Lagani uspon Iraklija Azarova

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.03.23. | 10:21

Gruzin napredovao od dolaska u Crvenu zvezdu, ali neka ozbiljna pitanja su i dalje otvorena

Kada dođete u Crvenu zvezdu, posle zaostavštine Brazilca Žandera i šest godina povremeno preteranog eksploatisanja Milana Rodića, jasno je da nećete dobiti akontancionalnu podršku javnosti. Kao pik direktora skauting službe Crvene zvezde Marka Marina, Gruzin Irakli Azarov morao je da ubedi široki korpus navijača srpskog šampiona da je sposoban da u budućnosti bude bar jednako dobar kao Milan Rodić iz najboljeg perioda u Ljutice Bogdana.

Početak je bio skroman, čak deprimirujući. Sve je išlo ka tome da će mladi levi bek (rođen 2002. godine) biti jedan od Zvezdinih „flopova“ iz inostranstva, mada je za njegove usluge bilo potrebno izdvojiti skromnih 300.000 evra. Promovisan je Irakli Azarov uz velike reči njegovog bivšeg saigrača iz Dinama iz Batumija Stefana Denkovića, ali u veoma delikatnom periodu u Ljutice Bogdana. Kada je levi bek trebalo da donese ekstra kvalitet, crveno-beli su se nalazili u fizičkom i psihološkom rastrojstvu posle eliminacije od Makabija iz Haife i odlaska Dejana Stankovića. Na sve to Irakli Azarov se prvi put susreo sa profesionalnim izazovom u inostranstvu, pa u tom lavirintu propratnih problema na terenu gotovo ništa nije mogao da donese.

Izabrane vesti

Imao je, blago rečeno, traumatičan debi u startnoj postavi, pošto je u Ljutice Bogdana izgubio čistu loptu prilikom vodećeg pogotka TSC-a. Međutim, od tog septembra do ovog marta 2023. godine standardni reprezentativac Gruzije napravio je blagi uspon. Čak poslednjim izdanjima ovog proleća ugrozio neprikosnoveni status Milana Rodića, koji i dalje ima specijalne uloge u mečevima velikog rizika.

Primera radi Irakli Azarov je zaključno sa utakmicom u Sremskoj Mitrovici odigrao sedam mečeva ovog proleća. Počeo je samo duel protiv Voždovca u Zaplanjskoj kada je bio jedan od najboljih igrača čete Miloša Milojevića. Imao bi svakako i veću minutažu da se uoči večitog derbija nije razboleo.

Primetno je bilo od prvog trenutka u Zvezdinom dresu da je Irakli Azarov bek sasvim drugačijeg profila od Milana Rodića. Sitna građa sigurno će uticati na njegove defanzivne limite tokom karijere koja je zapravo tek počela. I treba biti pošten: teško će Gruzin, posebno u formaciji sa dvojicom štopera biti konkurentan krilima u Ligi šampiona.

Svesni su toga na Marakani, ali je isto tako jasno da oštrina Iraklija Azarova može mnogo da donese Crvenoj zvezdi u domaćem ataru. Sa njim u postavi crveno-beli su prodisali na gostovanju u Sremskoj Mitrovici. Mladi levi bek je upisao asistenciju, koju je u pogodak pretvorio Kings Kangva. Njegov statistički učinak bio bi značajno veći da saigrači nisu propustili seriju njegovih dobrih prodora i centaršuteva.

ZVEZDA JE SA RODIĆEM IMALA SPECIJALE, TO AZAROV NE MOŽE

Poslednja trećina terena je polje delovanja Iraklija Azarova. Stalno Gruzin stoji visoko u preslikanim utakmicama Crvene zvezde, nudi se kao ozbiljna opcija u probijanju bunkera. Pokazuje ozbiljno mobilnost Irakli Azarov, nešto slično dugogodišnjoj želji Crvene zvezde i reprezentativcu Srbije Filipu Mladenoviću. Međutim, Azarov se u dosadašnjim izazovima nikada nije namerio na krilo standarda koji podseća na Ligu šampiona. Poslednji derbi Milan Rodić je odigrao pod blokadom, ali je njegovo prisustvo bilo neophodno usled arsenala kvaliteta Fusenija Dijabatea. Takve specijalne role postale su u ovih šest godina lična karta Milana Rodića, bez obzira na zasićenje i fizičku istrošenost. U sve to Crvena zvezda je sa bivšim reprezentativcem Srbije bila superiorna u skok igri na levom boku, imala alternativni izlaz ulaska u igru. Tu jednostavnu akciju kada Milan Borjan izložen presingu rivala šalje loptu visoko na levu stranu gde je Milan Rodić glavom spušta ka napadaču bila je jedna od osnova vladavine Vladana Milojevića. Kasnije je sa Dijegom Falčinelijem, Dejan Stanković samo unapredio.

KAO FILIP MLADENOVIĆ: ODLIČNO LEVO STOPALO, I INFERIORNOST U VAZDUHU

Na sve te važne taktičke detalje, koje povremeno predstavljaju pojas za spasavanje, Crvena zvezda neće moći da računa sa Iraklijem Azarovom u postavi. Baš kao i Filip Mladenović, Gruzin je sa svojih 172 centimetara inferioran u vazduhu. Međutim, ima odlično levo stopalo, kao i sposobnost da se ponavlja levo visoko.

Iako ima zvanje reprezentativca Irakli Azarov je došao u Crvenu zvezdu kao poluproizovod, iz lige u kojoj nije mogao da se izbori. I jasno je da kada je u pitanju sirova snaga nikada neće biti na najvišem nivou. Isto tako je jasno da je Irakli Azarov sposoban da energetski i tehnički doprinese Crvenoj zvezdi. Pitanje je samo hoće li u budućnosti (ako bude tu) Miloš Milojević znati da mu sakrije mane.

 

 


tagovi

Irakli AzaroviMilan Rodić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara