Mladen Krstajić (©Reuters)
Mladen Krstajić (©Reuters)

Mađari čekaju tačno 40 godina na pobedu, Krstajića brine samopouzdanje igrača

Vreme čitanja: 3min | pon. 27.03.23. | 13:28

U drugom meču G grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, u kojoj je i selekcija Srbije, od 20.45 časova će Bugarska da gostuje u Budimpešti

Nisu selektoru Bugarske Mladenu Krstajiću počele kvalifikacije za Evropsko prvenstvo onako kako se nadao. Njegova ekipa je u petak izgubila kod kuće od Crne Gore sa 1:0, pa sada mora da traži iskupljenje protiv Mađarske u Budimpešti, ovog ponedeljka od 20.45 časova.

Reč je naravno o utakmici koja će se sa velikom pažnjom pratiti u Srbiji, pošto je u pitanju duel u okviru kvalifikacione G grupe, u kojoj se nalaze i Orlovi. Po Srbiju bi remi bio idealan rezultat na Puškaš areni, dok bi za te dve selekcije samo pobeda bila prihvatljiva.

Izabrane vesti

Mađari su u 1. kolu bili slobodni, dan pre toga su savladali Estoniju sa 1:0. Jedini pogodak postigao je napadač južnokorejskog Ulsana Martin Adam krajem prvog poluvremena.

Što se tiče Bugara, oni su zasluženo izgubili od Crne Gore. Sokolovi su ih nadigrali u sred Razgrada, Nikola Krstović je postigao jedini gol.

Navijači mogu da budu zadovoljni stavom i odlučnošću igrača. Naravno, u fudbalu je samo rezultat bitan, a mi smo posle serije od šest utakmica bez poraza izgubili na otvaranju kvalifikacija za EURO. Mislim da je najveći problem nedostatak samopouzdanja. Kada imamo loptu, igrači se plaše da će da naprave grešku, što je pomoglo Crnogorcima“, analizirao je Krstajić.

20.45: (1,45) Mađarska (4,40) Bugarska (9,00)

Bugare će da dočeka potpuno pun stadion, Puškaš arena je rasprodata dan pre meča. U Mađarskoj generalno u poslednje vreme vlada velika euforija za fudbal, tako da ne čudi ova informacija. Pune tribine će pokušati da poguraju izabranike Marka Rosija ka prvoj pobedi na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo posle tačno 40 godina.

Naime, poslednji put je Mađarska otvorila kvalifikacije pobedom tačno na današnji dan, 27. marta 1983. godine. Tada je savladan slabašni Luksemburg u gostima sa 5:2. Poslednja četiri ciklusa Mađarska je krenula porazima, od Slovačke (2:0), Severne Irske (2:1), Švedske (2:0) i Norveške (4:1).

Zanimljivo, Mađari su poslednji put zabeležili pobede na prve dve utakmice u godini još 2004. Tada je sadašnji kapiten tog tima Dominik Soboslaj imao samo tri godine, a Srbin sa mađarskim pasošem Miloš Kerkez svega tri meseca.

Rosiju će ovo da bude 51. utakmica na klupi reprezentacije Mađarske, a ukoliko trijumfuje nad Bugarskom, postaće treći najuspešniji selektor u istoriji te zemlje. Naime, do sada je zabeležio 24 pobede, 10 remija i 16 poraza, a ako zabeleži 25. trijumf na listi će da prestigne Kalmana Mesolija (24-12-25). Nedodirljivi će još dugo da budu Šebeš Gustav sa 50, odnosno Lajoš Baroti sa 62 pobede.

Mađari i Bugari su se sastali u 21. veku četiri puta, a za sada je njihov odnos izjednačen. Dva meča su završena remijima, dok su obe ekipe trijumfovale po jednom. S tim da su Mađari slavili na poslednjem njihovom okršaju, u oktobru 2020. u baražu za Evropsko prvenstvo. Tada su u Sofiji slavili sa 3:1, a potom su se preko Islanda domogli plasmana na kontinentalno takmičenje. Bio je to njihov drugi uzastopni plasman, ovog puta su učešće okončali u grupnoj fazi sa dva poena, dok je Bugarska poslednji put na Evropskom prvenstvu učestvovala 2004. godine.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO – 2. KOLO

GRUPA G

20.45: (4,80) Crna Gora (3,60) Srbija (1,85)

20.45: (1,45) Mađarska (4,40) Bugarska (9,00)

(Slobodna je Litvanija)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija BugarskeFudbalska reprezentacija Mađarskereprezentacija Mađarskekvalifikacije za Evropsko prvenstvoMladen Krstajić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara