Gomeš (© Star sport)
Gomeš (© Star sport)

Lepi su rekordi, ali gol za pobedu u derbiju se pamti: Posebna misija Rikarda Gomeša

Vreme čitanja: 3min | sre. 31.08.22. | 13:26

Napadač sa Zelenortskih Ostrva i ovoga puta glavni adut Partizana

Zadovoljni su Partizanovi navijači kako se pokazao Fuseni Dijabate, nadaju se da će u najboljem izdanju uočiti novajliju Hamidau Traorea, možda dočakati neki trzaj glavom Igora Vujačića, međutim, u nadi da će videti gol(ove) u 168. večitom derbiju prva asocijacija im je Rikardo Gomeš. S razlogom, pošto afrički napadač i ove sezone vodi na klupskoj listi strelaca, samo što će protiv Crvene zvezde biti u posebnoj misiji.

Da postigne gol vredan pobede nad najvećim rivalom!

Izabrane vesti

Dosta toga je momak sa Zelenortskih Ostrva uradio tokom dva mandata u Humskoj, prošle sezone je oborio rekord Mateje Kežmana po broju pogodaka u jednom takmičarskom ciklusu (38), do kraja kalendarske će verovatno postati i najbolji strelac kluba u istoriji evorpskih kupova (poravnat sa Gabrijelom Kleom na prvom mestu, sa po 16), podigao je pehar Kupa Srbije, igrao grupnu i eliminacionu fazu Lige konferencije... Samo se još nije desilo da njegov hitac bude presudan za slavlje u derbiju. A to je ono što se pamti čak i više od rekorda.

Dva gola dosad dao je Rikardo Zvezdi, međutim, u konačnici nisu imali poseban značaj. Septembra 2018. bio je precizan u Humskoj u trenerskom mandatu Zorana Mirkovića za vođstvo 1:0, međutim, Parni valjak je ostao bez trijumfa, jer je sudija Nenad Đokić video da je lopta prešla gol-liniju posle udarca glavom Ričmonda Boaćija i završeno je 1:1. Na koncu iste sezone, tokom plej-ofa je poentirao na stadionu „Rajko Mitić“, samo da bi ublaži poraz ekipe Sava Miloševića (1:2).

U međuvremenu je bio u arapskom svetu i Turskoj, a kad se vratio četiri puta je izlazio na megdan crveno-belima i potpuno je zatajio. Na tim mečevima sastav Aleksandra Stanojevića nijednom nije pobedio (1:1 u Humskoj u prvenstvu, 0:2 u gostima i 0:0 na početku plej-ofa na strani, kao i 1:2 poraz u finalu Kupa Srbije, opet na Marakani). Ono što posebno upada u oči jeste činjenica da na tim duelima Rikardo u čestitu šansu nije ušao – ili mu je saigrači nisu spremili – ako se ne računa gol poništen zbog ofsajda pre skoro godinu dana. Otud je pred njim zahtevan zadatak, da se poboljša u odnosu na prethodnu sezonu, vrati stil od pre četiri i uradi nešto što nije ranije. Da baš on bude taj koji će doneti Partizanu tri boda, omogućiti mu priključak za liderom.

Razlog je jednostavan: neki od njegovi prethodnika u ulozi centarforova ostali su upamćeni baš zato što su donosili pobede nad Zvezdom. Počev od Mateje Kežmana, koji ni sam nije znao da je njegov rekord aktuelan, zato se svi poklonici fudbala sećaju kako je redovno bio koban po večitog rivala, potom Lamin Dijara (pogađao u serijama), pa Gabrijel Kleo, čije dostignuće planira da obori na narednim evropskim mečevima. Kad se karijere završe i podvuče crta, više u istoriji odzvanjaju pogoci u derbiju, pogotovo ako imaju specifičnu težinu, pošto navijači posebno vole heroje, koliko god bilo lepo i uspešno biti na vrhu pojedinih statističkih kategorija.

Bez obzira li najproduktivniji igrač Partizana ovog leta (sedam golova, tri asistencije na deset utakmica) bude uspešan ili ne u osnovnoj delatnosti, pokušaće Rikardo da po jednom osnovu sruši barijeru, jer otkako nosi crno-beli dres još nije dobio derbi.

Sad je prilika...

MOZZART BET SUPERLIGA - 9.kolo

Utorak

Novi Pazar - Spartak Subotica 2:0 (1:0)

/Mijić 13, Nikčević 49p/

Napredak - Mladost GAT 1:0 (1:0)

/Šarić 21/

Vojvodina - Radnički Niš 3:0 (1:0)

/Baraj 22, Simić 51, Nikolić 82/

Sreda

16:30: (2.10) Javor (3.35) Kolubara (3.60)

16.30: (1.80) Voždovac (3.60) Radnik (4.60)

18.30: (1.53) TSC (4.00) Radnički (6.75)

20.00: (3.35) Partizan (3.20) Crvena zvezda (2.40)

Četvrtak

18.00: (1.53) Čukarički (4.10) Mladost (6.50)




tagovi

FK Partizan168. večiti derbiVečiti derbiRikardo Gomeš

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara