Aron van Bisaka i Fil Foden (© AFP)
Aron van Bisaka i Fil Foden (© AFP)

Krećeš na utakmicu, vidiš Šoa, Megvajera i Freda, a posao ti zavisi od njih: Van Bisaka je beskoristan

Vreme čitanja: 4min | ned. 07.11.21. | 12:57

Legende Mančester junajteda o posrtanju slavnog kluba

Problemima nikad kraja. U ovom trenutku izgledaju nerešivi. Toliko su nagomilani i očigledni da deluje kako bi moralo da prođe baš dosta vremena da Mančester junajted prebrodi krizu.

Produbljena je još jednim premijerligaškim porazom. Ovoga puta od gradskog rivala Sitija (0:2), pa sad već četiri poslednja duela u prvenstvu igrana na Old Trafordu slavni klub nije dobio. I trenutku je tek peti na tabeli. Mada, pozicija nije tolika nevolja koliko odsustvo igre.

Izabrane vesti

Dok mnogi prst krivice upiru ka Oleu Gunaru Solskjeru, njegov nekadašnji saigrač Geri Nevil je jedan od retkih koju mu staje u zaštitu. Odgovornost prebacuje na igrače.

Pod ogromnim je pritiskom. Prvo što bi trebalo da se desi kako bi prebrodio aktuelnu situaciju jeste da ima hrabriji tim. Sve do završetka prethodne sezone utisak na Old Trafordu bio je da Mančester napreduje, jer je završio drugi u prvenstvu. Svi su posle letnjeg prelaznog roka pomislili da su angažovana odgovarajuća pojačanja. Sigurno to nije bio plan kluba. Znam da su neki navijači očekivali Solskjerovu smenu pre dve sedmice, jer je tad Antonio Konte bio slobodan, ali Mančester nikad nije ni želeo Italijana, jer nije buio uopšte spreman za promenu, jer je sve vreme verovao Solskjeru“, podseća bivši defanzivac, sada u ulozi stručnog konsultanta na Skaj sportu.

Štaviše, Nevil je siguran da Ed Vudbord neće posegnuti za smenom trenera. Ponajviše iz razloga što se zna da izvršni direktor krajem godine napušta klub i ne bi voleo da mu poslednji potez bude potpisan otkaz šefu stručnog štaba. Jer, ko bude rukovodilac svakako će imati svoje želje, pa su u tom vakuumu krije deo odgovora na pitanje zašto je aktuelni strateg i dalje na klupi.

Ne verujem da će Junajted menjati trenera tokom sezone osim u slučaju da rezultati postatnu toliko loši, do granice neizdržljivosti. Trenutno je devet bodova udaljen od Čelsija, a imajući u vidu kvalitet igračkog kadra ne bi smeo Mančester da bude toliko iza lidera. Niko se ovome nije nadao, niti očekivao da Junajted ovako nisko padne u ranoj fazi takmičenja. Imaće Ole Gunar nekoliko sedmica da reši problem“, dodao je Nevil.

Daleko oštriji posle poraza od Mančester Sitija je Roj Kin. Brbljivi Irac je direktniji, čak imenuje one koji su, po njegovom mišljenju, odgovorni za krizu igre i rezultata.

Verujem da je sad Solskjer pod još većim pritiskom nego posle debakla od Liverpula. Znam kako je biti trener i ako krećeš na utakmicu, osvrneš se i vidiš kako u autobus ulaze igrači kakvi su Luk Šo, Hari Megvajer ili Fred, a znaš da ti posao zavisi od njih, onda si u velikom problemu. Svi su oni reprezentativci: Šo, Megvajer, Baji, a u vezi Fred. Ljudi, Fred igra za Mančester junajted! Svako ko mi kaže da je Fred dovoljno dobar da bi obukao dres ovog kluba mora da živi u zabludi. Pogledajte te igrače... Ne znate šta od njih možete da dobijete“, vrti glavom Kin.

Solskjer na Old Trafordu (© Reuters)Solskjer na Old Trafordu (© Reuters)

Junajted je pretrpeo čak osmi premijerligaški poraz od Sitija na svom terenu. Nijedna ekipa u istoriji Premijer lige nije se češće radovala na Old Trafordu.

Mančester je u lošoj poziciji, ali postoji izlaz. Veliko je pitanje da li sa Oleom na klupi. Verujem da jeste, mada je ta konstatacija više nada nego realno uverenje, jer ispada da je Solskjer kriv posle svakog lošeg rezultata. Kad su po meri kluba, priča se kako je najsrećniji čovek na planeti i da ima Ronalda. Moraće i sam Solskjer sebe da pogleda u ogledalo i da odradi bolji posao. Došao je u teškom trenutku, trenira jedan od najvećih klubova sveta, međutim, ako je okružen bleferima i zavisi od bekova poput Šoa i Van Bisake...Zamislite da zavisite od tih momaka“, precizirao je Roj Kin.

Poseban pik na jednog od navedenih ima Pol Skols. Legendarni vezista je označio Arona van Bisaku najslabijom karikom defanzivnog reda Crvenih đavola i doveo u pitanje Solskjerove šeme.

Ovom timu ne odgovara formacija 3-5-2. Van Bisaka je beskoristan kad mu je lopta u nogama. Sjajan je defanzivac, ali svaki put kad ima loptu na poziciji desnog beka ničemu ne služi. Protiv Sitija nijedan štoper nije bio siguran na lopti. Moraće Solskjer da pronađe način da reši tu situaciju, jer kako će neka ekipa igrati fudbal zavisi od ubeđenja trenera. Prošle su tri godine otkako je na klupi, a mi ni danas ne znamo kako mu ekipa igra. To posao oko angažovanja pojačanja čini nemogućim, jer ne kupujete igrače za određeni sistem“, istakao je Skols.

U očima mnogih navijača Solskjer je ispucao sve kredite.

Tri godine su dovoljne da bi se video uticaj trenera. A pre dve sedmice protiv Liverpula i juče sa Sitijem moglo se primetiti da je pred Solskjerom dugačak put. Smatram da imamo kvalitetan kadar, ali Ole mora da ubedi sve kako je baš on pravi čovek za ovaj posao“, završio je Pol Skols.

Kad se pauza završi, Mančester junajted čeka napored raspored: tri vezana gostovanja (Votfordu u Premijer ligi, Viljarealu u Ligi šampiona, Čelsiju u prvenstvu), a onda 2. decembra na Old Trafordu derbi sa Arsenalom. Ako je to i dalje derbi...


tagovi

Ole Gunar SolskjerPol SkolsGeri NevilRoj KinMančester JunajtedAron Van BisakaFredLuk ŠoHari Megvajer

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara