igramo dobro, da budemo prvi u grupi i da to obezbedimo pobedom. Nema sumnje da su dve intenzivne utakmice iscrpele igrače. Ipak, ne želimo da pravimo previše promena, jer onda bismo mogli da izgubimo ritam“, kazao je Sautgejt.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

SVETSKO PRVENSTVO (GRUPA B) - 3. KOLO

Utorak

20.00: (4,00) Iran (3,20) Sjedinjene Američke Države (2,15)

20.00: (8,00) Vels (4,20) Engleska (1,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvoSvetsko prvenstvo 2022Fudbalska asocijacija Engleskereprezentacija EngleskeFudbalska reprezentacija Velsareprezentacija VelsaHari Kejn

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara