Anas Zarauri (©Reuters)
Anas Zarauri (©Reuters)

Kompaniju bi više odgovaralo da Marokanci nisu napravili senzaciju

Vreme čitanja: 4min | ned. 11.12.22. | 10:01

Trener Barnlija zbog uspeha Afrikanaca na Mundijalu u Kataru ne može da računa na svoju mladu zvezdu Anasa Zarurija protiv Kvins Park Rendžersa (nedelja, 14) u 22. kolu Čempionšipa

Dok se veći deo planete (izuzev Pirinejskog poluostrva) divi fudbalskoj reprezentaciji Maroka zbog ogromnog uspeha na Svetskom prvenstvu u Kataru, plasmana u polufinale, trener Barnlija Vensan Kompani verovatno nije baš oduševljen tim raspletom događaja. Jer, da su Marokanci malo ranije eliminisani, sada bi Belgijanac imao na raspoalganju jednog od najboljih igrača u dosadašnjem toku Čempionšipa, talentovanog Anasa Zarurija. Ovako, vezista koji nije odigrao ni minut u Kataru neće moći da pomogne Barnliju ove nedelje od 14 časova u Londonu, na gostovanju Kvins Park Rendžersu.

Kompani naravno nikada neće priznati javno, ali sigurno da mu nije drago kada vidi kakve rezultate beleži selekcija sa severa Afrike. Ne samo zbog Zaurija, naravno, već i zbog činjenice da je Maroko do nokaut faze Mundijala stigao baš preko Belgije. Iz te grupe je i Hrvatska stigla do polufinala…

Izabrane vesti

Pred susret 22. kola Čempionšipa strateg Barnlija je pričao i o Zaruriju. Žao mu je što njegov 22-godišnji štićenik nije dobio još priliku da debituje za Maroko, ali smatra da je stekao ogromno iskustvo samom činjenicom što je uz nacionalni tim.

Sledeći put kada bude na nekom velikom turniru ili recimo u finalu plej-ofa, neće imati tako velčiki teret na ramenima. Jer, već se našao u takvom okruženju, neće mu to biti novost. Zato je važno što je tamo. Kod njega smo prepoznali talenat, ali su još važnije bile njegove navike i ponašanje na treninzima, odnosno ispunjavanje zadataka tokom utakmice. Zaruri je izuzetno disciplinovan i talentovan, možete potpuno da se oslonite na njega u svakom aspektu. Zato nam je tako važan igrač. Nadam se da će nastaviti gde je stao kada se bude vratio iz Katara“, rekao je Kompani.

14.00: (3,20) KPR (3,25) Barnli (2,30)

Zarauri je ovog leta došao na Britansko ostrvo baš na insistiranje novog trenera Barnlija. Englezi su na ime obeštećenja platili za Marokanca Šarlroi 4.000.000 evra, a 22-godišnjak je na 13 mečeva u Čempionšipu postigao četiri pogotka i zabeležio dve asistencije. Uz to je u Liga kupu protiv Kraulija (3:1) bio dvostruki strelac.

Zanimljivo, Zarauri je rođen u Belgiji, u Mehelenu, i igrao je za sve mlađe selekcije Crvenih đavola. Do nedavno je bio mladi reprezentativac Belgije, odigrao je sedam mečeva za uzrast do 21 godine, a poziv FS Maroka je dobio tek neposredno pred Mundijal, kada se povredio Amine Harit. Debitovao je na prijateljskom meču koji je bio generalna proba, protiv Gruzije. Odigrao je tada dvadesetak minuta. Na samom turniru je sve vreme Zarauri sedeo na klupi.

Imao sam i ranije saigrače koji su se susretali sa tom odlukom, da li da promene nacionalnost kako bi igrali za neku reprezentaciju ili ne. U tim situacijama srce odlučuje. Njegovo srce je očigledno bilo uz Maroko. Kada je već doneo tu odluku, morate da ga podržite. Kako sam i sam Afrikanac, uvek sam srećan kada vidim nekog vrhunskog fudbalera da igra za afrički tim“, kazao je Kompani.

Nekadašnji štoper i kapiten Mančester Sitija je pre 36 godina rođen u Ukelu, nedaleko od Brisela. Odrastao je u Belgiji i igrao za njen nacionalni tim, sakupivši 89 nastupa u dresu Crvenih đavola, iako je zbog oca imao pravo i da zaigra za Demokratsku Republiku Kongo.

Vensan Kompani (©Reuters)Vensan Kompani (©Reuters)

Barnli je drugi tim u Kompanijevoj trenerskoj karijeri. Do sada je radio samo u Anderlehtu, koji je prošle sezone odveo u kvalifikacije za Ligu konferencije. Zbog statusa koji je stekao igrajući za Mančester Siti, letos je dobio poziv Barnlija, koji je prošle sezone ispao iz Premijer lige.

Kompanijev zadatak je da ga vrati u elitu, a za sada ga dobro ispunjava. Trenutno je prvi na tabeli, osvojio je 41 poen iz 21 meča. U ovom momentu i Šefild Junajted ima 41 bod, ali je odigrao utakmicu više.

Priliku da se opet odlepi Barnli će imati protiv KPR-a, tima koji je nedavno ostao bez šefa stručnog štaba i još nije pronašao zamenu. Reč je o Majklu Biliju, bivšem pomoćniku Stivena Džerarda, koji je pre nekoliko dana prihvatio poziv škotskog velikana Glazgov Rendžersa da odmeni Đovanija van Bronkhorsta.

Kvins Park Rendžers je sjajno otvorio sezonu, ali je u novembru nanizao nekoliko loših rezultata. Iz poslednjih pet kola je osvojio samo jedan poen, pa je sada pao na devetu poziciju. Novi trener, kada ga uprava bude pronašla, imaće zadatak da dovede tim do šestog mesta i plej-ofa. U medijima se kao najozbiljniji kandidat pominje Nil Kričli, još jedan bivši Džerardov pomoćnik. Pre Aston Vile Kričli je vodio trećeligaša Blekpul i uveo ga je u Čempionšip.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

ČEMPIONŠIP – 22. KOLO

Subota

Blekbern - Preston 1:4 (0:1)

/Dak 55 - Vudburn 17, Evans 47, 63, Vajtmen 65/

Roteram - Bristol Siti 1:3 (1:2)

/Ogbene 25 - Harding ag 14, Vilijams 30, Pring 73/

Reding - Koventri 1:0 (0:0)

/Mbengue 57/

Blekpul - Birmingem 0:0

Midlsbro - Luton 2:1 (1:1)

/Akpom 38, Kruks 90 - Klark 33/

Milvol - Vigan 1:1 (1:1)

/Fleming 40 - Kejn 33/

Šefild Junajted - Hadersfild 1:0 (1:0)

/Šarp 16/

Stouk - Kardif 2:2 (2:1)

/Kembel 11, Delap 18 - Vintl 6, Robinson 58/

Svonsi - Norič 0:1 (0:1)

/Puki 1/

Nedelja

14.00: (3,20) KPR (3,25) Barnli (2,30)

16.00: (1,70) Votford (3,70) Hal (5,20)

Ponedeljak

21.00: (2,85) Sanderlend (3,20) VBA (2,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BarnliKPRVensan KompaniReprezentacija MarokaČempionšip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara