Gonsalo Ramos i Žoao Feliks (©Reuters)
Gonsalo Ramos i Žoao Feliks (©Reuters)

Kristijano Ronaldo na klackalici, a Portugaliji se "crta" završnica Mundijala

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.12.22. | 11:57

Selesao veliki favorit protiv Maroka u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, ali Španija se opekla...

Zimsko Svetsko prvenstvo u Kataru donelo je nekoliko velikih iznenađenja. U fazi po grupama nisu bila retka, a u osmini finala jedno, ali vredno. Maroko je postao tek četvrti afrički predstavnik među osam najboljih na svetu, a sada napada polufinale čime bi prekrojio istoriju Crnog kontinenta.

Ipak, kao i u osmini finala, čeka ga veoma težak zadatak, pošto je Portugalija demonstrirala širok asortiman napadačkih opcija i "crta" joj se proboj u završnicu Mundijala. Četvrtfinale broj tri počinje u subotu u 16 ​​časova, a pobednik utakmice će u polufinali da se sastane sa boljim iz okršaja Engleske i Francuske.

Izabrane vesti

Marokanci su najpre šokirali ceo svet u Grupi F, kojom su dominirali sa sedam bodova, a veliki uspeh su ostvarili i u osmini finala. Protiv šampiona sveta 2010. su pokazali defanzivni učinak i ponovo nisu primili gol tokom 120 minuta. Realizovali su Lavovi Atlasa tri od četiri jedanaesterca i zahvaljujući potpunom neuspehu trojice španskih asova, postali prva afrička zemlja koja je pobedila na penal lutriji na Svetskom prvenstvu.

16.00: (5,20) Maroko (3,60) Portugalija (1,82)

Selektor Valid Regragi je sa entuzijazmom ocenio nastup.

"Odigrali smo neverovatan meč protiv jednog od najboljih timova na svetu, i taktički. Igrači su sledili naša uputstva do kraja. Znali smo da moramo da budemo strpljivi, sa mnogo energije i da damo srce. Borili smo se da svi Marokanci budu ponosni na nas".

Regragi je letos zamenio maleroznog Vahida Halilhodžića na mestu vođe Lavova Atlasa. Uprkos odličnim rezultatima iskusni strateg iz Bosne i Hercegovine je razrešen dužnosti, jer je isključio iz tima Hakima Ziješa i Nusaira Mazrauija zbog nedispiline. Regragi je, naravno, pomilovao dvojac, a hrabra odluka saveza pokazala se uspešnom.

Što se tiče kvaliteta ekipe, Maroko ima tim koji čine gotovo isključivo poznati evropski legionari. Ipak, uspešna kampanju u Kataru nije baš bila očekivana, jer Maroko je bio smešten u grupu sa Hrvatskom, Belgijom i Kanadom, da bi iz nje izašao kao prvoplasiran.

KVOTE ZA OSVAJAČA SVETSKOG PRVENSTVA

Za hrabrost donetih kadrovskih odluka treba da se pohvali ne samo marokanski savez, već i portugalski selektor Fernando Santos. Dok bi neki mogli da opišu njegove postupke kao "uvredu veličanstva", većina pristalica u Portugaliji zahtevala je mesto na klupi za Kristijana Ronalda. Ovaj 37-godišnjak je izuzetan fudbaler i sigurno je i dalje u vrhunskoj formi, ali na terenu više nije igrač razlike kakav je bio. Prvi put od 2008. Ronaldo je bio na klupi nacionalnog tima na velikom turnirnu, odnono posle 31 utakmice zaredom.

Ironično, njegova zamena, 21-godišnji Gonsalo Ramos, postao je najbolji igrač u osmini finala protiv Švajcarske. Sa tri gola i asistencijom, napadač Benfike je definitivno opravdao mesto u startnoj postavi, pa bi Kristijano Ronaldo mogao ponovo da ostane na klupi, čime se šanse da postigne prvi gol u nokaut fazi Mundijala znatno smanjuju.

MAROKO - PORTUGALIJA: PRVI DOGAĐAJ NA MEČU FAUL - 3,40; PENAL U PRVOM POLUVREMENU - 4,70; PORTUGALIJA POBEĐUJE POSLE EVENTUALNIH PRODUŽETAKA - 10,0; MAROKO POBEĐUJE POSLE EVENTUALNIH PENALA - 12,0!

Portugalci su takođe dominirali u Grupi H sa šest bodova, iako posle dve pobede nad Ganom (3:2) i Urugvajem (2:0) neočekivano nisu uspeli da zadrže vođstvo sa Južnom Korejom (1:2). Ipak, u osmini finala demonstrirali su neverovatnu ofanzivnu buru i deklasirali ambicioznu Švajcarsku sa 6:1.

"Nema problema između mene i kapitena Ronalda. Prijatelji smo dugi niz godina. Razgovarali smo pre utakmice i on je prihvatio moju odluku. Objasnili smo šta se desilo posle Južne Koreje. Kristijano je pokazao da je uzoran kapiten reprezentacije. Razgovarao je sa mnom i sa svima u timu. On je naš lider i uvek pokušava da pomogne", rekao je 68-godišnji Santos.

Selektor Portugalije upozorava na potcenjivanje protivnika i očekuje izbalansiranu borbu u svakom pogledu.

"Moramo da budemo prezadovoljni utakmicom protiv Švajcarske. Iako, naravno, nije bila savršena i bez grešaka, igrali smo zaista, veoma dobro. Imali smo pravi stav i koncentraciju tokom celog meča. Bio je to samo sjajan meč, ali sada je glavno da se smirimo i da ne poletimo u oblake. Maroko već dugo pokazuje da cilja baš visoko".

Santos će sigurno morati bez povređenih Nuna Mendesa i Danila Pereire, koji su definitivno otišli kući, ali bi inače trebalo da ima kompletan sastav na raspolaganju. S druge strane, Regagi je prethodnih dana imao problema sa značajnim adutima. Štoper Najef Agerd i desni bek Ašraf Hakimi žalili su se na povrede, ali teško da će da propuste najvažniji meč u istoriji Maroka.

MAROKO - PORTUGALIJA, 16.00

Doha

Stadion: Al Tumama

Sudija: Fakundo Teljo (Argentina)

Maroko (4-3-2-1): Bono - Hakimi, Sajs, Agerd, Mazraui - Ounahi, Amrabat, Amalah - Ziješ, En-Nesiri, Bufal

Portugalija (4-3-3): Kosta - Dalot, Pepe, Dijas, Gereiro - B. Silva, Karvaljo, Otavio - Fernandes, Ramos, Feliks

SVETSKO PRVENSTVO – ČETVRTFINALE

Petak

Hrvatska – Brazil 1:1 (0:0, 0:0), na penale 4:2

/Petković 117 – Nejmar 105+1/

Holandija – Argentina 2:2 (2:2, 0:1), na penale 3:4

/Veghorst 83, 90+11 – Molina 35, Mesi 73pen/

Subota

16.00: (5,20) Maroko (3,60) Portugalija (1,82)

20.00: (3,00) Engleska (3,10) Francuska (2,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Katar2022reprezentacija MarokaReprezentacija Marokareprezentacija Portugala

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara