Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Kreće borba za titulu u Aperturi, Munisipal brani krunu

Vreme čitanja: 2min | čet. 31.12.20. | 11:31

Šampionat Gvatemale: Poslednjeg dana stare godine prvi mečevi četvrtfinala plej-ofa

Gvatemala je smeštena između Tihog okena i Karipskog mora, graniči se sa Meksikom na severu, Belizeom na severoistoku i Hondurasom i Salvadorom na jugoistoku. Po veličini je treća država u Srednjoj Americi. Fudbal u ovoj zemlji nije baš razvijen. Poslednjeg dana stare godine kreće nokaut faza takmičenja u Aperturi, četvrtfinale. Igraju se dve utakmice, a u prvim mečevima domaćini su slabije plasirane ekipe u prvom delu šampionata.

Posle 16 kola u prvoj fazi takmičenja, odnosno igranja u dve grupe sa po osam timova po četiri najbolje ekipe su izborile pravo da se bore za titulu. Klausura ove godine nije odigrana zbog virusa korona, a titulu u Aperturi od prošle godine brani Munisipal.

Izabrane vesti

Šampion je sa 33 bodova bio najbolji u prvoj fazi elitnog prvenstva ove države u Srednjoj Americi. U Grupi A lider je bio Komunikasiones. Munisipal ima čak 31 titulu u Gvatemali i prvi je favorit za krunu i ove sezone. Prvu fazu takmičenje je završio sa četiri pobede, a rival u červrtfinalu mu je Iztapa. Pr nešto više od mesec dana ova dva tima su odmerila snage i šampion je bio dominantan, slavio je sa 6:0 na svom terenu. U 2020. godini su igrali i 1. marta kada je bilo 1:0 za Munisipal u gostima.

Iztapa je završila prvi deo Aperture sa tri vezana poraza. Šampion ne bi trebalo da ima problem da ostvari plasman u polufinale. Najbolji igrač Munisipala je Argentinac Ramiro Ivan Roka. On je postigao čak četiri gola protiv Iztape krajem novembra. Od nosilaca igre tu je i Brazilac Žanderson koji već sedam godina igra u Gvatemali. Pre je nosio dres urugvajskog River Plejta.

Nadimak Munisipala su Crveni đavoli. Na kormilu tima je argentinski stručnjak Sebastijan Bini. Legenda kluba i fudbala u Gvatemali je Huan Karlos Plata. On je celu karijeru nosio dres Munisipala, a 2010. godine se penzionisao. Postigao je 403 gola u dresu Crvenih đavola, a 299 u prvenstvu. Po tome je najbolji strelac u istoriji Munisipala i šampionata Gvatemale.


tagovi

Gvatemala 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara