Kreće revolucionarna sezona: Od TV prava 500.000.000, trojica Srba u TOP 10 pojačanja, jedino pravilo - nema pravila

Vreme čitanja: 8min | pet. 19.07.19. | 14:00

Legija prvi kandidat za titulu u Ekstraklasi, Arka "viđena" za ispadanje, Lehija dovela odlične zamene...

Prethodnu sezonu Ekstraklase će biti teško zaboraviti. Ne, nužno, zato što je bila na izuzetnom nivou, niti što je održavala napetost od početka do kraja. Imao je poljski šampionat i bolje momente. Finiš je bio uzbudljiv poput najboljeg trilera, a rukovodstvo najkvalitetnije lige u zemlji Šopena, Kopernika i Levandovskog uradilo je pred start sezone 2019/20 sve da predstojeći šampionat nadmaši sve dosadašnje. Počevši od izmene formata takmičenja, mnogo više novca od TV prava i raznoraznih uslova...

Dakle, sezona koja počinje danas biće posebna. Predstavnici klubova su još tokom decembra prethodne godine potpisali ugovor da se TV prava za naredne dve godine prodaju za ukupnih 500.000.000 poljskih zlota, odnosno nešto manje od 120.000.000 evra. Ni tu se neće stati. Obećano je i povećanje posle 2021. To znači da su prihodi klubova od TV prava skočili za čak 60 odsto u odnosu na pređašnji ugovor, a svaki prvoligaš ima i dodatnu ambiciju pošto je regulisano da što bolje bude plasiran, to će da dobije i veći deo finansijskog kolača.

Izabrane vesti

Revolucionarni potez vrhuške Ekstraklase svakako je i obavezan uslov da svaki tim tokom 90 minuta na terenu ima domaćeg igrača mlađeg od 21 godine. Na taj način Savez pokušava da zaštiti mlade igrače, koji sve slabije dobijaju priliku da igraju. I to nije sve. Ide se toliko daleko da propozicije nalažu da ako se, kojim slučajem, U21 igrač povredi, a klub na klupi ne bude imao drugog mladog igrača da ga zameni, nastaviće da igra sa desetoricom na terenu. Jedino ako taj mladi fudbaler ne dobije crveni karton, ekipe nisu u obligaciji da uvode još jednog mladića. Ujedno, ukinuta je regulativa o ograničenju broja igrača van Evropske unije.

U skladu sa novim propisima, broj igrača koji će se naći u kombinaciji za tim je proširen. Treneri će sada moći da u protokol imenuju 20, a ne kao do sada 18 igrača za svaki meč. I format takmičenja je pretrpeo korekciju. Povećan je broj ekipa koje napuštaju Ekstraklasu. Umesto dve, sada tri karte za niži rang čekaju vlasnike.

Šta ostaje nepromenjeno? Između ostalog, favorit Legija, iako, videlo se na primeru Pjasta, papir ništa ne znači. Varšavski sastav je u poslednjih 15 godina samo jednom propustio da se "popne na podijum". Bio je četvrtoplasiran 2010. a u tekućoj dekadi je pet puta osvajao lovorike. Ekipa koju sa klupe predvodi srpski trener Aleksandar Vuković ojačao je redove tokom pauze, toliko da će sve osim prvog mesta da bude veliko razočarenje za pristalice Legionara.

Sebastijan Šimanski je otišao u moskovski Dinamo za 5.500.000 evra, a klub su napustile i legende među kojima je naš Miroslav Radović i Mihal Kuharčik. Tomas Jodlovjec (osvojio prvenstvo kao član Pjasta prošle sezone) vratio se sa pozajmice. Odbrana je pojačana transferima Igora Levčuka iz Bordoa i našeg Ivana Obradovića iz Anderlehta. Kaparisani su i igrači iz rivalskih redova - Valerijan Gvilija iz Gornjika (bio na pozajmici iz Lucerna) i Arvidas Novikovas iz Jagjelonije. Sve izgleda odlično na papiru. A koliko će Legija zapravo moći? Upućeni tvrde - biće u TOP tri. Teško ih je zamisliti ispod, ali titula nije tako blizu. Druga uzastopna sezona bez titule bila bi okarakterisana kao katastrofa. Biće Vuković pod velikim pritiskom.

Glavna pretnja sastavu iz Varšave trebalo bi da budu Leh, Lehija i Jagjelonija. Leh opet najavljuje napad na trofej, ali poznato je da u ovom klubu mnogo toga ne štima. Velike su promene zadesile klub iz Poznanja. Otišli su Nikola Vujadinović i Lukaš Tralka, a kolika je dubioza možda najbolje svedoči podatak da se mnoge nade polažu u golmana Cvolea Mikija van der Varta. Došli su i Đorđe Crnomarković iz Radničkog iz Niša, Lubomir Satka iz Dunajske Strede, Karlo Muhar iz hrvatskog Intera... Situacija u napadu je nejasna. Danac Kristijan Gitkjer je povređen i, prema glasinama, želi da ode. Timur Žamaletinov, pozajmljeni ofanzivac CSKA iz Moskve, verovatno će igrati u startnih 11. Darko Jevtić je imenovan za novog kapitena, što je izazvalo buru u Poljskoj, pošto, prema nekim mišljenjima, nema crte ličnosti potrebne za ovu funkciju. Sve je moguće. Logika kaže da bi trebalo da bude bolje, ali to je Leh, tako da ne treba isključiti mnogućnost da bude i gore.

Lehija izgleda mnogo bolje nego prethodnih sezona. Svaki igrač koji je napustio klub dobio je bolju zamenu. Izuzetak je samo pozicija desnog beka. Sastav iz Gdanjska napravio je sjajan posao prodajom osrednjeg krilnog ofanzivca Konrada Mihalaka u Ahmat za 1.500.000 evra. Dubina Lehijinog kolektiva je impresivna i čak bi rezervna jedanastorka mogla da se bori za gornji deo tabele. Potencijalni problem mogao bi da bude trener Pjotr Stokovjec. Od transfera treba pomenuti Žarka Udovičića, sada već bivšeg člana Zaglebja iz Sosnovjeca. Tu su i Filip Mladenović i Zlatan Alomerović.

Što se tiče Jagjelonije, ako izuzmemo odlazak najboljeg igrača, litvanskog internacionalca Arvidasa Novikovasa koji je prešao u Legiju, nije ovaj klub izgubio nikoga bitnog. Pritom, stigla su i neka zanimljiva pojačanja, među kojima je i Ognjen Mudrinski, koji je prošle sezone u dresu Čukaričkog postigao 18 golova. Pristigli su i Huan Kamara, Tomaš Prikril i Krševan Santini. Otišao je još Justas Lasickas u Voždovac. Jagjeloniji se predviđa mesto između četvrte i osme pozicije. Teško je prognozirati preciznije. Svakako bi trebalo da izbore plej-of. Teško je da će se boriti za titulu, ali Poljaci su nepredvidivi.

Krakovija je promenila ekipu u odnosu na prošlu sezonu. Kreativnog vezistu Havija Ernandeza zameniće Pele van Amersfort iz Herenvena, a Ajrama Krabreru Rafael Lopes, koji je za Boavistu odigrao 165 utakmica, ali postigao samo 17 golova. Transfer defanzivca Davida Jablonskog iz sofijskog Levskog mogao bi da bude dobar potez. Najjači aduti Krakovije su sredina i odbrana. Problem su slaba krila. Krakoviji se predviđa mesto među četiri najbolja. Ambicije kluba rastu, tako da je vrh tabele realna priča.

Aktuelni šampion Pjast nije ekipa koja voli da igra lepršav fudbal, ali to daje rezultate - doduše ne uvek - što se videlo i u prvom meču sa BATE-om u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Nisu dovodili skupa i poznata pojačanja, a od odlazaka izdvajamo Aleksandra Sedlara koji je prešao u Majorku kao slobodan igrač.

Korona je za razliku od prethodnih sezona sačuvala kostur tima, mada je uprkos tome mnogi stručnjaci za poljski fudbal smeštaju među kandidate za ispadanje. Donekle će se osetiti samo odlasci Bartoša Rimanijaka i Elije Sorijana, dok ostali koji su digli sidro nisu imali kjučne uloge u ekipi. Dakle, mišljenja oko Korone su podeljena. Ili ispadanje ili sredina tabele.

Pogon je dobro odigrao prošlu sezonu, a zadržao je skoro ceo tim na okupu tako da bi u prvom kolu mogao da namuči Legiju. Sve je moguće.

17 SRPSKIH FUDBALERA​

Legija: Ivan Obradović
Leh: Đorđe Crnomarković, Darko Jevtić
Jagjelonija: Marko Poletanović, Mile Savković, Ognjen Mudrinski, Stefan Šćepović
Lehija: Zlatan Alomerović, Filip Mladenović, Žarko Udovičić
Krakovija: Bojan Čečarić
Gornjik Zabže: Filip Bainović
Korona: Aleksandar Bjelica, Milan Radin
Visla Plock: Alen Stevanović
Rakov: Andrija Luković
LKS Lođ: Dragoljub Srnić

Najmanje se očekuje od Arke. Odlasci Mihala Janote (Al Fateh), Marka Vejinovića (vratio se sa pozajmice u AZ Alkmar) i Luke Zarandije (Zulte Varegem) dodatno su oslabili Arku koja je jedna od najslabijih - ako ne i najslabija - ekipa u Ekstraklasi. Daleko od toga da Arkine akvizicije baš ništa ne vrede, ali teško će zameniti pomenute igrače. Dakle, ništa više od solidnih zamena. Ukoliko holandski napadač Fabijan Serarens ne opravda očekivanja, Arka će ostati samo sa Mačejom Jankovskim (bolje igra na poziciji krila), Aleksandrom Kolevim i Rafalom Šimaskom, koji su spori, tvrde upućeni, kao "vagon uglja". Najjače tačke tima su golman Pavel Stajnbors i trener Jaček Zjelinski koji predobro poznaje ligu da bi tek tako ispao. U svakom slučaju, težak izazov je pred njim. Arki se prognozira ispadanje iz lige. Direktni konkurenti su jednostavno bolji. Arka ima dobrog trenera, ali to nije dovoljno. Jedino da se pojačanje baš, baš pokažu...

Slično kao u slučaju Arke, ovo bi mogla da bude baš loša sezona. Odlazak Danija Suareza u Asteras dodatno je oslabio odbranu, otišla je i velika nada poljskog fudbala Simon Zurkovski, koji je zadužio opremu Fjorentine. Od igrača koji su pristigli tu je, između ostalih, srpski internacionalac Filip Bainović. Jedino u šta Gornjik može da se uzda je trener Marćin Bros, koji uvek izvuče 100 odsto iz igrača koje ima. Doduše, tu je i iskusni napadač Igor Angulo. Ako Španac prestane da rešeta, neće biti dobro po Gornjik. Dakle, tim iz Zabžea će ispasti ili će se boriti za opstanak. Teško je očekivati nešto više.

Visla iz Krakova je izašla iz finansijske krize i dobila licencu za takmičenje. Dovodila je igrače za džabe, mnogi su otišli bez obeštećenja, a zaradili su samo od Hrvata Marka Kolara koji je prešao u Emen za 500.000 evra.

Šljonsk je ostao bez najboljeg strelca i prvog golmana.

LKS Lođ je novajlija u ligi, ali ima mnogo navijača. Reč je o klubu koji dolazi iz velikog grada, tako da će sigurno namučiti velikane. Doveli su, između ostalih, Dragoljuba Srnića iz Voždovca bez obeštećenja. Još jedan novi član Ekstraklase je Rakov. Veliki hendikep za ovaj tim je činjenica da će igrati u 50 kilometara udaljenom Belhatovu. Doveli su Andriju Lukovića iz Voždovca.

Vredni su, videli smo gore, bili rukovodioci Ekstraklase, a ništa manje aktivni nisu bili i predstavnici klubova. Tačno 199 igrača angažovali su poljski klubovi, dok je bilo i 145 odlazaka. Među Top 10 pojačanja su i tri srpska internacionalca, od ukupno 17 koliko će ove sezone nastupati u klubovima najvišeg ranga Poljske.

Žarko Udovičić bio je protekle godine jedan od najistaknutijih igrača Esktraklase. Ostvario je 11 asistencija uz čak devet pogodaka, i to u redovima Zaglebja iz Sosnovjeca, najslabijeg tima, usled čega je Lehija brže-bolje požurila da ga angažuje. Ognjen Mudrinski koštao je Jagjeloniju 600.000 evra, što je rekordan iznos koji je klub platio za nekog fudbalera. Očekivanja od doskorašnjeg špica Čukaričkog su velika, ali kada se pogleda učinak robusnog napadača u prethodne dve sezone, može sa sigurnošću da se kaže da će biti veliki podstrek ekipi Ireneuša Mamrota. I za kraj, transfer godine u Poljskoj. Učesnik Svetskog prvenstva 2010. i igrač sa utakmicama iz Lige šampiona u nogama Ivan Obradović pojačao je Legiju. Na papiru izgleda da su Legionari uspešno zamenili Adama Hlošuku, čak našli i bolje rešenje za levi bok. Ako ne bude povreda, potencijalno zvezda Ekstraklase...

EKSTRAKLASA - 1. KOLO: 

Petak

18.00: (2,60) Arka  (3,00)  Jagjelonija (2,75) 
20.30:  (2,55) Lođ  (3,05)  Lehija Gdanjsk (2,75) 

Subota

15.00:  (2,45) Rakov  (3,10)  Korona (2,85) 
17.30:  (2,65) Visla  (3,05)  Šljonsk (2,65) 
20.00:  (2,60) Pjast Glivice  (3,05)  Leh Poznanj (2,70) 

Nedelja

15.00:  (2,20) Zaglebje  (3,20)  Krakovija (3,20) 
17.30:  (1,70) Legija  (3,50)  Pogon (4,80) 

Ponedeljak
18.00:  (2,25) Visla  (3,25)  Gornjik (3,05) 

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock / Reuters / MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara