Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Ko će da igra fudbal na Olimpijskim igrama u Parizu?

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.02.24. | 23:05

Noćas je počela poslednja faza kvalifikacija u Južnoj Americi, Argentinci kreću od domaćina turnira Venecuele (23.55 časova)

Već sada je poznato 10 od 16 fudbalskih reprezentacija koje će učestvovati na Olimijskim igrama u Parizu. U narednih nekoliko dana saznaćemo za još dva putnika, predstavnike Južne Amerike, pošto je tamo u toku kvalifiakcioni turnir. Stigli smo do finalne faze, koja će početi da se igra noćas. Od 23.55 časova po srednjoevropskom vremenu Argentina će igrati protiv domaćina turnira Venecuele.

Prva faza kvalifikacija se sastojala od dve grupe od po pet timova. U A grupi Brazil je bio prvi sa devet bodova, Venecuela je osvojila osam. Plasman u finalnu grupu je izborila pobedom upravo nad Brazilcima u poslednjem kolu sa 3:1, preskočila je tako Ekvador.

Izabrane vesti

Argentinci su takođe imali osam bodova, ali to je u B grupi bilo dovoljno za prvo mesto. Drugi je bio Paragvaj sa sedam poena. U finalnoj fazi ponovo će se sastati svako sa svakim, a dve najbolje ekipe u grupi će izboriti vizu za Pariz.

Nju zasad, osim domaćina Francuske, imaju Španija, Izrael, Ukrajina, na osnovu učinka na Evropskom prvenstvu za mlade, te Sjedinjene Američke Države, Dominikanska Republika, Maroko, Egipat, Mali i Novi Zeland. Azija će dati još tri predstavnika na osnovu učinka na Azijskom kupu za mlade, dok će poslednje mesto dobiti tim iz interkontinentalnog baraža između Azije i Afrike.

Podsetimo, na Olimpijskim igrama sve reprezentacije će imati pravo da prijave bilo koja tri fudbalera, dok će svi ostali morati da imaju najviše 23 godine. Na prošlim Igrama u Tokiju gledali smo neke velike svetske zvezde, poput Danija Alveša, Gabrijela Martinelija, Malkoma (Brazil), Danija Olma, Marka Asensija (Španija)…

Na tim igrama Južnu Ameruku su predstavljali Brazil i Argentina. Gaučosi su tada iznenadili sve, imali su samo jednog igrača starijeg iznad granice, golmana Heremijasa Ledesmu. Opredelili su se za igrače koji su izneli kvalifikacije, a moguće je da i ovog puta urade isto ako se plasiraju u Pariz.

Selektor mlade reprezentacije Argentine je nekadašnji fudbaler Barselone Havijer Maskerano, koji je i sam 2004. godine osvojio zlato na Olimpijskim igrama. On je se opredelio na to da u Venecuelu povede većinski fudbalere iz domaćeg šampionata, samo su četvorica izuzeci. Reč je o defanzivcu Atletik Paranaensea Lukasu Eskivelu, vezisti Vasko da Game Huana Sforze, te veznjaku Atlante Junajted Tijaga Almade. Bek Valentin Barko je počeo turnir kao igrač Boke Juniors, ali ga je u međuvremenu kupio Brajton. Kada bude završio kvalifikacije otputovaće u Englesku.

Boka ima još četvoricu reprezentativaca, Leandra Breja, Nikolasa Valentinija, Kristijana Medinu i Ezekila Fernandeza. Od fudbalera River Plejta za Olimpijske igre se bore Pablo Solari i Klaudio Ečeveri.

Venecuela nikada do sada nije igrala na Olimpijskim igrama, nije imala uspeh nijednom na prethodnih pet kvalifikacionih turnira. Sada je prvi put domaćin, to joj je adut.

Selektor Rikardo Valinjo ima na raspolaganju dvojicu fudbalera koji igraju u Evropi, napadača Šahtjora Kevina Kelsija i vezistu Kasa Pije Teelaska Segoviju. Tajno oružje mogao bi da mu bude i Andres Fero, defanzivac Sentral Kordobe koji igra argentinsko prvenstvo.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE (JUŽNA AMERIKA) - 1. KOLO

Ponedeljak

Brazil - Paragvaj 0:1

23.55: Argentina - Venecuela


tagovi

Olimpijske igre 2024Kvalifikacije za Olimpijske igre 2024.Olimpijske igrefudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Venecuele

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara