Slavlje fudbalera Aston Vile (©Reuters)
Slavlje fudbalera Aston Vile (©Reuters)

Aston Vila se razigrala i pokorila Severni London, bar dva gola u Totenhemovoj mreži sedmi put zaredom!

Vreme čitanja: 4min | ned. 01.01.23. | 16:57

Treća pobeda za Unaja Emerija od dolaska, Antonio Konte pogubio sve konce...

Provukli su se kroz iglene uši fudbaleri Totenhema u ponedeljak kada su uspeli da nadoknade dva gola zaostatka protiv Brentforda i izvuku bod koji je u tom momentu bio veliki kao kuća, danas nisu bili te sreće. Ni blizu. Ono što Brentford nije mogao, uradila je Aston Vila! Razigrala se bez trunke preteranog respekta, preorala novi Vajt Hart Lejn i pokorila Severni London za senzacionalni početak 2023. godine - 2:0 (0:0).

Proći će sigruno još mnogo vremena pre nego što Unaj Emeri postavi igru Lavova po željenim konturama i viziji, no ono što zasad dobija od igrača sa kojima raspolaže - koje on nije selektirao - više je nego zadovoljavajuće. Dobili su Mančester junajted na Vila Parku prvi put još od 1995. godine, uzeli važne bodove na gostovanju Brajtonu, a onda uzeli meru još jednom članu tradicionalne Velike šestorke.

Izabrane vesti

Antonio Konte je potpuno izgubio konce i teško da će bilo kome da se svidi pravac kojim ide Totenhem u poslednja dva meseca. Čovek koji je trebalo da zategne Totenhem i pogotovo od njega napravi stabilnu defanzivnu ekipu koja će iz kontri da traži svoje šanse, dozvolila je da primi bar dva gola sedmo kolo zaredom! Počev od šamara na Teatru snova (0:2), Totenhem je poražen od Njukasla na svom terenu (1:2), pa jedva dobio Bornmut kao gost (3:2), da bi ga nadigrao i Liverpul kao gost (1:2), posle čega je usledila tesna pobeda nad Lidsom (4:3) i pomenuti remi sa Brentfordom (2:2).

Ovo nije Totenhem koji može da bude konkurent za Ligu šampiona, jer sa ovakvim fudbalom mesto u gornjoj polovini tabele je premija. Gledajući trenutno stanje na tabeli Premijer lige, samo su Brentford i Fulam – po 27 – primili više golova od Pevaca. I to samo dva više. Totenhemu polako beži pozicija u top 4, a Liverpul je stigao nadomak petog mesta.

Aston Vila je ovog nedeljnog popodneva odigrala hrabro, smelo, taktički gotovo savršeno, nenametljivo i strpljivo, zbog čega je apsolutno zaslužila pobedu. Odbrana je uradila vrhunski posao jer izuzev jedne situacije krajem prvog dela, Hari Kejn gotovo da se nije ni video danas. Koliko je moćna i stabilna bila odbrana gostiju možda najbolje govori podatak da Kejn nije primio loptu tokom prvih 20 minuta utakmice! Nije se ni kasnije baš naigrao fudbala najbolji strelac Pevaca, zbog čega je Totenhem ozbiljno patio u nastavku...

Posle tesnih 45 minuta, Aston Vila je zaigrala još odvažnije i već u uvodu drugog dela uzela ono što joj je pripadalo. Kiks Uga Lorisa dao je Oliju Votkinsu šansu da proigra Emilijana Buendiju u srcu kaznenog prostora iz čega se rodio prvi gol Vile.

Pokušao je Totenhem da veći posed lopte materijalizuje i većim pritiskom na poslednju liniju Aston Vile dođe do povoljne situacije iz eventualne greške rivala, ali od toga nije bilo ništa. Umesto da Totenhem pritisne, Vila je u 73. minut šah-matom Daglasa Luiza na asistenciju kapitena Džona Megina završila najveći deo posla. Ovog puta Pevci nisu imali snage da se vrate...

Konte se definitivno suočava sa brojnim problemima u poslednjoj liniji. Nestvarno deluje to što su sva tri Totenhemova štopera zaradili po žuti karton već u uvodnih 40 minuta susreta. Tačnije, u rasponu od devet minuta. Sa takvim odnosom snaga Totenhem je morao da deluje znatno opreznije u defanzivnoj trećini, što je Vila iskoristila da stigne do dva pogotka i praktično zacementira tri boda dvadeset minuta pre kraja.

Posle ovog rezultata Antonio Konte će sigurno još i više insistirati na tome da mu se ove zime obezbede pojačanja. Pisali smo u najavnom tekstu za prelazni rok da Pevci ne znaju gde će pre da udare jer su na mnogim pozicijama deficitarni, sada je potreba za novim snagama još i veća. Pitanje je samo da li će uprava Totenhema, neretko kroz istoriju škrta na parama bez obzira na potrebe tima, dati Konteu ono što mu je potrebno.

Što se Vile tiče, pobeda je dovodi nadomak zlatne sredine tabele, što je izuzetna stvar gledajući gde je ekipa bila do smene Stivena Džerarda. Uz tri pobede iz protekla četiri kola, Vila ima potencijal da ode još koji stepenik više. Mada, sada će sve misli biti usmerene ka zdravstvenom statusu Džona Megina i Daglasa Luiza koji su meč završili ranije zbog povreda...

ENGLESKA 1 – 18. KOLO

Subota

Vulverhempton - Mančester Junajted 0:1 (0:0)

/Rašford 76/

Bornmut - Kristal Palas 0:2 (0:2)

/Ajev 19, Eze 36/

Fulam - Sautempton 2:1 (1:0)

/Vord-Prauz 32ag, Palinja 88 - Vord-Prauz 56/

Mančester Siti - Everton 1:1 (1:0)

/Haland 24 - Grej 64/

Njukasl - Lids 0:0

Brajton - Arsenal 2:4 (0:2)

/Mitoma 65, Ferguson 77 - Saka 2, Edegor 39, Enketija 47, Martineli 71/

Nedelja

Totenhem - Aston Vila 0:2 (0:0)

/Buendija 50, Luiz 73/

17.30: (5,50) Notingem Forest (3,80) Čelsi (1,65)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Daglas LuizEmilijano BuendijaAston VilaTotenhem

Obaveštavaj me

Totenhem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara