Antonio Konte (©reuters)
Antonio Konte (©reuters)

Konteov “Sufferball“ pati više nego ikad pre: Možda je peto mesto maksimum, dvomeč sa Milanom prekretnica

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.01.23. | 21:54

Italijan pod velikim pritiskom, kao i vrh kluba od koga on traži novac za pojačanja na više pozicija

Izabrane vesti



Teško da su u Totenhemu mogli da zamisle teži početak 2023. godine. Pobegli su od oštrice mača protiv Brentforda u poslednjim danima 2022, nisu uspeli da ponove isto protiv Aston Vile koja ih je propisno nadigrala.

Sa ovim porazom Totenhem je otvorio mogućnost Mančester junajtedu da se učvrsti na četvrtoj poziciji i ode na +5 što bi samo produbilo osećaj nezadovoljstva koji uveliko vlada u klubu iz Severnog Londona. Navijači su svoje miljenike sa terena ispratili zvižducima i uvredama, a sve su oči uprte ka Antoniju Konteu koji duže vreme ne uspeva da opravda vrhunska primanja od 17.000.000 evra po sezoni!

Čovek koji je najveći deo trenerske karijere posvetio defanzivnoj orijentaciji, sistemu sa tri štopera i čekanju da zapreti iz kontri došao je u situaciju da mu ekipa na poslednjih sedam ligaških utakmica redovno prima bar po dva gola! U ligi koja ima Pepa Gvardiolu, Jirgena Klopa i Mikela Artetu, treneri poput Kontea nisu toliko poželjni. Pogotovo jer je njegova taktika ostala zakopana u vremenu kada je sa Čelsijem osvojio titulu šampiona Engleske. Pa, čak i tada je bio pod stalnim kritikama zbog pristupa igri i načina na koji je dolazio do pobeda, pa je njegov stil na Ostrvu dobio simboličan naziv “Sufferball“ (u bukvalnom prevodu: Fudbal u kojem igra pati).

Sreda, 21.00: (3,60) Kristal Palas (3,40) Totenhem (2,20)

Konteov Totenhem poražen je od Emerijeve Vile, tačnije Kontea je nadigrao još jedan trener koji svoju filozofiju uglavnom bazira na defanzivi i kontranapadima. Tačnije, Emerijev fudbal bio je manje bolan za oči od Konteovog gde sistem odavno puca po šavovima.

Uz zabrinjavajući defanzivni učinak i niz primljenih golova kakav nije viđen skoro 35 godina, Totenhem je ove sezone dozvolio čak pet golova koji su došli iz individualnih grešaka, odnosno bar dva više od konkurencije. Danas je Ugo Loris užasnom reakcijom na šut Daglasa Luiza sa preko 25 metara otvorio Aston Vili vrata prvog gola, što je nedugo zatim odvelo Totenhem u ambis.

Navijači sa pravo traže objašnjenje za loše igre, dok je Antonio Konte izgleda shvatio da je Totenhem klub sa luzerskim mentalitetom i da jednostavno nije predodređen da juri najveće rezultate...

“Hoću da budem iskren i jasan. Ovo sam rekao i ljudima u klubu, ne krijem svoje mišljenje. Navijači zaslužuju najbolje. Međutim, možda je peto mesto na tabeli najbolje za ovaj klub. Ili možda šesto, sedmo, možda četvrto mesto...“, poručio je Italijan i osvrnuo se na krizu u poslednjoj liniji:

“Siguran sam da bismo stajali mnogo bolje na tabeli kada ne bismo dozvoljavali toliko golova. Ono što smo dozvolili rivalu kod prvog gola ubilo nam je samopouzdanje i to se videlo kasnije. Pokušaćemo da napredujemo, da se dignemo i idemo dalje, Da budemo jači. Trudimo se da smanjimo broj primljenih golova i želimo mi da budemo ti koji daju pogodak više. Ali, protivnik se takođe pita. Ova liga je jako teška i posle svega biće još teže za nas“.

Iako kaže da nije nezadovoljan igrom svog tima, odnosno da je od igrača video želju i intenzitet, jasno je da Totenhemu škripi na više strana i da u odbrani duvaju jaki vetrovi. Konte je već tražio upravi novac za više pojačanja ove zime, ali dug je put od priče do realizacije. Najviše zato što se Danijel Levi nije pokazao kao velikodušan gazda u nekim ranijim situacijama, odnosno da je ranije ostavljao Mauricija Poketina na vetrometini kada su timu možda nedostajala dva ili tri pojačanja da bude konkurentniji...

Na Ostrvu već spekulišu da bi Konte mogao da ode iz Totenhema ako se ne obezbedi plasman u Ligu šampiona, čak i da će prelomna tačka biti dvomeč protiv Milana u osmini finala elitnog takmičenja 14. februara i 8. marta. Ako Pevci ne prođu dalje, pominje se da će Konte već tada najaviti siguran odlazak, bez obzira šta se dešavalo dalje.

Totenhem je tokom leta spucao na pojačanja skoro 170.000.000 evra na niz pojačanja. Od Ričarlisona za skoro 60.000.000 evra na Konteovo insistiranje, preko otkupa Kristijana Romera za 50.000.000, do angažovanja Iva Bisume (29.200.000 evra), dok su kupovine Destinija Udogija iz Udinezea za skoro 20.000.000 i Đeda Spensa iz Midlzbroa za 15.000.000 više investicije za budućnost. Dolazak Ivana Perišića završen je bez obeštećenja, dok je Klemon Lengle na pozajmici. Ričarlison još nije postigao ligaški gol u dresu Totenhema, Romero opravdava očekivanja, kao i Perišić koga Konte vrlo dobro poznaje od ranije.

Poput Čelsija koji je letos potrošio skoro duplo više novca, ni Totenhem se nije baš proslavio tokom najizdašnijeg prelaznog roka u klupskoj istoriji. Previše je rupa koje treba zakrpiti, a čak i da stigne još pojačanja ove zime, pitanje je koliko će vremena biti potrebno da se sve kockice slože.

“Nisam frustriran, došao sam ovde da radim i želim da idem u korak sa vizijom. Takođe, razumem frustraciju navijača, koji žele konačno da klub počne da osvaja trofeje“, poručio je Konte.

Sve više izgleda da navijači neće dobiti ono što žele od Antonija Kontea...


tagovi

TotenhemAntonio KonteZimski prelazni rok 2023

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara