Đorđo Kjelini sa peharom namenjenom najboljem timu Zapadne divizije MLS (©AFP)
Đorđo Kjelini sa peharom namenjenom najboljem timu Zapadne divizije MLS (©AFP)

Kjelini igra za 11. titulu i spektakularan kraj karijere

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.12.23. | 15:06

Vrlo verovatno poslednji put iskusni Italijan će predvoditi Los Anđeles FK u finalu MLS protiv Kolumbus Krua, u subotu od 22.00 časova

Deset titula, jedna evropska kruna i 117 mečeva za reprezentaciju Italije… Deluje da je posle svega vreme da jedan od najboljih štopera 21. veka Đorđo Kjelini kaže zbogom fudbalu. Malo mu nedostaje da se od terena oprosti još jednim trofejem, pošto njegov Los Anđeles FK ove subote od 22.00 časova po srednjoevropskom vremenu igra protiv Kolumbus Krua finale plej-ofa MLS.

Kjelini je 14. avgusta proslavio 39. rođendan, mnogi njegovi vršnjaci su odavno okačili kopačke o klin. Dobro, i 187 centimetara visoki Italijan se već oprostio od fudbala na onom najvišem, evropskom nivou, ali i dalje dominira u Severnoj Americi. Odigrao je 20 mečeva u ligaškom delu i sva četiri u plej-ofu, odbija da se preda godinama, već igra na veoma visokom nivou.

Izabrane vesti

U ovim, najvažnijim utakmicama Los Anđeles FK je sa Kjelinijem u osmini finala dva puta savladao Vankuver Vajtkepse (5:2 i 1:0), u četvrtfinalu Sijetl Saunderse (1:0), a u polufinalu Hjuston Dinamo (2:0). Dakle, na samo jednom od četiri meča u plej-ofu LAFK je primio gol.

Mogao je Kjelini da se časno oprosti od fudbala i prošle godine, posle osvojene duple krune sa Los Anđelesom. Međutim, želeo je da se oproba u KONKAKAF Ligi šampiona, a malo mu je nedostajalo da letos postane prvak Severne Amerike. LAFK je dogurao do finala elitnog takmičenja, ali u njemu je izgubio od Klub Leona iz Meksika sa 3:1.


22.00: (2,30) Kolumbus Kru (3,40) Los Anđeles FK (3,10)


Bilo je to prvo od dva finala koja je Kjelini ove sezone izgubio. Drugi neuspeh je doživeo 28. septembra u Šampionskom superkupu, posle jedanaesteraca ga je savladao meksički Tigres (0:0, penalima 4:2).

Imaće Kjelini, Karlos Vela, Ilije Sančez, Filip Krastev, Stipe Biuk i ostali njihovi saigrači večeras popravni. Nadaju se da će im „treća biti sreća“. Mada, iako su šampioni, pitanje je da li su zaista i favoriti.

Pre svega, Kolumbus Kru je domaćin. Imao je sreće na žrebu da se finale za titulu igra pred njegovim navijačima. Tim za koji je prvu sezonu odigrao sadašnji štoper Crvene zvezde Miloš Degenek je u plej-ofu eliminisao Atlantu Junajted (2:1 u pobedama), pa potom Orlando Siti i Sinsinati. I četvrtfinale i polufinale su mu obeležili produžeci, protiv Orlanda su u njima Ramirez i Kučo pogodili za 2:0, dok je protiv Sinsinatija pogodak Ramireza u 115. minutu bio dovoljan za 3:2. Samim tim i za veliko finale.

Kolumbus Kru je jedan od najuspešnijih klubova u MLS, bio je prvak dva puta (2008. i 2020. godine), a još u tri navrata je dobijao medalje za to što je bio najbolji klub ligaškom delu šampionata Sjedinjenih Američkih Država (2004, 2008. i 2009). Los Anđeles FK je mlađi klub, postoji tek devet godina, a prošlogodišnja titula mu je bila prva. Zahvaljujući njom postao je 15. različiti prvak SAD otkad se igra MLS po ovom sistemu. Najuspešniji je njegov gradski rival Los Anđeles Galaksi sa pet titula.

Biće dobra utakmica, navijači će da uživaju. Nama neće biti lako, jer Kolumbus je veoma dobar tim koji voli loptu u svom posedu. Brzi su i opasni u tranziciji. Ako se previše raširimo i ostavimo im prostor, praviće nam problem. Mislim da će da bude tvrd meč, ne očekujem rezultat 5:4“, kazao je Kjelini.

Iskusni štoper je devet puta bio prvak Italije sa Juventusom, sve titule je osvojio u nizu, od 2012. do 2020. godine. Za crno-belima je uzeo i pet kupova Italije (2015, 2016, 2017, 2018. i 2021). Uz to je imao i velikih uspeha za reprezentaciju, prvo je 2003. godine postao prvak Evrope sa omladincima, a potom 2021. i sa seniorskim timom.

Najiskrenije, ne znam da li će mi ovo biti poslednja utakmica. U klubu su veoma otvoreni prema meni, što mi je izuzetno važno. Moram prvo da porazgovaram sa porodicom, da vidimo koji su nam ciljevi. Ono što je sigurno, živeću u Los Anđelesu do juna sledeće godine, a što se tiče fudbala… Videćemo“, rekao je Kjelini.

MLS – FINALE

Subota

22.00: (2,30) Kolumbus Kru (3,40) Los Anđeles FK (3,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Đorđo KjeliniLos Anđeles FCKolumbus KruMLS

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara