Radost reprezentacije Srbije (AFP)
Radost reprezentacije Srbije (AFP)

Leti, leti srpski Orao! Neka počne loženje pred Katar (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | uto. 27.09.22. | 22:38

Srbija blistala u Norveškoj, ušla u elitnu grupu Lige nacija i poslala jaku poruku pred Mundijal

Idemo po prvi put u istoriji A grupu Lige nacija! Idemo u drugi šešir žreba za EURO 2024! Idemo u taj Katar da nešto uradimo. Možemo!

Neka bude euforija, neka bude loženje, neka ključa optimizam u naredna dva meseca. Srbija se umiriti neće. Treba sanjati da ovaj tim to može. Treba se nadati i raskrstiti sa tim defetističkim i plašljivim stavom da se mora biti oprezan, ponizan, skroman ili šta već. Zapravo, treba biti realan, mudar, ali i svestan kvaliteta koji ova reprezentacija ima i sanjati nešto što nismo uradili u ovom veku. A to je makar prolaz te famozne grupe - pa uz dozu sreće koja je uvek neophodna - zašto da ne i nešto više. Jer, ova Piksijeva Srbija ima snagu, ima kvalitet, ima timski duh. Ima strašno dobre igrače koji su već uigrani, posloženi kako treba i silno motivisani da prođu kuda prethodne generacije nisu uspele.

Izabrane vesti

Kada im je bio potreban plasman na Mundijal, morali su da pobede u Portugaliji. Otišli su u taj Lisabon, nadigrali i pobedili Portugalce za direktnu vizu u Katar. Po prvi put u istoriji je Srbija u kvalifikacijama savladala neku silu svetskog fudbala. Kada im je večeras bio potreban prvi plasman u A grupu Lige nacija, morali su da savladaju tog strašnog Erlinga Halanda i družinu na njihovom terenu. Uradili su i to. Ostao je Haland u zubima Stefana Mitrovića po drugi put u karijeri, a Norveška pod nogama genijalnog Dušana Tadića i jednog od najmoćnijih napadačkih tandema svetskog fudbala: Dušan VlahovićAleksandar Mitrović. Napadačkim fudbalom, pismenim akcijama i ubitačnom završnicom svojih snajpera, Srbija je savladala Norvešku 2:0 otišla u elitu evropskog fudbala i poslala svima poruku pred Katar: Dolazimo da napadnemo!

Otkako je Dragan Stojković Piksi seo na kormilo Orlova, obećao je da će ova reprezentacija igrati napadački i da se neće prilagođvati nikome. Bio sa druge strane Kristijano Ronaldo ili Erling Haland. I bio je u pravu. Sa ovim igračima, sa Mitrogolom, Vlahovićem, Tadićem, Kostićem, sa Sergejem kojeg večeras nije bilo, to je ofanzivna sila koja će se mnogima sručiti na leđa i neće je biti lako izdržati. Nije Norveška krem svetskog fudbala ali jeste ekipa predvođena verovatno najboljim napadačem sveta u ovom trenutku koja nije znala osam mečeva za poraz na svom terenu. Ali večeras je morala da kapitulira i pokloni se boljem i jačem.

Krenula je Norveška zicer šansom u 20. sekundu meča koju je Vanja Milinković Savić majstorski neutralisao iako je bio na krivoj nozi. I pokazao da je izgleda rešeno pitanje prvog golmana i da i tu imamo i te kako jakog aduta za bitke koje slede. Pokazao je to i u 90. minutu do kojeg je Norveška čekala na drugu pravu šansu na utakmici kada je skinuo zicer Halandu.

Norveška je od starta jurišala ludačkim presingom na našu poslednju liniju za koju je mislila da je slaba tačka Srbije. I polomila je zube opet na Stefanu Mitroviću. Odbila se od maestralnog Strahinje Pavlovića u čijoj igri je bilo onog neodoljivog rizika slavnog Brazilca Lusija. Rizika koji je očaravjuči kada igrač zna kako to treba da radi… Stala je Norveška i pred sigurnim Milošem Veljkovićem koji joj nije dozvolio ništa u tih 20 minuta njene bolje igre.

A kada neko igra takav presing, savim je jasno da to ne može da radi večno i da taj plan ima oročen vek. Kada su se Norvežani izduvalii, a Srbija dobila loptu u noge da radi ono što zna, slika na terenu je počela da se menja. Vlahović je imao strašan šut glavom koji je golman Niland izvukao iz gola paradom za nevericu.

Propuštena šansa nije demoralisala Orlove koji su nastavili da dodaju gas. Kako su rasli procenti u posedu lopte, tako je Tadić bio sve razigraniji, Kostić probijao sve češće, Pavlović bio sve slobodniji sa loptom u igri napred, a mladi Ivan Ilić igrao sve rastrećenije i pokazao da je sledeća velika stvar srpskog fudbala.

Bilo je pitanje kada će bolja igra doći na naplatu. Čekalo se do 42. minuta kada je Piksi poslao uputstvo Maksu Alegriju kako se zapravo koristi ubitačno oružje KostićVlahović. Pavlović je počeo sve, Tadić sa očima na leđima video Kostića kako utrčava i lansirao ga po levom krilu, a vihorni Šumadinac poslao idealnu loptu na peterac, Dušan Vlahović je tu. Ovoga puta nema odbrane, Niland je dobio kroz noge…

Ovaj gol je persfonifikacija Piksijeve Srbije. Sve fudbalski moderno, sve pismeno, sve tehnički doterano… Takvoj Srbiji i njenom fudbalu se mora verovati.

Gol za vođstvo u finišu poluvremena često ume da promeni ekipu i da je učini opreznijom u nastavku. Ovu Srbiju, ne. Ona ne želi da se brani.

Kako smo završili prvo, tako smo počeli drugo poluvreme. Ako je mogao da se izvuče benefit Sergejevog neigranja večeras, onda je to njegov mali naslednik iz Italije – Ivan Ilić. Naterao je Norvežane na grešku na centru, osetio prostor i krenuo da utrčava iz drugog plana a to je sve video večeras svevideći Dušan Tadić koji ga je sjajnim pasom poslao pred gol Norvežana. Mladi vezista je reagovao kao prekaljeni as i dao Mitrogolu kao na tacni loptu za 50. gol u dresu sa državnim grbom.

Bilo je tada jasno da nas samo čudo može da nas odvoji od pobede u Oslu. Probali su Norvežani izmenama, ali je i Piksi dodao benzin ulascima Radonjića i Lazovića po bokovima.

Kada Radonjić uđe svež u poslednjih pola sata, onda njegova brzina zaista ume da bude pakao za protivnika. Što se i pokazalo. Pravio je dar-mar po desnom krilu i šteta je kako neki od tih poteza nije krunisan trećim golom koji bi ”ubio” utakmicu. Ali i ova dva su bila dovoljna da Srbija pobedi u Oslu…

Posle plasmana na Mundijal, još jedan veliki cilj je ostvaren. Srbija ide u elitu evropskog fudbala sa Francuskom, Španijom, Nemačkom… Ide u drugi šešir za žreb. A ima i obezbeđeno to mesto u plej-ofu za “ne daj bože”. Međutim, ono što najviše impresionira i raduje je igra Piksijeve Srbije. Ovo je za uživanje.

Kažu da neki orlovi lete i po 300 kilometara na sat, a ovaj Piksijev Orao od ekipe deluje kao da samo ubrzava i ubrzava. I da bi u Kataru mogao da poleti brzinom kakvu naš fudbal nije video… 

---------------

NORVEŠKA - SRBIJA 0:2 (0:1)

/Vlahović 42, Mitrović 54/

Stadion: Uleval (Oslo). Gledalaca: 28.000. Sudija: Mateo Lahoz

NORVEŠKA: Niland - Rajerson (od 57. Pedersen), Hanke-Olsen (od 79. Berg), Estigor, Meling (od 74. Bjerkan) - Edegor, Aursnes (od 57. Ajer), Berge - Eljunusi (od 57. Larsen), Haland, Serlot.

Izmene: Andre Hansen, Gritebust, Torsbi, Ajer, Gregersen, Berg, Brinhildsen, Bjerkan, Zaharijasen, Deli, Pedersen, Larsen.

SRBIJA: V. Milinković Savić - Veljković, S. Mitrović, Pavlović (od 89. Babić) - Živković (od 72. Lazović), Lukić, Ilić, Tadić (od 90+3. Đuričić), Kostić (od 72. Radonjić) - Mitrović (od 90+3. Jović), Vlahović.



tagovi

Liga nacijaAleksandar MitrovićVanja Milinković Savićfudbalska reprezentacija SrbijeKatar2022Dušan VlahovićDušan TadićIvan IlićStrahinja Pavlović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara