Erling Haland (Reuters)
Erling Haland (Reuters)

Mančester je plav, Mančester je modar! Halandizacija Junajteda za još jednu istorijsku bruku (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.10.22. | 16:50

Erling Haland i Fil Foden het-trikovima uništili gradskog rivala

Ne, nije ono što se sredinom dana zbilo na Etihadu, predstavljalo nikakav derbi... Možda je duel Mančester Sitija i Mančester junajteda mogao tako da se zove samo dok se lopta nije zakotrljala. Svi potonji događaju, prerasli su u 90. minut pakla za Crvene đavole, ali ne pakla u kojem oni uživaju, kao što je to nekada davno bio slučaj... Onda kada ih je vodio veliki Ser Aleks Ferguson.

Pakao na Etihadu bio je plave boje. Plavi deo Mančestera ostaje plav, a crveni više nije crven, već modar. Stadion Građana se na 90 minuta pretvorio u mučilište za izabranike Erika Ten Haga, festival strave i užasa iz kojeg su besmoćno tražili izlaz i molili za goli život. Gostujući navijači su srećom mogli da napuste stadion već na poluvremenu jer nisu mogli da izdrže od sramote - gubili su tada 4:0, na kraju poraženi 6:3, iako je Siti dvadesetak manje od desetak minuta pre kraja vodio 6:1.

Izabrane vesti

Retko se u fudbalu viđa da dvojica fudbalera istog tima završe utakmicu kao strelci het-trika, ponajmanje u derbijima. A Junajted je iz prvog lica gledao kako mu mrežu zatrpavaju Erling Haland i Fil Foden. Dakle, Junajtedov tim, ovog leta apgrejdovan novim fudbalerima koji su koštali 240.000.000 evra, ponizio golgeter koji je Građane stajao "samo" 60.000.000 u saradnji sa "klincem" koji je ponikao u klubu.

Pep Gvardiola je u jednom trenutku, nakon šestog gola, čak želeo da poštedi Junajted. Nije Španac jurio neko rekordnu pobedu pri rezultatu 6:1, već je komotno vođstvo i rešenu utakmicu iskoristio da napravi četvorostruku izmenu, izvede De Brujnea, Gundogana, Fodena i Griliša i na teren pošalje mladiće poput Palmera i Alvareza, odnosno iskusnijeg Mareza i Laporta. Siti je u međuvremenu dozvolio dva gola Entoniju Marsijalu, u 84. i prvom minutu nadoknade, ali to nije promenilo generalni utisak - da su Siti i Junajted dva različita sveta, da su se stvari okrenule u odnosu na period od pre petnaestak, 20 godina.

Ako izuzmemo dva gola Marsijala i majstrosku dalekometnu Lepoticu Antonija za 4:1 početkom drugog dela, igra Junajteda nije postojala, dok je Stijeva izgledala kao spretni potezi slikarskom četkicom u režiji najvećih svetskih umetnika. Naročito u prvom poluvremenu, jednom, verovatno jednom od najkošmarnijih za Junajted u istoriji Premijer lige.

Apsolutno svi kreativci Građana kao da su izašli na teren sa nezadrživim naletom inspiracije. Pa je tako već od 8. minuta Davida De Heu načeu Foden nakon sjajne timske akcije. Usledilo je dvadesetak i kusur minuta zatišja pred buru i dalje uz jasnu dominaciju domaćina, a onda je Erling Haland postao lavina koja je obrušila po nestretnoj odbrani Junajteda. U tri minuta, od 34. do 37, kao da nije bilo jasno da li je više zadivljujuća lakoća sa kojom norveška gol mašina trese mreže, ili jednostavnost sa kojom belgijski arhitekta servira lopte.

Ali Siti u Halandu nije dobio samo u ovom trenutku najmoćnije napadačko oružje evropskog fudbala. Da, Haland već ima 14 ligaških golova i sada već ozbiljno miriše da rekord Mohameda Salaha od 32 gola u jednoj sezoni engleske elite otići u zaborav. Međutim, osim tri gola, Norvežanin je u dva navrata poslao završni pas za Fodena. Dakle, od šest golova Sitija, Haland nije direktno doprineo samo jednom! I zato s pravom može da se tvrdi da je Junajted halandizovan!

Daleko od toga da nije istovremeno i fodenizovan, jer 22-godišnjak se briljantno kretao po terenu i konstatno nudio saigračima. Halang mu namestio gol u smiraj prvog poluvremena za 4:0, a onda ga pravovremeno poslužio loptom i u 73. minutu za 6:1. Bio je to dva puta za dlaku poništen gol (prvo VAR gledao ofsajd, potom da li je lopta izašla van terena u zaletku akcije), ali mladi Englez se ipak radovao het-triku. Nešto ranije treći gol je postigao i Haland posle sjajnog centaršuta letošnjeg pojačanja Serhija Gomeza. Mladi španski bek je krajem prvog dela zamenio povređenog Kajla Vokera i iskoristio šansu za prvu asistenciju u novom klubu.

Prvi put od 2011. godine i one utakmice kada je Mario Baloteli skidao dres i pokazivao majicu sa natpisom "Why always me", Siti je postigao šest golova protiv Junajteda. To je ona sezona kada je Siti postao šampion Engleske prvi put posle 44 godine. Tada su nastupila neka nova vremena, nastao je neki novi mančesterski, ali i ostrvski poredak. Jer Siti je od tada osvojio ukupno šest titula, a Junajted samo jednu, onu iz 2013. godine nakon koje se Ser Aleks Ferguson i povukao.

Nije Siti do današnjeg duela igrao derbije ove sezone, ali ponižavanje Junajteda pokazalo je da bi slična sudbina mogla da sačeka bilo kojeg narednog posetioca Etihada na kojem je slavio devet puta uzastopno. Siti i dalje kaska korak za liderom Arsenalom, ali je predstava protiv Junajteda samo dodatno ogolila već poznatu činjenicu - da Gvardiola raspolaže daleko najmoćnijim timom na ostrvu i da je nakon dolaska Halanda konačno spreman da ode korak dalje i u Ligi šampiona.

PREMIJER LIGA – 9. KOLO

Subota

Arsenal - Totenhem 3:1 (1:1)

/Parti 20, Žezus 49, Džaka 67 - Kejn 31 pen/

Bornmut - Brentford 0:0

Kristal Palas - Čelsi 1:2 (1:1)

/Eduard 7 - Obamejan 38, Galager 90/

Fulam - Njukasl 1:4 (0:3)

/Rid 89 - Vilson 11, Almiron 33, Longstaf 43, Almiron 57/

Liverpul - Brajton 3:2 (1:2)

/Firmino 33, 54, Vebster ag 63 - Trosar 4, 18, 84/

Sautempton - Everton 1:2 (0:0)

/Aribo 49 - Koudi 52, Meknil 54/

Vest Hem - Vulverhempton 2:0 (1:0)

/Skamaka 39, Bouven 54/

Nedelja

Mančester Siti - Mančester Junajted 6:3 (4:0)

/Foden 8, 44, 73, Haland 34, 37, 64 - Antoni 57, Marsijal 84, 90+1/

17.30: (2,45) Lids (3,40) Aston Vila (3,05)

Ponedeljak

21.00: (1,80) Lester (3,70) Notingem Forest (5,00)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Fil FodenMančester SitiMančester JunajtedErling HalandKevin de Brujne

Obaveštavaj me

Man. Junajted
Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara