Indijana Vasilev, Mladen Krstajić i Joan Stojanov (©AFP)
Indijana Vasilev, Mladen Krstajić i Joan Stojanov (©AFP)

Krstajića odbio vezista iz Amerike, ali stigao mu je dijabetičar koji je izbegao izraelsku vojsku

Vreme čitanja: 3min | sub. 14.10.23. | 10:32

Bugarska dočekuje Litvaniju od 18.00 u Sofiji, u okviru prvog meča 7. kola G grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Sa po samo dva osvojena poena iz pet kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, Bugarska i Litvanija se nalaze na samom dnu na tabeli G grupe, u kojoj su još Srbija, Mađarska i Crna Gora. Borbu da predaju rivalu fenjer vodiće direktno ove subote od 18 časova u Sofiji, u prvom meču 7. kola.

Odavno Bugarska nije imala povoljniji žreb u kvalifikacijama i pred srpskog trenera Mladena Krstajića je stavljen zadatak da odvede Lavove na prvi kontinentalni šampionat još od 2004. godine. Činjenica, nedostajala je Bugarima malo i sreća na prethodnim utakmicama, ali već sada je jasno da nekadašnji selektor Srbije neće ostvariti cilj.

Izabrane vesti

Zapravo, ako večeras Mađarska i Srbija budu remizirali u Budimpešti i odu na 11 bodova, Bugarima verovatno ni sve pobede do kraja kvalifikacija ne bi ništa vredele. Prva dva mesta će im ostati van domašaja.

Mada opet, treba biti realan i priznati da Bugarska ni nema kvalitet da se nađe na završnom turniru. Dovoljno je reći da kapiten i ubedljivo najbolji fudbaler te reprezentacije, Kiril Despodov, od letos igra za PAOK, gde je rezerva Andriji Živkoviću. Dobija u proseku tek po nekih dvadesetak minuta na terenu, kada dođe vreme da se srpski reprezentativac odmori.

Svi očekuju da lako pobedimo Litvaniju. Ne postoji jednostavna utakmica, to je realnost. U Litvaniji nismo uspeli da trijumfujemo, a dali smo sve od sebe. Nadam se da ćemo sada da budemo uspešniji“, rekao je Despodov.

18.00: (1,65) Bugarska (3,70) Litvanija (6,75)

Pokušao je Krstajić malo da osveži nacionalni tim i promoviše neka nova imena, ali jedan od planova koje je imao za ovo oktobarsko okupljanje mu je propao. Ofanzivni vezista lidera Zapadne konferencije MLS Sent Luis Sitija, Indijana Vasilev, odbio je poziv Bugarske.

Lavovi su zvali Indijanu Vasileva nekoliko puta, uključujući nedavno i njihovog selektora Mladena Krstajića, ali fudbaler je odbio poziv. Rekao je da ne želi još uvek da se obavezuje (ima pravo da igra i za SAD), jer mu je trenutno fokus na klupskoj karijeri“, navodi se u američkim medijima.

Vasilev je odigrao 33 meča za Sent Luis ove sezone, postigao je dva gola i zabeležio šest asistencija. Ovaj 22-godišnjak je rođen u Džordžiji, oba roditelja su mu Bugari, pa ima dvojno državljanstvo. Ranije je igrao za mladu reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država, ali još uvek nijednom nije dobio šansu u A selekciji.

Nisu sve vesti bile loše po Krstajića. Barem mu je na vreme za susret sa Litvanijom stigao krilni fudbaler Hapoel Ber Ševe Joan Stojanov. Zbog ratnog stanja u Izraelu imao je mnogo problema da doputuje u Bugarsku, od ponedeljka je čekao na neki let, a tek u četvrtak se zapravo našao u Sofiji.

Izraelska vojska (©AFP)Izraelska vojska (©AFP)

Delom je problem predstavljalo to što je malo aviona uopšte letelo iz Izraela, a mnogo veći to što 22-godišnji Stojanov ima i izraelski pasoš. Naime, iako je mladi vezista rođen u Bugarskoj, u Plovdivu, njega su roditelji još sa dve godine odveli u Izrael. Tamo je odrastao, dobio i njihove papire.

Međutim, to znači da u vreme rata Stojanov ima obavezu da se stavi na raspolaganje nacionalne vojske. I zaista, dobio je poziv za regrutaciju, koji je nekako ipak uspeo da izbegne.

Imam dijabetes od 2017. godine, zato me neće mobilisati. Što je najvažnije, sada sam u Sofiji. Podržite tim protiv Litvanije“, poručio je Stojanov.

Fudbaler Hapoela je propustio samo jedan meč u evropskim kvalifikacijama, protiv Srbije. Remi u Razgradu (1:1) je odgledao sa klupe. Pre toga je odigrao svih 90 minuta u prva dva kola sa Crnom Gorom (0:1) i Mađarskom (0:3), dok je protiv Litvanije (1:1) i u drugom meču sa Crnogorcima (1:2) ulazio u drugom poluvremenu. Verovatno će neku takvu ulogu imati i večeras u Sofiji.

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024 - 7. KOLO

GRUPA G

Subota:

18.00: (1,65) Bugarska (3,70) Litvanija (6,75)

20.45: (2,85) Mađarska (3,20) Srbija (2,75)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija Bugarskereprezentacija LitvanijeMladen Krstajićkvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara