Liverpul bez Šaćirija: Kako, sa kim i u kom sistemu protiv Zvezde?

Vreme čitanja: 4min | pon. 05.11.18. | 12:25

Šta se menja u odnosu na meč sa Enfilda

Posle zvanične poitvrde Jirgena Klopa da neće računati na Džerdana Šaćirija za meč protiv Crvene zvezde sutra uveče na stadionu Rajko Mitić u četvrtom kolu Lige šampiona, otvara se i pitanje: u kojem sastavu će izaći petostruki šampion Evrope?

Kada se sve vanfudbalske stvari stave sa strame, neigranje Šaćirija je odlična vest za Crvenu zvezdu. I to će u sebi priznati svaki navijač, ali bi ga bila sramota da to izgovori naglas. Švajcarac iz Gnjilana je bio najboilji igrač meča odigranog na Enfildu pre dve nedelje. Vadio je dušu na pamuk Crvenoj zvezdi, Gobeljić i kompanija nisu mogli ni lasom da ga uhvate, potpuno je poremetio Milojevićeve linije i po mnogima bio igrač utakmice iako nije postigao gol. Klop je sa njim promenio Liverpulov standardni sistem igre i prešao sa 4-3-3 na 4-2-3-1. U Šaćiriju je dobio novu opciju u igri, dodatnu dozu agresivnosti u „gegenpresingu“, iako su ga osporavali kada je rešio letos da ga dovede iz Stouka.

Izabrane vesti

Bivši fudbaler Bajerna i Intera se pokazao kao pun pogodak i igrač koji može da promeni ritam i stil Liverpulove igre. Doneo je nešto novo. Protiv Crvene zvede je bio i ekstra motivisan. Videlo se da puca od želje da nanese štetu crveno-belima. Baš kao i letos na Mundijalu igrajući za Švajcarsku protiv Srbije. Očigledno da ga srpski timovi dodatno motivišu i da tada igra najbolji fudbal. Doduše, na Marakani bi zaista iskusio pritisak sa tribina kakav nije nikada u karijeri. Teško da takva lavina iz grla 50.000 navijača ne bi uspela da ga poremeti. I mnogo jači igrači bi pukli pod pritiskom Marakane.

Na kraju, bolje je za sve što ne igra u Beogradu: Za Liverpul, za njega, ali i za Crvenu zvezdu jer bi teško uspela da nađe fudbalsko rešenje za Šaćirija.  

Izostankom Šaćirija, neminovno je da će Klop morati da promeni tim u odnosu na onaj sa Enfilda. A verovatno i sistem igre.

Verovatnija opcija je da će se Klop vratiti na standardnih 4-3-3 i da će umesto Šaćirija vratiti u prvu postavu oporavljenog Džejmsa Milnera, koji donosi čvrstinu, svestranost i veće defanzivne kvalitete od Šaćirija. Sa Milnerom je to defanzivnija varijanta nego na Enfildu, ali Klop je tako nešto već i najavio između redova tokom sezone. Sa Šaćirijem će protiv slabijih rivala i na domaćim utakmicama pokušavati sa ofanzivnijih 4-2-3-1, dok će u gostima igrati u nešto opreznijih 4-3-3.

Videćemo i koliko teškim gostovanjem Klop smatra Marakanu. Ako se odluči za 4-3-3, to znači da prilično ozbiljno shvata meč u Beogradu i da ne potcenuje Zvezdu ni na trenutak. On je već uoči meča na Enfildu izneo niz komplimenata na račun crveno-belih i stvarno je delovalo da to iskreno misli. Zato je realno očekivati da još više respektuje Crvenu zvezdu u Beogradu. Normalno je očekivati da to bude potpuno drugačija utakmica u odnosu na onu u Liverpulu. Da Zvezda nošena ogromnom podrškom sa tribina bude ćvršća, hrabija i opasnija. Koji će to rezultat doneti, to je već druga priča. Ali, Crvena zvezda je uspela da na Marakani odigra nerešeno protiv tima koji igra najbolji fudbal u grupi – Napolija – pa ima pravo da se sličnom ishodu nada i protiv vicešampiona Evrope.

Ako se Klop, ipak, odluči za onu ofanzivniju varijantu sa Enfilda, onda mesto Šaćirija treba očekivati Adama Lalanu koji je u prvom meču ušao sa klupe umesto Švajcarca. Lalana ima i bolje plejmejkerske kapacitete od Šaćirija, ali nije u dobroj formi. Beograd bi mogao da bude prekretnica sezone za nekadašnjeg vezistu Sautemptona.

A postoji i treća varijanta. Da igraju Lalana i Milner. Ali da iz tima ispadne Fabinjo koji je dugo čekao na šansu kod Klopa, a onda se zacementirao u startnoj postavi u poslednjih nekoliko nedelja. Delom zahvaljujući i povredama nekih igrača. U tom slučaju bi Milner i Lalana igrali nešto povučenije uloge u veznom redu. Pred Klopom je dilema oko jednog mesta na sredini teren... Za razliku od duela na Enfildu, sada može da računa i na oporavljenog Nabija Keitu, ali su male šanse da će ga rizikovati na Marakani. Možda ga uvede sa klupe.

Što se napada i odbrane tiče, tu je sve jasno. Ili skoro sve. Opet se očekuju Mane, Salah i Firmino u špicu, s tim što su sve glasniji apeli da Klop malo odmori Brazilca i da pruži šansu Staridžu. Ipak, planirana tri boda u Beogradu su mu jako bitna da bi se kockao sa tim stvarima kao što je to uradio Anćeloti kada je ostavio Mertensa i Hamšika na klupi.

Očekuje se i ista defanzivna linija, iako je za revanš u Beogradu potpuno oporavljen Dejan Lovren koji je prvi meč presedeo na klupi jer je tek bio izašao iz povrede. Džo Gomez je fantastično iskoristio šansu u odsustvu Lovrena i formirao sjajno štopersko partnerstvo sa Van Dajkom, tako da će Hrvatu biti teško da se vrati u startnih 11. Ali u kombinaciji je za sastav na Marakani. Kao i Matip koji tada nije bio na klupi.

Klop praktično ima ceo tim na raspolaganju, ne računajući duže povređenog Okslejd Čemberlena i kapitena Hendersona koji bi uskoro trebalo da se oporavi od povrede.

(FOTO: Reuters)


tagovi

Jirgen KlopDžejms MilnerAdam LalanaDžerdan Šaćiri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara