Arijel Nahuelpan (©Reuters)
Arijel Nahuelpan (©Reuters)

Kopa Sudamerikana: Penjarol traži čudo u revanšu, brani čast ostatka kontinenta

Vreme čitanja: 5min | čet. 30.09.21. | 23:15

Posle brazilskog finala u Kopa Libertadoresu, na pomolu isti scenario i u drugorangiranom takmičenju. Velikan iz Montevidea juri u gostima gol manjka (1:2) iz prvog susreta

Prethodne večeri saznali smo i drugog finalistu najeminentnijeg klupskog takmičenja za Južnu Ameriku, pa ćemo tako i drugu godinu za redom, a četvrti put u istoriji Kopa Libertadores, gledati brazilsko finale, duel Flamenga i Palmeirasa, klubova koji su u poslednje dve sezone podizali pehar Oslobodioca Amerike.

Identičan scenario preti da se ponovi i u Kopa Sudamerikani, drugom po snazi klupskom kontinentalnom takmičenju. Prvi finalista je poznat, a to je Bragantino, najmlađi član Red Bulove fudbalske porodice. Drugi učesnik finala biti poznat noćas (02.30), posle revanš susreta između Atletiko Paranaensea, još jednog brazilskog tima i urugvajskog velikana Penjarola, kluba koji je na tamošnjoj fudbalskoj sceni poznat pod nadimkom "Šampion 20. veka“ i koji noćas brani čast ostatka južnoameričkog kontinenta.

Izabrane vesti

02.30: (2,45) Atletiko PR (2,95) Penjarol (3,00)

Furakao se nada da će zadržati prednost u revanš meču na Areni Baišada od jednog gola sa gostovanja u Montevideu. Pobednici ovog turnira u 2018. godini ostvarili su veliku pobedu od 2:1 u gostima, i noćas na svoj teren izlaze s ciljem da se domognu i drugog finala Kopa Sudamerikane, kao i da produže niz bez poraza kod kuće na šest uzastopnih utakmica u svim takmičenjima.

Trener domaćih Bruno Lazaroni nije mogao imati bolji početak prvog polufinalnog susreta, jer je njegova ekipa iskoristila nespretan start Urugvajca u uvodnoj fazi meča, i već posle samo dva minuta igre David Terans, inače bivši igrač Penjarola, uspeo je makazicama da utiša razularenu domaću publiku u Montevideu.

Furakao je uspeo da izdrži veliki pritisak do kraja susreta, s tim da su im domaći tokom većeg dela utakmice napadali u talasima i u jednom trenutku uspeli da dođu do izjednačenja preko Agustina Alvareza u 22. minutu. Trenutak odluke dogodio se u 75. minutu, kada je na loše ispucanu loptu posle slobodnog udarca, naleteo Pedro Roča i fantastičnim volejom sa nekih dvadesetak metara savladao Kevina Dovsona, za pobedu i vrednu prednost sa dva gola u gostima.

Fudbaeri Atletiko Paranaensea (©Reuters)Fudbaeri Atletiko Paranaensea (©Reuters)

Atletiko bi trebao biti svestan da pobedom u Montevideu još ništa nije rešeno, posebno imajući u vidu činjenicu da su u ovom takmičenju na poslednje dve utakmice kod kuće primili tri pogotka, što bi im trebalo poslužiti kao ozbiljno upozorenje. Tim iz Kuritibe je ove godine bio prilično čvrsta odbrambena jedinica kod kuće. U devet prethodnih susreta protiv timova iz Urugvaja, Paranaense je izgubio samo jedan meč, rezultatom 3:2, takođe od Penjarola u kampanji Kopa Libertadores za 2020. godinu u utakmici koja ih je koštala prvog mesta u grupi.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Penjarol je bio mnogo oštriji na gostovanjima nego kod kuće, što igračima žuto-crnih može biti ohrabrujući znak, znajući da ih noćas samo pobeda vodi u finale. U grupnoj fazi ovog takmičenja postigli su devet golova kod kuće i samo tri na gostovanju. Međutim, u eliminacionoj fazi postigli su samo dva gola kod kuće i pet kao gosti. Iako su prošlog četvrtka imali samo 40 odsto posed lopte, tokom celog meča delovali su živahnije i sa većom željom za trijumfom.

Sa više golova u poslednja dva gostovanja na domaćem terenu, uključujući i pet u nedelju protiv Boston River u sklopu trećeg kola urugvajske Klausure, sigurno nije van domena i mogućnosti da Karbonerosi preokrenu trenutni deficit i izbace Brazilce iz ovog takmičenja. U čitavoj istoriji Kopa Sudamerikane, Penjarol je dobio samo tri od devet susreta protiv brazilskih timova. Samo je jedna od tih pobeda došla od kuće, iako se taj trijumf dogodio u grupnoj fazi ove godine, rezultatom 2:0 protiv Korintijansa.

David Terans, bivši igrač Penjarola, postigao je prošle nedelje protiv svog nekadašnjeg kluba i sedmi pogodak od potpisivanja ugovora sa Paranaenseom u maju ove godine. Pedro Roča u poslednja dva meča u svim takmičenjima ima tri gola na kontu, postigavši jedan u pobedi prošlog četvrtka, ali i dva u Seriji A, takođe u trijumfu od 4:2 protiv Gremija. Mateus Babi i dalje je van tima pošto je prošao operaciju prednjeg ukrštenog ligamenta kolena. Za vikend je bilo nekoliko novina u startnih 11 za razliku od tima koji je meč počeo prošle nedelje. Bruno Lazorini je odmorio nekoliko igrača za noćašnji okršaj. Tako je Fason zamenio Pedra Enrikea u odbrani, Kelven je ubačen u vezni red u umesto Abnera, Leo Sitadini je zauzeo mesto Erika, Nikolas je počeo umesto Marsinja, a Renato Kaizer je bio usamjeni napadač koga je zamenio Guiljerme Bisoli u 78. minutu. Gotovo svi igrači koji su odmarali proteklog vikenda, očekuju se noćas u startnoj postavi Furakaa.

Što se tiče glavnih aduta u gostujućem sastavu, napadač Penjarola Agustin Alvarez postigao je 10. gol u ovom takmičenju u prvom meču ovog polufinala, dok je drugi napadač Arijel Nahuelpan u nedelju imao dobar učinak u domaćem prvenstvu, uz dva postignuta gola u pobedi od 5:2 nad Boston Riverom. Martin Korea je sa istog meča izašao s povredom mišića i pod znakom je pitanja za noćašnji okršaj, dok je krilni ofanzivac Fakundo Tores postigao gol, prvi put još od četvrtfinala i utakmice sa Sporting Kristalom. Defanzivnu liniju Karbonerosa čini će Đovani Gonzalez, Karlos Rodrigez, Gari Kagelmačer i Huan Manuela Ramos.

U prvoj utakmici, El Paranaense je imao sreću da primi samo gol, i sa prednošću dočeka Penjarol na Areni Baišada. Nikako ne treba očekivati da će domeći tim igrati malo opuštenije, jer to bi se moglo pokazati veoma rizično protiv ekipe poput tima iz Montevidea, koji je gladan internacionalnog trofeja i kojeg priželjkuju još od 1987. godine i poslednjeg trofeja u Kopa Libertadores.

U polufinalu Kopa Sudamerikane ne važi pravilo gola u gostima. Ukoliko bude u revanšu 1:2, odmah će se šutirati penali, bez produžetaka.

KOPA SUDAMERIKANA - POLUFINALE, REVANŠI

Četvrtak

Libertad - RB Bragantino 1:3 (0:1) /prvi meč 0:2/

Petak

02.30: (2,45) Atletiko PR (2,95) Penjarol (3,00) /prvi meč 2:1/

***kvote su podložne promenama

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaPenjarolAtletiko ParanenseKopa Sudamerikana

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara