Jusuf Fofana iz Monaka u duelu sa Mateom Genduzijem iz Marselja (©Reuters)
Jusuf Fofana iz Monaka u duelu sa Mateom Genduzijem iz Marselja (©Reuters)

Ključa u Francuskoj pred poslednjih 90 minuta: Ko će u Evropu, a ko ispada?

Vreme čitanja: 5min | sub. 21.05.22. | 10:53

Liga 1: Zanimljiva borba za drugu poziciju i direktan ulazak u Ligu šampiona. Monako ima sve u svojim rukama, Ren najbliži Ligi Evrope. Bordo gotovo prežaljen, Sent Etjen navija za PSŽ

Liga 1 dostiže vrhunac sezone danas od 21 čas. Igraju se mečevi poslednjeg kola, kada će se i definitivno znati od koga se opraštamo, ali i ko će u Evropu. Borba će se voditi za drugo mesto i direktan plasman u Ligu šampiona, za treću poziciju i kvalifikacije za evro elitu, kao i za Ligu Evrope i Ligu konferencije.

BITKA ZA GRUPNU FAZU LIGE ŠAMPIONA – MONAKO ILI MARSELJ, REN SE NADA

Izabrane vesti

Marselj je bolnim porazima, prvo od Liona kod kuće, onda i Rena u gostima došao u situaciju da više nije na poziciji dva koja vodi direktno u Ligu šampiona, sada je tu Monako koji je nastavio da gazi redom i zbog bolje gol-razlike ima prednost. Upravo će ovaj parametar odlučivati konačni redosled na tabeli u slučaju identičnog broja bodova, a Kneževi imaju plus od četiri gola razlike u odnosu na Marselj uz takođe nezgodnu utakmicu na stadionu Lansa kome su bodovi takođe potrebni za Ligu konferencije.

21.00: (2,10) Marselj (3,45) Strazbur (3,50)

U slučaju novog poraza Marselj bi došao u opasnost da ostane i bez trećeg mesta i kvalifikacija za elitno takmičenje, pod uslovom da Ren dobije. Tada bi Sampaolijeva ekipa otišla u Ligu Evrope i ispod toga ne bi mogla. Veliki problem za nekadašnjeg prvaka Starog kontinenta biće izostanak najboljeg igrača Dimitrija Pajea koji zbog povrede lista gotovo sigurno neće igrati. I tu prazninu nema ko da popuni, što se jasno vidi kroz poslednje rezultate.

Marselj i Strazbur poslednjih godina redovno igraju utakmice u kojima pada bar po dva gola, a prošle sezone na Velodromu rezultat je glasio 1:1. Neretko golovi padaju na obe strane, pa je tip GG primamljiv na papiru. Ipak, Marselj nije dobio poslednje dve utakmice na svom terenu i ne samo to – nije ni zatresao mrežu. Strazbur je bio u nizu remija koji je prekinut porazom od Lila, da bi prvi trijumf van svoje kuće posle više od tri meseca čekanja ostvario minimalcem u Brestu. Strazbur nije preterano efikasan na strani, više od jednog gola na meču nije postigao puna tri meseca kada je išao na noge Sent Etjenu.

21.00: (3,60) Lans (3,50) Monako (2,05)

Što se kluba na samoj granici sa Nemačkom tiče, pobeda gotovo sigurno garantuje Ligu konferencija čak i uz trijumf Nice zbog razlike od +6 u trenutnoj gol-razlici. Strazbur bi mogao da dogura i do Lige Evrope pod uslovom da Ren izgubi. A može i da ostane potpuno bez Evrope u slučaju poraza, a Nica ili Lans dobiju.

-------------------------------

Sve utakmice Lige 1 možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da budete registrovani, a registracija je besplatna.

---------------------------------

BOD RENU GARANTUJE LIGU EVROPE

Ren u poslednje kolo ulazi sa ambicijama da pomuti planove Marselju, možda čak i Monaku. U slučaju trijumfa kod prošlogodišnjeg šampiona i uz poraze Kneževa i Olimpika Ren bi izbio na drugo mesto i otišao direktno u Ligu šampiona. Sastav Bruna Ženesija ima gol-razliku +42, Monako +25, a Marselj +21, pa bi tim Filipa Klemona pao na treće, a Sampaolijev na četvrto mesto.

21.00: (4,30) Lil (3,60) Ren (1,85)

Lil ovu utakmicu dočekuje potpuno rasterećen jer ne može ni preterano gore, a nikako dole. Tu je, gde je, na sredini tabele što je negde i bilo očekivano posle rasturanja dobrog dela šampionske generacije. Jedina motivacija Lilu može da bude želja da se pobedom oprosti od svojih navijača, mada u Renu verovatno računaju na to da su se u suparničkim redovima već raspustili i glavama su na odmorima. Doge su dobile tri od poslednje četiri utakmice i to bez primljenog gola, mada su to sve bili uspesi kod kuće. Poslednja dva ligaška gostovanja izgubio je identičnim rezultatom (1:2) i ne može da se pohvali preterano dobrim igrama kada nije na svom terenu. I ne samo to, Ren nije slavio na stadionu Pjer Morua već tri utakmice. Dva poraza i remi, a i taj jedan trijumf je na nivou statističke greške, jer se dogodio posle 16 godina i to u kupu.

21.00: (4,40) Rems (3,60) Nica (1,82)

Ukoliko Marselj i Monako ne budu poraženi, Renu treba bod za četvrto mesto i siguran plasman u Ligu Evope. Ren ima ubedljivo najbolju gol-razliku, pa mu je remi u Lilu siguran za “kotu 4”. U Ligu Evrope se kao pobednik Kupa Francuske plasirao Nant. U slučaju poraza u Lilu, Ren bi mogao da ostane i bez Lige konfrencija, ako Strazbur i Nica pobede.

NICA ČEKA PAD STRAZBURA NA VELODROMU ZA LIGU KONFERENCIJE, TEORIJA UZ LANS

Strazbur će teško do bod(ov)a na Velodromu, pa je ovo šansa za Nicu da izađe u Evropu, u Ligu konferencije. Tim sa Azurne obale je poražen u finalu Kupa Francuske, a danas gostuje nezainteresovanom Remsu. Šansu ima i Lans koji mora da dobije na svom terenu Monako i da čeka kikseve Strazbura i Nice. Može se dogoditi da tri tima imaju po 64 boda. Strazbur ima gol-razliku +21, Nica +15, a Lans +14.

ŽIRONDINCI PREŽALJENI, SENT ETJEN ILI MEC U LIGI 2

Zasad, nijedan tim nije ispao iz francuske Lige 1, ali je nekadašnji šampion Bordo prežaljen. Žirondincima treba čudo da i naredne sezone igraju elitni rang. Naime, Bordo ima tri boda manje od Meca i Sent Etjena, ali i za čak 12 pogodaka slabiju gol-razliku od Meca i 16 od Sent Etjena, pa je samo teorija uz tim za koji je nekada igrao Zinedin Zidan. Verovatno će Sent Etjen i Mec odlučiti ko će na megdan Okseru u finalu plej-auta.

21.00: (2,70) Nant (3,45) Sent Etjen (2,60)

Sent Etjen ima slabiju bolju gol-raziliku zašest golova, ali ima lakšeg rivala u poslednjem kolu. Zeleni, desetostruki šampioni Francuske, gostuju nezaintersovanom osvajaču kupa, Nantu, dok Mec ide na Parku prinčeva šampionu Pari Sen Žermenu. Biće i Sveci opušteni, ali koji god sastav da izađe na travnati pravougaonik Parka prinčeva, crno se piše Mecu.

21.00: (1,15) PSŽ (8,50) Mec (15,0)

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

FRANCUSKA 1 – 38. (POSLEDNJE) KOLO

Subota

21.00: (2,05) Anže (3,45) Monpelje (3,60)

21.00: (1,80) Brest (3,70) Bordo (4,40)

21.00: (4,10) Klermon (3,70) Lion (1,85)

21.00: (3,60) Lans (3,50) Monako (2,05)

21.00: (4,30) Lil (3,60) Ren (1,85)

21.00: (2,25) Lorijan (3,40) Troa (3,20)

21.00: (2,70) Nant (3,45) Sent Etjen (2,60)

21.00: (2,10) Marselj (3,45) Strazbur (3,50)

21.00: (1,15) PSŽ (8,50) Mec (15,0)

21.00: (4,40) Rems (3,60) Nica (1,82)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Francuska Liga 1Liga 1Francuska 1FrancuskaMarseljPari Sen ŽermenSent Etjen

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara