Ilustracija (©AFP, ©Starsport, ©Reuters)
Ilustracija (©AFP, ©Starsport, ©Reuters)

Liga šampiona Azije sa 13 Srba, još 22 svetske zvezde i nekoliko zaboravljenih superligaških asova

Vreme čitanja: 7min | pon. 18.09.23. | 12:45

Susretom Mumbaj Sitija i iranskog Nasadžija (ponedeljak, 16) počeće nova sezona potpuno renoviranog elitnog takmičenja, najjačeg do sada

Nikada azijska Liga šampiona nije mogla da parira evropskoj. Ni po kvalitetu, popularnosti, pa ni finansijama. Međutim, posle buma ovog leta u Saudijskoj Arabiji i dolaska brojnih svetskih zvezda poraslo je i interesovanje za najprestižnije takmičenje AFC-a, koje će početi zvanično ovog ponedeljka od 16 časova duelom indijskog predstavnika Mumbaj Sitija i Nasadžija iz Irana. U ovoj, potpuno renoviranoj Ligi šampiona sa promenjenim sistemom takmičenja, ove sezone ćemo gledati 11 srpskih fudbalera, dva naša trenera, kao i još 22 svetske zvezde među kojima su Kristijano Ronaldo, Karim Benzema i Nejmar. I, da ih ne zaboravimo, asovi koje smo gledali ne tako davno u Mozzart Bet Superligi Srbije poput Damijena Le Taleka, Rišaira Živkovića, Sedrika Gogue

AFC Liga šampiona je sastavljena od 10 grupa sa po četiri ekipe, podeljenih na dve divizije, Zapad i Istok. Divizije su zapravo geografski podeljene, kako bi se izbegla preduga putovanja, jer Azija je ipak najveći kontinent na planeti.

Izabrane vesti

Zapadne grupe su daleko atraktivnije, zato što se sastoje od skupocenih saudijskih projekata, ali i ekipa poput Al Sada, Šadže ili Al Duhaila trenera Ernana Krespa, koje takođe nisu štedele novac pri formiranju timova.

Istok nema toliko svetskih zvezda, tek poneki igrač koji se dokazao u Evropi je otišao u Kinu, Japan ili Južnu Koreju da produži sebi još malo karijeru i podeblja cifru na bankovnom računu. Ipak, tamošnji klubovi se više oslanjaju na svoje fudbalere, imaju dokazano razvijene akademije i prepoznatljiv stil. Uostalom, aktuelni vladar Azije dolazi sa istoka – japanska Urava. Južnokorejski klubovi su najviše puta bili šampioni, u 12 navrata, a prate ih Japan sa osam i Saudijska Arabija sa šest titula. Od tih šest četiri je osvojio Al Hilal, klub koji je zvanično najtrofejniji u Aziji (Urava i Pohang su po tri puta bili prvaci). Ukupno, azijsku Ligu šampiona su osvojila 24 različita kluba, uključujući i Izraelce Makabi i Hapoel iz Tel Aviva, koji su se u međuvremenu „preselili“ u Evropu.

20.00: (1,10) Al Hilal (11,0) Navbahor (18,0)

U Srbiji će nas verovatno najviše zanimati Al Hilal, pošto za njega nastupaju dvojica najviših reprezentativaca Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić. Al Hilal je možda i najveći favorit za osvajanje titule koju je prethodno podizao 2019. i 2021. godine, ali ne samo zbog srpskog tandema. Klub je ovog leta potrošio više od 300.000.000 evra samo na obeštećenja za pojačanja. Pored Mitrovića i Milinković-Savića stigli su još i Nejmar, Ruben Neveš, Kalidu Kulibali, Bonom, Malkom… Oni su samo pridodati na ionako već jak tim za azijske uslove, tu je već bila prva zvezda tamošnjeg fubala Salem Al Davsari, a kvalitet su već dokazali u prvenstvu. Al Hilal je posle šest kola šampionata prvi sa pet pobeda i jednim remijem, jedina je ekipa u Saudijskoj Arabiji koja još nije izgubila.

Prvi Al Hilalov rival u Ligi šampiona je Navbahor iz Namangana, predstavnik Uzbekistana. Sa nim će se u Rijadu sastati ovog ponedeljka od 20 časova. Snagu ekipe koju trenira Žorž Žezus uživo će moći da testiraju trojica srpskih fudbalera, Filip Ivanović, Luka Čermelj i Jovan Đokić, koji igraju za Navbahor.

Sva trojica su defanzivci, Ivanović je stigao ovog leta iz kragujevačkog Radničkog kao pojačanje za Ligu šampiona, Čermelj je ranije bio štoper Inđije i Radničkog iz Niša, dok je 31-godišnji Đokić defanzivni vezista koji je najveći deo karijere proveo u Javoru.

Njima će najveća glavobolja da bude da zaustave Mitrovića, koji od dolaska u arapski svet nije odigrao nijedan meč na kojem nije bio ili strelac ili asistent (četiri utakmice - pet golova i jedna asistencija). Nejmar je takođe debitovao za Al Hilal prošle nedelje, za 26 minuta na terenu je namestio jedan pogodak.

Još dva srpska fudbalera igraju za predstavnike Uzbekistana u eliti. Dragan Ćeran je godinama već najveća zvezda Pahtakora, najbolji je strelac domaćeg prvenstva sa 11 pogodaka, a njegov prvi rival u grupi biće Al Ain iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (utorak, 16).

U dresu Nasaf Karšija već duže vreme sa uspehom igra bivši vezista Rada Marko Stanojević. On će na teren već u ponedeljak od 18 časova, ugostiće ga jordanski Al Fajsali u Amanu.

-----------------------

SRBI U AFC LIGI ŠAMPIONA

Fudbaleri:

Al Hilal: Aleksandar Mitrović, Sergej Milinković-Savić

Al Fejha: Vladimir Stojković, Milan Pavkov

Pahtakor: Dragan Ćeran

Nasaf Karši: Marko Stanojević

Navbahor: Filip Ivanović, Luka Čermelj, Jovan Đokić

Buriram: Goran Čaušić

Hanoj: Milan Jevtović

Treneri:

Al Fejha: Vuk Rašović

Lajon Siti: Aleksandar Ranković

-----------------------

Za plasman u nokaut fazu boriće se dvojica srpskih trenera, mada ekipe koje oni vode ne spadaju baš među favorite. Vuk Rašović je osvajanjem Kupa Saudijske Arabije prošle sezone uveo malenu Al Fejhu u elitu, a i ove sezone aduti će mu biti iskusni golman Vladimir Stojković i bivši napadač Crvene zvezde Milan Pavkov. Iako snažni centarfor nije baš uvek prva opcija u napadu Al Fejhe, iskustvo koje nosi iz evropske Lige šampiona, kada je sa dva gola na stadionu Rajko Mitić srušio Liverpul, moglo bi da bude krucijalno u duelima sa turkmenistanskim Ahalom (utorak, 18), Al Ainom i Pahtakorom.

Pokušaćemo da napravimo dobar rezultat. Tim nam je sada kompletan i igramo dobro, ali potrebno nam je još malo više uigranosti i harmonije. Optimista sam po pitanju budučnosti, ali biće nam potrebno i malo sreće“, kazao je Rašović.

Vuk Rašović (©Reuters)Vuk Rašović (©Reuters)

Na klupi singapurskog predstavnika Lajon Sitija od ovog leta se našao Aleksandar Ranković. Nekadašnji fudbaler Partizana, koji je trenersku karijeru do sada gradio u Holandiji, brzo je doveo jedno pojačanje po svom ukusu. Reč je o bivšem fudbaleru Crvene zvezde Rišairu Živkoviću, koji možda u Beogradu nije uspeo da se nametne, ali je za singapurske uslove ogromno pojačanje. Živković je na sedam utakmica u dresu Lajona postigao šest golova i zabeležio jednu asistenciju.

Lajon se takmiči u istočnoj konferenciju, F grupi, gde će mu rivali biti Bangkok Junajted (sreda, 14), južnokorejski Čonbuk i Kiči iz Hongkonga. Prva zvezda Kičija je nekadašnji vezista Lacija i Trabzona Ogenji Onazi, fudbaler kojeg je Crvena zvezda svojevremeno želela da dovede u svoje redove. Nigerijac se ipak opredelio da nastavi karijeru u Aziji, a u Kičiju je od ovog leta.

18.00: (1,12) Al Itihad (9,50) AGMK (19,0)

Na istoku igraju još dvojica srpskih fudbalera, po jedan u Tajlandu i Vijetnamu. Reč je o dvojici nekadašnjih igrača Crvene zvezde, Goranu Čaušuću članu Burirama i Milanu Jevtoviću, letošnjem pojačanju Hanoja.

Nekadašnji štoper Partizana Sedrik Gogua od februara je član tadžikistanskog Istiklola. Pre dolaska u Dušanbe igrao je u komšijskom Kazahstanu za Turan, u koji je došao kada mu je istekao ugovor sa CSKA Moskvom. Ovaj 29-godišnji defanzivac iz Obale Slonovače je standardan prvotimac Dušanbea.

Dok na zapadu imamo ekipe koje su pune dobro poznatim fudbalerima, poput Al Nasra (Kristijano Ronaldo, Sadio Mane) ili Al Duhaila (Filipe Kutinjo), na istoku baš i nema takvih imena. Najzvučnije je Maruan Felaini iz Šandonga, koji je četiri sezone igrao za Mančester Junajted u evropskoj Ligi šampiona. Nikada Belgijanac nije došao ni blizu osvajanja tog pehara, ali zato jeste 2017. podigao trofej Lige Evrope.

-----------------------

TIMOVI SA SVETSKIM ZVEZDAMA

Šardža (UAE): Miralem Pjanić, Konstantinos Manolas

Al Itihad (Saudijska Arabija): Karim Benzema, Engolo Kante, Fabinjo

Al Hilal (Saudijska Arabija): Nejmar, Ruben Neveš, Kalidu Kulibali, Bono

Al Duhail (Katar): Filipe Kutinjo, Ibrahima Dijalo, Ruben Semedo

Al Nasr (Saudijska Arabija): Kristijano Ronaldo, Sadio Mane, Marcelo Brozović, Aleks Teljes, Ajmerik Laporte, David Ospina, Seko Fofana

Šandong (Kina): Maruan Felaini

Kavasaki Frontejl (Japan) Bafetimbi Gomis, Leandro Damiao

-----------------------

Poređenja radi, Ronaldo je pet puta osvajao UEFA Ligu šampiona (četiri sa Realom, jednu sa Junajtedom), Benzema je takođe u pet navrata podigao ušati pehar, a i Nejmar je bio šampion 2015. godine sa Barselonom. Mane je 2019. osvojio evropsku Ligu šampiona sa Liverpulom, Kutinjo 2020. sa Bajernom… Definitivno u Aziji ima dovoljno preiskusnih igrača koji bi trebalo da podignu kvalitet Lige šampiona na jedan daleko viši nivo.

Sistem takmičenja je doduše malo komplikovaniji nego trenutno u Evropi, zbog toga što ima više grupa. U osminu finala će sigurno proći samo osvajači svake od grupa, dok će druga pozicija u nokaut fazu odvesti samo po tri najbolje ekipe iz obe divizije. Zbog te geografske podele, koja važi sve do finala, drugoplasirani timovi sa zapada ne treba da se osvrću na rezultate na istoku i obrnuto.

Kako bilo, svakako nas očekuje jedno interesanto takmičenje. I ranijih godina su azijske ekipe umele da nam donesu kvalitetan fudbal, ali dolaskom ovako velikog broja igrača najviše klase samo može gledaocima da bude još bolje. Srpski gledaoci prenose azijskog elitnog takmičenja mogu da prate na kanalima Sport Kluba.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

AFC LIGA ŠAMPIONA – 1. KOLO

Ponedeljak

GRUPA B

18.00: (3,10) Al Fajsali (3,20) Nasaf Karši (2,25)

20.00: (1,80) Al Sad (3,60) Šardža (4,60)

GRUPA C

18.00: (1,12) Al Itihad (9,50) AGMK (19,0)

18.00: (3,60) Al Kuva (3,40) Sepahan (2,10)

GRUPA D

16.00: (2,45) Mumbaj Siti (3,35) Nasadži (2,55)

20.00: (1,10) Al Hilal (11,0) Navbahor (18,0)

Utorak

GRUPA A

16.00: Pahtakor - Al Ain

18.00: (3,80) Ahal (3,35) Al Fejha (2,05)

GRUPA E

18.00: (6,25) Istiklol (4,10) Al Duhail (1,55)

20.00: (5,80) Persepolis (3,90) Al Nasr (1,60)

GRUPA G

12.00: Jokohama - Inčeon

14.00: Kaja - Šandong

GRUPA I

12.00: Ulasn - Patum Junajted

14.00: Džohor DT - Kavasaki Frontejl

Sreda

GRUPA F

12.00: Čonbuk - Kiči

14.00: Lajon Siti - Bangkok Junajted

GRUPA H

12.00: Buriram Junajted - Dženđang

12.00: Melburn Siti - Ventforet Kofu

GRUPA J

14.00: Vuhan Tri Tauns - Urava

14.00: Hanoj - Pohang

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Azijska liga šampionaAl HilalUrava RedsAleksandar MitrovićSergej Milinković SavićKristijano RonaldoNejmarKarim BenzemaMilan PavkovVladimir StojkovićVuk RašovićAleksandar Ranković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara