©AFP
©AFP

Ludilo u Africi: Šampion eliminisan od reprezentacije bez selektora

Vreme čitanja: 2min | uto. 30.01.24. | 00:00

Kesi realizovao ključne penale za pobedu Obale Slonovače nad Senegalom posle jedanaesteraca (5:4)

Kup afričkih nacija navikao nas je da možemo da očekujemo sve, doslovno. Jedan u moru primera van bilo kakve logike predstavljao je otkaz koji je koji je Fudbalski savez Obale Slonovače nestrpljivo uručio selektoru Žan Luisu Gasetu pre nego što su svedeni računi grupne faze, te je domaćin kontinentalne smotre osminu finala dočekao bez selektora, odnosno sa Emersom Faeom na čelu kao prinudnim rešenjem.

Nerezonski potez, nekoliko sati pre nego što su saznali da su kao jedna od trećeplasiranih ekipa izborili mesto među 16 najboljih, primorao je čelnike iz Obale Slonovače da na kormilo postave selektora reprezentacije do 23 godine i dosadašnjeg Gasetovog pomoćnika.

Izabrane vesti

A trener skromnog iskustva premijeru na prinudnoj poziciji imao je ni manje ni više nego protiv branioca titule i nastavio seriju paranormalnih dešavanja na Crnom kontinentu eliminisavši branioca trona Senegal posle jedanaesteraca 5:4.

Uspeli su Slonovi da se u završnici utakmice vrate u život i golom sa bele tačke dođu do remija (1:1), te odvedu utakmicu u produžetke, a potom i penale. Prekršaj Eduara Mendija nad Nikolom Pepeom doneo je priliku Frenku bda sa bele tačke neutrališe vođstvo Senegala koje je u 4. minutu režirao Habib Dijalo, pa je senzacija mogla da se nasluti pred početak dodatnih 30 minuta.

Ruztinski je fudbaler Al Ahlija matirao klupskog saigrača sa bele tačke, te je u vodu pao fenomenalan pogodak koji je Dijalo postigao na asistenciju Sadija Manea. Gol domaćina Kupa afričkih nacija za izjednačenje makar je delimično zadovoljio fudbalsku pravdu usled činjenice da je sudija u 9. minutu prilično progledao kroz prste Maneu i za pogibeljan start đonom nad Ibrahimom Sanjareom mu pokazao samo žuti karton. Istovremeno, Kesi je iskoristio popravni posle promašaja u 73. minutu kada je iz najbolje šanse na utakmici promašio okvir gola.

Posle izjednačujućeg gola rivali su fokus usmerili pre svega ka zadatku da ne kapituliraju ponovo te je susret odlučio penal rulet.

Kalidu Kulibali je golom otvorio penal seriju, istom merom odgovorio je Pepe, usledili su pogoci Pap Matar Sara i Kristijana Kuamea posle kojih je Musa Nijakate pogodio stativu i nagovestio senzaciju. Gol Sebastijena Alea koji je usledio doneo je Obali Slonovače prvu prednost na utakmici, a golovi Bambe Dijenga i Serža Orijea prebacili su teret na Manea koji je bio hladnokrvan, ali je Kesi stavio tačku na utakmicu drugi put pogodivši sa bele tačke, a plasman domaćina u četvrtfinale i kraj puta branioca trona.

KUP AFRIČKIH NACIJA - OSMINA FINALA

Ponedeljak

Obala Slonovače - Senegal 1:1 (0:1) penalima 5:4

/Kesi 86p - Dijalo 4/


tagovi

Kup afričkih nacijaKup afričkih nacija 2024Obala SlonovačeSenegalreprezentacija Senegalareprezentacija Obale Slonovače

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara